מיכל דליות, מנהלת 'מרכז מיכל דליות' ומגישת תכנית ייעוץ להורים ב'רדיו ללא הפסקה', מביעה את דעתה על מחקר חדש שממנו עולה כי גברים מעשנים הם אבות פחות טובים - האומנם? אל תפספסו!
אם גם אתם לא מצליחים להיגמל מההרגל המגונה של עישון סיגריות, ואתם נוהגים להלקות את עצמכם כי אתם חוששים שמא העישון הפאסיבי יפגע בבריאות ילדכם, מחקר חדש שנערך באנגליה יגרום לכם להיות מודאגים אף יותר.
המחקר, שבדק את הרגלי החיים של הורים מעשנים, מצא כי הורים כאלו יעדיפו לקצץ בהוצאות על ילדיהם ולא לפגוע חלילה בהוצאות על סיגריות, וכך אב שמכור ל'מקל הניקוטין' יעדיף למשל לבזבז כסף על סיגריות מאשר להוציא את אותו הסכום על צעצוע לבנו.
הנתונים הקשים גרמו לבחירי 'רדיו ללא הפסקה': גבי גזית, נתן זהבי ומיכל דליות, להתכנס ולדון בנושא החשוב. 'סופר נני' שלא הקלה ראש במחקר יצאה להגנתם של ההורים המכורים "אני רוצה להגיד שסיגריות זאת התמכרות מאוד קשה, גם פיזית וגם פסיכולוגית. דווקא מהפיזית אפשר להיגמל אחרי 4-5 ימים אבל מהפסיכולוגית זה נורא קשה. הורים לא יוותרו על הסיגריות, אבל הם לא אומרים באופן מודע אני לא קונה לילד כי- 1,2,3 הם עושים חשבון כמה עולה להם המחיה כשהסיגריות כלולות בפנים ואז אם נשאר הם בוחנים אם ירשמו את הילד לחוג. הם לא יכולים להפסיק, זה בתוכם. זאת בעיה אמיתית של התמכרות, הם לא יודעים אחרת. וזה יבוא על חשבונם אחר כך, וזה יבוא על חשבון הילדים שהם מעשנים פאסיביים, שזה דבר עוד יותר גרוע."
לפי חישוב מהיר זוג הורים מעשנים יוציאו כ-2000 שקלים בחודש על סיגריות, כרבע מההכנסה החודשית שלהם. במקרה כזה, גם אם לא במודע, הם ימנעו מילדיהם דברים על מנת לחסוך כסף עבור סיגריות. נתן זהבי העלה נזק אפשרי נוסף שעלול להיגרם לילד שגדל בבית של מעשנים "בהרבה מקרים יש חיקוי של ההורים והילדים גם יעשנו. הם יתחילו בגיל 16-17 וההורים יצטרכו עוד תקציב, זה גורם נזק, אין ספק". מיכל דליות מיהרה להשיב "מצד שני יש גם סיטואציה הפוכה. אני ובעלי כהורים צעירים עישנו הרבה מאוד והפסקנו לעשן כשהילדים עשו עלינו חרם. הבנים שלי מעולם לא יצאו עם נשים מעשנות והם שניהם נשואים לנשים שמעולם לא עישנו. לעומת זאת הבנות שלי שכבר גדלו בבית בלי סיגריות עישנו. נכון שלפעמים מעשנים בחיקוי אבל לפעמים זה גם הפוך ואי אפשר לדעת מראש מה יהיה. הבעיה היא שהורים שמעשנים לא מרגישים בטוחים מספיק כדי להגיד לילדים שלהם להפסיק לעשן כי הרי הם בעצמם מעשנים".
גם אם יכחישו המעשנים וישבעו שהסיגריות לא פוגעת באיכות חייהם של ילדיהם, אי אפשר להתווכח עם הנתונים. עובדתית, ההתמכרות הקשה פוגעת בחיי המשפחה, תרצו או לא תרצו.