אולגה: "עבודת מחקר, גם אם היא מתפרסמת בעיתון מחקרי, לאו דווקא מתאימה ונכונה"

אולגה מדברת על ממתיקים מלאכותיים ועל מאכלים נוספים הנחשבים מזיקים - האזינו



אני רוצה לדבר על כל אותם מוצרים שאנשים אוהבים להשמיץ. בראש הרשימה עומדים שניים - החלב והבשר, שבימים אלה הפכו להיות ממש אויבי העם. גם שמן הקנולה הפך להיות מוצר 'מרעיל וממית', ואפילו שמן הזית הטוב והבריא הפך להיות פתאום 'רע'.

אבל היום אני רוצה להתמקד בממתיקים המלאכותיים. הרבה אנשים כבר מבולבלים מכל המחקרים הסותרים שמתפרסמים בנושא, אז אני רוצה לעשות קצת סדר - אולי זה ישנה את דעתכם ואולי לא, אבל חשוב שתהיו מודעים לכל העובדות.



נתחיל מזה שהממתיק המלאכותי נוצר כדי להעניק לנו את הטעם המתוק מבלי להוסיף קלוריות. יש שלושה סוגים עיקריים של ממתיקים, הראשון הוא מה שידוע בשם סוכרזית (סכרין) או ציקלמט, והוא יוצר בפעם הראשונה בסוף המאה ה-19 במיוחד לחולי סוכרת, מה שאומר שהוא בשימוש מעל 100 שנה. אז נכון שהיום אנו יודעים שחולי סוכרת אכן סובלים מכל מיני מחלות, אבל זה כתוצאה מסוכרת לא מאוזנת ולא כתוצאה משימוש בסוכרזית.

הסוג השני של הממתיקים המלאכותיים הוא האספרטיים - שנוצר לפני כ-30 שנה ועליו מתנפלים מכל הכיוונים ומשמיצים אותו ללא הרף. אבל אם אחרי עשרות שנים שהוא בשימוש עדיין לא מצאו שום הוכחה אמיתית שהוא מזיק, אז סביר להניח שזה אכן כך.

ולבסוף יש את הממתיק החדש שנקרא סוכרלוז, והוא בעצם נגזרת של סוכר. על הממתיק הזה עדיין לא התנפלו כל כך, אבל אני משערת שגם זה יגיע בקרוב.

אני יודעת שיש אנשים שמתנגדים בתוקף לשימוש באספרטיים והם משתמשים כהוכחות בעבודות מחקר שנעשו. אבל הבעיה היא שעבודת מחקר, אם קוראים לה עבודת מחקר ואם היא התפרסמה בעיתון מדעי, זה לאו דווקא אומר שהיא מתאימה ועשויה נכון. אתן לכם דוגמא מאחת העבודות שנעשו והתפרסמו על האספרטיים: לקחו שבעה עכברים, חילקו אותם לשתי קבוצות, לראשונה נתנו יוגורט רגיל ולקבוצה השנייה נתנו יוגורט עם אספרטיים. מה שראו היה שהעכברים שאכלו יוגורט עם אספרטיים - אכלו יותר. ואני שואלת אתכם - האם אפשר לקחת עכבר ולבדוק מה הוא אוכל ולהשליך את זה על בן אדם? ודבר שני, תחשבו ששבעה עכברים זה מעט בשביל לערוך מחקר מדעי ומבוסס. אבל מה שהכי חשוב בעיני זו העובדה שעכברים לא אוכלים יוגורט באופן טבעי, לכן לבדוק השפעה על משהו דווקא באמצעות יוגורט, זה לדעתי קצת לא מתודולוגי.

לפי מחקרים שקראתי, אין היום שום הוכחה מדעית שהאספרטיים אכן מעלה את התיאבון או הוכחה לכך שהוא מעלה את האינסולין. להיפך, האספרטיים לא מעלה את האינסולין ולא משפיע על המוח להגברת התיאבון, ולכן אני חושבת שאם אדם שולל את האפשרות לשתות משקה עם אספרטיים או תה עם ממתיק מלאכותי, אבל אחר כך בגלל שבא לו מתוק הוא מתחיל להתנפל על עוגות - זה הרבה יותר גרוע. לכן תחשבו על הדברים, תחשבו על המידע שאתם מקבלים באינטרנט ותבדקו מי הכותב ומהי ההסמכה שלו. ולסיום, חשוב לדעת שארגון ה-FDA האמריקאי כותב באופן חד משמעי שאין כל הוכחות מדעיות שממתיקים מלאכותיים גורמים לנזק בריאותי - ומבחינתנו זה הכי חשוב.

 

02/08/2013

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris