סוגיית הפרדת הדת והמדינה גורמת לחיכוכים רבים בישראל וכל תזוזה שעוסקת בכך יוצרת אחריה שובל של מחאות, עתירות לבג"ץ ועוד. ח"כ הרב גלעד קריב, לשעבר ראש התנועה הרפורמית בישראל, התארח בפודקאסט לדון בנושא המורכב.
"כולנו מכירים את המצב הבלתי אפשרי של בנושא הדת ומדינה, מצד אחד תמיכה ציבורית נרחבת בצורך לשינוי המצב הנוכחי, מצד שני שום שינוי דרמטי לא נעשה באמצעות החקיקה", אמרה תחילה עו"ד אורלי ארז לחובסקי והוסיפה: "השינויים היחידים נעשו ע"י פסיקות בג"ץ כמו בנושא הכשרות והגיור".
לדבריה, "הדרך השנייה היא על ידי שינוי שקורה בשטח, מלטה למעלה, זה בולט במיוחד בתחום הנישואין כשיותר ויותר ישראלים מצביעים ברגליים ומתחתנים מחוץ לרבנות, וכל מה שקשור לאופי השבת כמו הפעלת תחבורה ציבורית בשבת ופתיחת מוסדות תרבות ומסחר בשבת, אז למה אין שינוי חקיקתי בנושא דת ומדינה? כי כמעט בכל ממשלה בעשורים האחרונים המפלגות החרדיות היו חברות בקואליציות שמתנגדות לכל שינוי חקיקתי שכזה, וגם כשהן לא בממשלה יש חשיבה על צירופן לממשלה עתידית".
היא סיפרה כי "לאורך השנים היו ניסיונות שונים לייצר הסכמות בנושאים, אבל כל הניסיונות לא קרמו עור וגידים בכל הקשור לחקיקה. אז מה המצב הרצוי ואיך ניתן לייצר את השינוי שכל כך דרוש פה?".
הרב קריב הסביר כי "מדובר בתחום רחב מאוד אך האיום הגדול לא נשקף מסוגיה ספציפית, אלא זה שהמדינה מעניקה מעמד סמכויות תקציבים ותשתיות לממסדים אנטי דמוקרטיים".
הוא הדגיש כי "הציבור הישראלי חייב להבין שאנו לא מדברים על ההיבטים הצרים, אנו מדברים על תחום שמייצר את אחת הסכנות הגדולות ביותר לדמוקרטיה הישראלית ולאופי הליברלי של מדינת ישראל. יש כאן זרמים ותנועות אנטי דמוקרטיות שמקבלות תקציבי עתק וסמכויות יתר ומצליחות לכונן כאן איום מאוד גדול על האופי הליברלי של מדינת ישראל. חלק גדול מהתופעות שראינו בתקופה האחרונה וזיהינו כאיומים דרמטיים על הדמוקרטיה כמו המתקפה על בית המשפט העליון, קשורות בטבורן ליחסי הדת והמדינה. המתקפה על בית המשפט העליון הגיעה בסופו של דבר מהצד החרדי והציונות הדתית הלאומנית והחרד"לית. הכוח השלטוני העודף של הקבוצות הללו נעוץ בענייני הדת והמדינה".
לדבריו, "הדבר הכי בעייתי בתחום הדת והמדינה זה מה שקורה היום בתחום החינוך. בשעה שהחינוך הממלכתי נמצא תחת מתקפה, יש שתי קהילות דתיות אורתודוקסיות שנהנות מאוטונומיה מוחלטת בתחום החינוך. הציונות הדתית בממלכתי-דתי והציבור החרדי שמנהל מערכות פרטיות שמממונות על ידי המדינה".
"תנועת המלקחיים שבה מצד אחד תוקפים את החינוך הממלכתי ומבקשים להחדיר לתוכו תכנים שלא עולים בקנה אחד עם הערכים הליברליים, ההומניסטים והפלורליסטים, ובה בעת מעצימים חינוך פוליטי, אידאולוגי, וכמעט מפלגתי - זה ממש איום דרמטי על עתידה של מדינת ישראל. הציבור הליברלי במדינת ישראל עולה למגרש המשחקים של הדמוקרטיה הישראלית כשהידיים שלנו קשורות, זה נכון בכל התשתיות. לציבור האורתודוקסי יש אלפי תקנים ומשרות שמיועדות רק לקידום סדר היום הדתי והפוליטי שלהם - איזו מקבילה יש לציבור הליברלי לזה? זה האיום הגדול שחורג הרבה מעבר לשאלת חופש הדת", טען.