למבוגרים בלבד
עם דני דבורין ויעל חביב

מה זה 'הברווזון המכוער' בעור?

באילו מקרים נגע על העור צריך להדאיג אותנו? ד"ר עופר רייטר, מומחה ברפואת עור ומין, המליץ לכולנו מתי ללכת לרופא עור


הקיץ פה עם השמש החזקה, והסיכונים לעור שלנו. דני דבורין ויעל חביב שוחחו בתכניתם ב-103fm עם ד"ר עופר רייטר, מומחה ברפואת עור ומין, ובמיוחד באבחון מוקדם של סרטן העור מהמרכז הרפואי רמת אביב ובית החולים בילינסון על שומות חשודות, ברווזונים מכוערים והחדשות בתחום אבחון סרטן העור.

לדבריו, "בגיל השלישי אנחנו מתחילים לפגוש את סרטני העור, אז המודעות עולה, אבל דווקא החשיפה בגילאים מוקדמים חשובה יותר. המוטציות שאנחנו צוברים בכל חשיפה לשמש מצטברות. אנחנו צריכים כמות מוטציות שיצטברו ליצירת גידול, וזה תהליך שלוקח שנים".

הטכנולוגיות החדשות לגילוי סרטן עור

אם כך, מתי שומה, נקודת חן או כתם על העור צריכים להדליק בנו נורה אדומה? ד"ר רייטר בא לעשות סדר בדברים: "בעבר דיברנו על נגעים לא סימטרים עם גבול לא סדיר, עם מספר צבעים ועל נגעים גדולים. היום אנחנו יודעים שהרבה נגעים שהם תקינים עונים על הקריטריונים הללו, לכן אני ממליץ לזכור שני כללים".

את הכלל הראשון כינה הדוקטור: 'הברווזון המכוער'. הוא הסביר: הברווזון המכוער הוא נגע שנראה אחרת מהנגעים האחרים, כי יש לו צבע, גודל או צורה אחרת שידליקו אצלנו נורה אדומה".

לכלל השני קרא 'נגע משתנה'. כאן מדובר בשינוי שחל בנגע - בצבע או בצורה . במקרים האלה כדאי ללכת בדחיפות לבדיקת רופא עור. מובן שלא כל כתם מבשר על גידול ממאיר, אך רייטר ממליץ לכל אדם עם כתמים על העור לבצע הערכה שנתית אצל רופא.

טכנולוגיות חדשות נוספו לארגז הכלים של רופאי העור, והן מאפשרות להם לאבחן בקלות בה יותר האם נגע שפיר או ממאיר. הוא פירט: "דרמוסקופ הוא כלי שמאפשר לנו להתסכל פנימה. יש גם טכנולוגיות חדשניות יותר: מיפוי ממוחשב של השומות מבוסס בינה מלאכותית שמייצר מפה של הנגעים. זו נקודת ההשואה - כשהמטופל חוזר לבדיקה, המערכת מודדת הכול, ומקרינה על שינויים מתוך הנחה שנגע שפיר יישאר יציב, ונגע ממאיר ישתנה".

ישנה גם ביופסיה וירטואלית: "סורקים את הנגע, ויכולים לדעת אם הנגע שפיר או סרטני בלי לחתוך או לייצר צלקת".

אפליקציות לאבחון נגעים? "לא הייתי ממליץ להשתמש בזה"

ד"ר רייטר מכיר אפליקציות בטלפון הסלולרי שנועדו לאבחן נגעים, אך הוא סבור שהן לא מהימנות: "יש אפליקציות כאלה - גם כאלה שמאפשרות לצלם נגע, ולעקוב אחריו. חלקן יזכירו כעבור חודשים לצלם שוב. יש אפליקציות שמאבחנות בשבילך. מצלמים את הנגע והן נותנת לך צילום. המחקר שבדק את רמת הדיוק מצא תוצאות די מאכזבות. לא הייתי ממליץ להשתמש בזה, כי זה יכול להרגיע אותנו במקומות שאנחנו לא צריכים להיות רגועים, או ההפך".

16/08/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דני דבורין ויעל חביב
דני דבורין ויעל חביב  |  צילומים: 103fm ונועה בן ארי
Paris