עורך הדין של משפחתו של נתן זאדה: "אין ספק שבית המשפט הושפע מהאווירה התקשורתית"

אתמול (ב') זיכה בית המשפט את ארבעת תושבי שפרעם וקבע שלא מדובר היה בניסיון לרצוח את המחבל עדן נתן זאדה ועו"ד יעקב מנקין, שמייצג את משפחת זאדה, מביע את דעתו על הפסיקה. בהמשך מגיב לדברים גם כמאל שאהין, סגן ראש עיריית שפרעם



ליאת בלכטובסקי מלכא

אחרי משפט ארוך שהצליח להסעיר את המדינה, פסק אתמול (ב') בית המשפט המחוזי בחיפה בעניינו של המחבל היהודי, עדן נתן זאדה. ארבעה משבעת הנאשמים זוכו מאשמת ניסיון לרצח והורשעו בעבירת ניסיון הריגה, שני נאשמים נוספים הורשעו בחבלה בכוונה מחמירה ונאשם נוסף זוכה מאשמה.

הנאשמים בבית-המשפט המחוזי בחיפה

פסק הדין עליו הורו השופטים עורר תגובות נזעמות משני הצדדים. בני משפחתו של זאדה טענו כי בית המשפט הקל בעונשם של רוצחי בנם מתוך כוונה למנוע מהומות מצד הציבור הערבי ישראלי. הנאשמים וקרוביהם לעומת זאת טענו כי מדינת ישראל עושה איפה ואיפה בין ערבים ליהודים וכי במקרים קודמים בהם אזרחים יהודים הרגו מחבלים הם לא הועמדו לדין.

ניסים משעל עימת היום בין נציגים משני הצדדים - עורך הדין יעקב מנקין, שמייצג את משפחת זאדה, וכמאל שאהין, סגן ראש עיריית שפרעם. המפגש הנדיר אילץ את שני הניצים להתמודד עם שאלות קשות בנושא, לחלק מהן אף לא סיפקו תשובה. עורך הדין יעקב מנקין, שפתח את הדיון, סיפר על תחושות המשפחה "המשפחה, וגם אני ברמה האישית, מרגישים שהמדינה על זרועותיה השונות כשלה פעמיים. פעם אחת כשהייתה אמורה להגן על עדן ז"ל כשהוא היה אזוק במשמורת חוקית ושוטרים היו אמורים לגונן עליו מפני ההמון הזועם, ובפעם השנייה כשהמדינה מזכה את הנאשמים מעבירות של רצח ומרשיעה אותם רק בעבירות של ניסיון הריגה. זה פסק דין שקשה לי להסביר, המשוואה ברורה יש רצח שתועד און ליין למרבה הצער על ידי אמצעי התקשורת ובאמצעות מסוק משטרתי. רצח שהיו עדים לו שוטרים, והתוצאה היא כל כך מינורית- ניסיון להריגה ורק של חלק מהנאשמים".

עו"ד מנקין הזכיר את המקרה של יורם שקולניק, שבשנת 1993 ירה למוות במחבל כפות שביצע פיגוע זמן קצר קודם לכן ודקר את תושב היישוב. מנקין ביקש לציין ששקולניק, להבדיל מהנאשמים במקרה הזה, קיבל עונש של מאסר עולם "כולנו מכירים את המקרה המצער של שקולניק, התוצאה שם הייתה ברורה- כתב אישום על רצח, וכאן המקרה היה יותר חמור, מדובר בקומץ של פורעים שהתעמתו עם שוטרים ופגעו בהם ורצחו אדם שנמצא תחת השגחתה של המשטרה, וזה עובר חלק." סגן ראש עיריית שפרעם ששמע את הדברים נזעק "עם כל הכבוד אני פשוט נדהם לשמוע מה שהוא אומר, לא שמעתי שהוא אמר מילת גנאי אחת לגבי הרוצח שרצח ארבעה אנשים בעיר שפרעם. כולנו יודעים שנתן זאדה עלה לאוטובוס בכוונה להרוג אנשים, ופה צריך לשים את הדגש- הוא עלה על אוטובוס במטרה להרוג ערבים".

תושבי שפרעם מחוץ לבית המשפט

לטענתו של כמאל שאהין, העובדה שבית המשפט בכלל דן במקרה היא תעודת עניות למדינת ישראל  "המשפט הזה וכל מה שקרה, זה מוכיח שמעבירים מסר לעם הערבי שלא ניתן לחיות ביחד. ככה הם קולטים את זה וככה הם מקבלים את זה. אתה מגיע באוטובוס ליישוב, יש יריות והרוגים ואנשים רואים הרוגים ודם בכל מקום, מה אתה מצפה שיעשו?"

שאהין דיבר בכאב על הסיטואציה אליה נקלעו הנאשמים שעלו לאוטובוס, וראו את חבריהם וקרוביהם שוכבים מתים ומתבוססים בדמם, אך התקשה להצדיק את העובדה שהם הרגו את נתן זאדה כשהיה מנוטרל מנשק וכפות באזיקים "מה אתה מצפה מאנשים שרואים בני משפחות שלהם הרוגים ובן אדם מחזיק נשק? האדם הגיע במטרה להרוג, הוא הרג 4 אנשים, אמרו שהוא טרוריסט ורוצח. אני לא מצדיק לקחת את החוק לידיים, אנחנו לא פורעי חוק אבל בסיטואציה שהייתה זו תגובה ספונטנית".

מנקין הכחיש את טענותיו של סגן ראש עיריית שפרעם "זה לא מה שהם ראו, זה היה שעתיים של המון שמגיע וממשיך, לא מדובר על ניסיון לעצור את הפיגוע, מדובר בלינץ' באדם שלא יכול להגן על עצמו. מדובר ברצח נקודה."

במדינת חוק מחויב בית המשפט לראות את הצדק מעל לכל. לא משנה מי הוא הרוצח, רצח הוא רצח, עדן נתן זאדה רצח בדם קר ארבעה אנשים ואת זה אסור לשכוח. אין ספק שכל החלטה אליה היה מגיע בית המשפט הייתה מביאה עימה ביקורת ציבורית גדולה. אך האם השופטים במדינת ישראל, שבמקרים מסוימים נאלצים להתהלך בין הטיפות, צריכים להתעלם מעובדות מסוימות כדי למנוע התפרעויות ומעשי נקמה? האם הפחד מנקמה גובר על הרצון לצדק?  

30/07/2013

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris