ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט שוחח עם רוני בר און ואריה אלדד ב-103fm על אישור החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת השופטים. הוא סבור כי הדמקרטיה הישראלית בסכנה.
"זה תהליך, זה שלב נוסף", אמר אולמרט בפתח השיחה לאחר שנשאל אם בעיניו חוק שכזה מבשר את קיצה של הדמוקרטיה הישראלית.
על העובדה כי החוק יחול רק מהכנסת הבאה ואילך, אמר: "אני לא יודע מה יהיה בכנסת הבאה ולא אגיב על פי לוח הזמנים שמציעה האופוזיציה, אני מביע את דעתי. יש כאן תהליך סדרתי שבו מביאים לטלי גוטליב וניסים ואטורי את הזכות למנות שופטים. זה מגעיל ומסריח, ואחרי זה יש חברי כנסת ושרים שמודיעים שהם לא יבואו להיחקר כי הם מצפצפים על החוק. זה לא אקט גדול, ובתהליך הזה נשחקים הכללים שנמצאים במערכת דמוקרטית ששמרו על מערכת איזונים סבירה במדינת ישראל. כך אני מרגיש, וכך חושבים רבים".
"גם אם תוצאות הבחירות תהיינה כאלה או אחרות, זה לא נוגע לשאלה האם במהותו החוק יכול לאפשר לואטורי ולשיקלי ו'פיקלי' ולגוטליב ולכל חבורת הגלמים האלה לבחור את שופטי בית המשפט העליון. החוק יוכל לאפשר הטיה פוליטית מובהקת כל כך בבחירת השופטים, ואנחנו יודעים במה זה כרוך", הוסיף ראש הממשלה לשעבר.
על הטענה כאילו גם בהרכב הוועדה הנוכחי חלים אי סדרים, השיב: "אני לא חושב שהשופטים הם צדיקים, ואין לי ספק שבתקופות שונות הם היו מתאמים את העמדה שלהם. השאלה המובהקת היא מה יהיה האיזון בתוך המערכת הזאת. האם היא תהיה נשלטת על ידי המתלהמים הבריונים שמנהלת את המדינה, האוסף הנדיר ויצא הדופן של גלמים שחלק ניכר מהם מכתיב את השיח הציבורי הנורא שמתקיים במדינה?".
הוא ביקר בחריפות את פעולות הממשלה: "הממשלה הזאת עושה הרבה דברים שמזיקים למדינת ישראל. היא החליטה בהנחיית ראש הממשלה שלא להחזיר את החטופים, שזה פשע מהדרגה הקשה ביותר, היא מחליטה להעביר תקציב גרוע, היא מורידה בשכר למורים במערכת הממלכתית ומגדילה שכר למורים במערכת החרדית - כדוגמה לסוג העיוותים. מה שאני חושש ממנו זה שהשינויים שחלים במבנה הכלים הדמוקרטיים לא יאפשרו להביא להתמודדות ראויה בבחירות הבאות וישללו את הזכויות האלמנטריות שמשטר דמוקרטי מתאפיין בהם".
"יכול להיות שהם יזכו בבחירות הבאות, אבל זה לא רלוונטי. משטר דמוקרטי מוגדר על פי החובה שלו לשמור על זכויות היסוד של בני אדם, גם אם הם לא הרוב של הציבור", הוסיף אולמרט.
הוא סבור כי הממשלה לא רוצה להחזיר את החטופים. כשנשאל באשר לעמדתו הנחרצת כנגד עסקה לשחרורו של החייל גלעד שליט כשהיה ראש ממשלה, ענה: "הוויכוח במקרה שלי היה על החזרתו של חייל אחד, וחשבתי שהמחיר שנדרש לשלם על שחרורו היה בלתי נסבל, ולא שלחתי את המשטרה להכות את משפחת שליט למשל. נכון שהיו הפגנות".
הוא נזכר באירוע מסויים משנת 2009, בשלהי כהונתו: "זה משהו שאירע בשבוע האחרון לכהונתי כראש ממשלה. הייתה היתכנות מסוימת לעסקה, בתנאים שאולי היו מקובלים, וברגע האחרון חמאס שינה את דעתו. זה היה בגלל אוסף של אנשים בכירים פוליטיים שבוא לאוהל של משפחת שליט ליד בית ראש הממשלה. אי אפשר להשוות את נושא החטופים לשום דבר".
"החטופים הופקרו, פה הייתה הפקרות של המדינה שהפקירה את תושביה וכשלה לעשות את הדבר הייסודי ביותר. אני לא יודע להעריך אם ההפגנות האלה משפיעות או לא, הניסיון לטעון שהמאמץ הצבאי גורם להחלשת ההתנגדות של חמאס בנושא החטופים הוכח כלא נכון. כל זה לא משנה את כושר ההתעקשות שלהם בנושא החטופים", הדגיש אולמרט בסיום השיחה.
עריכה: אחיעד לוק