בעקבות השמש
עם מיה זיו־וולף

העולם במשבר

המלחמה בין רוסיה לאוקראינה משפיעה רבות על העולם, וממחישה את התלות של מדינות המערב בגז הרוסי • האם אנו בדרך למהפך גלובלי?


האיחוד האירופי נחוש לסיים את התלות בגז הרוסי ולעבור ל־100 אחוז אנרגיות מתחדשות. בארה"ב עבר חוק שמתקצב מאות מיליוני דולרים למלחמה במשבר האקלים וקידום אנרגיות מתחדשות, אבל הדרך לשם לא הייתה פשוטה. מה עומד מאחורי הצעדים הללו ואיך כל התהליכים הללו משפיעים גם עלינו בישראל?

סוגיית האקלים בארה"ב מעוררת מאבק גדול בין שני צדי המתרס הפוליטי. אלון פנקס, הקונסול הכללי לשעבר בניו יורק, התייחס לכך בשיחה עם מיה זיו־וולף, ואמר כי "בעשור האחרון, הפוליטיקה האמריקנית הפכה להיות רעילה. על שום נושא, אי אפשר להגיע להסכמה, דבר שלא היה לפני 20 או 25 שנים".

לאחרונה, כאמור, העביר הנשיא ג'ו ביידן תוכנית תמריצים, שבתוכה מיליארדים רבים שמוקדשים למאבק במשבר האקלים, כל זאת, תוך התנגדות נמרצת של הצד הרפובליקני במדינה. "החקיקה הזו היא דרמטית", טען פנקס, והוסיף: "אפשר לפרוט אותה לפרוטות פוליטיות ולהקטין את משמעותה, אבל זו עדיין חקיקה דרמטית גם במהות וגם בהיקפי הכספים שמוקצים לפרויקטים האלו".

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן. צילום: Sean Rayford/Getty Images

"חקיקה דרמטית". נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן. צילום: Sean Rayford/Getty Images

בהמשך הצטרף לשיחה ד"ר אור לביא, ד"ר ליחסים בינלאומיים וחוקר המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, והתייחס גם הוא למשבר הגז שנגרם כתוצאה מהעימות באירופה. "מה שעומד מאחורי זה, היא למעשה תלות מאוד משמעותית של כמעט כל מזרח אירופה וגם חלק ממדינות מערב אירופה, בגז הרוסי", הסביר. "זו תלות שהיא תוצר של יחסים שבעצם התעצמו במשך 20 שנה, בצורה מאוד מודעת מבחינת האירופאים", אמר.

"ההנחה הייתה שהתלות הכלכלית הזאת דווקא תרסן את רוסיה, שלא יהיה לה אינטרס להקפיא את האספקה הזאת כי הכלכלה שלה תלויה בכסף שמגיע מאירופה, והתזה הזו לא כל כך מוכיחה את עצמה בלשון המעטה", אמר לביא, והוסיף כי "היום האירופאים יודעים שיש להם בעיה משמעותית בנושא הזה, אבל ההתנתקות היא מאוד מסובכת".

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. צילום יונתן זינדל/פלאש90

"ההנחה הייתה שהתלות הכלכלית הזאת דווקא תרסן את רוסיה". נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. צילום יונתן זינדל/פלאש90


לטענת לביא, "ההערכה היא שככל שיתקרב החורף, המצב יהפוך להיות הרבה יותר רגיש, ונגיע לצומת מאוד רגיש בנושא הזה". עם זאת, הוא גילה כי למרות המלחמה והסנקציות המופעלות על רוסיה, "הוא (פוטין) ממשיך להזרים גז ולקבל סכומים של מיליארדים בחודש ממדינות אירופה, גם היום - תמורת הגז הזה".

לביא הוסיף כי אותו ייצוא "מאפשר לפוטין נשק מאוד משמעותי. אני חושב שהוא הניח שהאירופאים בכלל לא יצטרפו לסנקציות, ואני חושב שהוא מניח שלקראת החורף יהיה להם יותר קשה ויהיו שם סדקים בחומה. מצד שני, גם הוא בבעיה, הוא לא יכול באמת לסגור את הברז ולוותר על הכנסה כספית כל כך משמעותית".

"הרעיון - שכל מדינה תצליח לייצר לעצמה את כל מקורות האנרגיה"

יקי נוימן, מנכ"ל קבוצת דוראל, סיכם את הנושא, כשאמר: "אנחנו רואים את מה שקורה באירופה עכשיו ואת מחירי האנרגיה המאמירים והסחורות. אלה כל מיני אלמנטים שמניעים את האינפלציה שמפריעה לכולנו". הוא הוסיף לגבי המלחמה בין רוסיה לאוקראינה כי "זה אירוע משמעותי מאוד, וכל מדינה צריכה למצוא בדרכה את המשאבים שלה לייצר את כל האנרגיה שהיא צריכה לעצמה. בכלל אנחנו רואים סוג של תהליך דה גלובליזציה".

לדבריו, "הרעיון הוא שכל מדינה תצליח לייצר לעצמה את כל מקורות האנרגיה שהיא צריכה, וכמובן, תוך כדי המעבר המבורך לאנרגיות מתחדשות. באמצעות משאבי הטבע, השמש, הרוח, לפעמים תזוזה של מים, אפשר יהיה לייצר את כל האנרגיה הנדרשת לאותה עיר או מדינה".

עוד אמר: "אנחנו רואים שארה"ב ואירופה מתכנסות לתוך עצמן ורוצות לייצר בעצמן, לא להיות תלויות יותר במשטרים שבעיניהן אינם דמוקרטים, לכן מדינות אירופה, במיוחד הגדולות כמו גרמניה, צרפת, איטליה, מנסות למצוא פתרונות אלטרנטיביים לאותו גז רוסי".

עריכה: אמיתי דואק

20/11/2022

גרפיקה: אלון כץ
Paris