יורם שפטל מסביר לעומק מה עומד מאחורי מצבה של חברת 'טבע' - "היא עומדת לאבד את הבלעדיות על הפטנט שלה"
סוגיית הפיטורים ב'טבע' - בסוגייה, זו, כמעט כמו בכל דבר שעומד על סדר היום הציבורי שלנו, ובמיוחד בדור האחרון, אנחנו רואים את פגיעתם הרעה, את ידם הרעה, את שקריהם ונבזותם של המחבלים התקשורתיים. חברת 'טבע' שהיא חברה עם פריסה עולמית והיא פועלת בחמש יבשות ושווי השוק שלה קרוב ל-40 מיליארד דולר, הרבה יותר משווי השוק של 'וולבו' - מי היה מאמין למשפט כזה לפני 25 שנה, אבל זאת המציאות. חברת 'טבע', השאיפה העסקית שלה היא לעבוד ברווח של 20%-25% מהמחזור שלה. זאת אומרת אם למשל חברת 'טבע' מוכרת (דוגמא שאין לה שום קשר למספרים במציאות) בשנה מוצרים בשווי מיליארד דולר, היא רוצה להרוויח בין 200 ל-250 מיליון דולר. אגב, 'טבע' מרוויחה למעלה ממיליארד דולר נטו ברבעון.
מאחר והתרופה שמכניסה ל'טבע' את ההכנסה הגבוהה ביותר (קופקסון), בעוד שנה או שנתיים 'טבע' עומדת לאבד את הבלעדיות על הפטנט שלה, וכמו ש'טבע' עצמה, שהיא חברה שמייצרת תרופות שזכויות הפטנט שלהן פקעו, כך חברות אחרות באופן ודאי, ייכנסו לשוק עם ייצור התרופה הזאת או משהו שהוא כמעט זהה בתועלת שלו כתרופה. לאור זאת, יהיה קיצוץ משמעותי בנתח ההכנסות חברת 'טבע', ולכן היא החליטה, על מנת לשמור על רמת הרווחיות שמאפיינת אותה, לצמצם את מספר עובדיה (אני מדגיש שוב - 'טבע' פרוסה בכל העולם) ואז איזשהו מחבל תקשורתי בור, אנאלפבית, דגנרט, חסר נתונים כלשהם, פלט למיקרופון - בין אם למיקרופון הייתה צמודה מצלמה ובין אם לאו, את המספר חסר המשמעות שאפילו הנהלת 'טבע' לא התחילה לבדוק באופן פרטני בארץ - מי, איך ולמה יפוטר, כבר רמאי תקשורתי, מחבל תקשורתי, ידע לספר ש'טבע' עומדת לפטר 800 עובדים וסביב זה קמה המהומה. יש רק בעיה אחת: 'טבע' עוד לא התחילה לדון בכלל בסוגיית הפיטורים במפעלים שלה בארץ, ודאי לא במספר המפוטרים ובוודאי לא באיזה מפעל יפוטרו אם וכמה.
מיד עלתה, באופן דמגוגי נמוך, סוגיית ההטבות, ואין שום קשר בין השניים. ההטבות שניתנות ל'טבע' לא ניתנות בגלל עיניה היפות שלה, אלא בגלל שללא מתן הטבות לחברות מסוגן של 'טבע', הם לא יפעלו במדינת ישראל, כמו שהם לא יפעלו בשום מדינה שלא תיתן לה הטבות מהסיבה הפשוטה מאוד - יש תור של מדינות בעולם שמוכנות לחברות בינ"ל אדירות בשווי שוק של עשרות מילוני דולרים בבורסה ושמעסיקות עשרות אלפי עובדים, יש תור של מדינות בעולם שמתחננות שחברות כאלה יפתחו באותן מדינות מפעלים, ותמורת זה שהם ישקיעו דווקא במדינה פלונית ולא אלמונית, המדינה הפלונית מוכנה לתת הטבות. כמו כל דבר שמתחיל מכוונות טובות, לעיתים הוא מידרדר למציאות בלתי ראויה לחלוטין ששכרה יוצא בהפסדה.
הגיעו הדברים לידי כך ש'טבע' משלמת באופן ממוצע על רווחיה פחות מ-5% מס למדינת ישראל מצד אחד, וכמו כן יש לה הטבות ייחודיות כמו למשל התרופה הזאת קופקסון - על הרווחים עליה, 'טבע' לא משלמת מס למדינת ישראל. אין ספק שהסידורים ההלו הם לא ראויים, לא טובים וגם הטבות מפליגות הרבה פחות מאשר 'טבע' מקבלת בגלל כוח האדם הייחודי של מדינת ישראל, שדרך אגב גם זה נתון שהתפרסם השבוע, היא במקום הרביעי בעולם באחוז האקדמאים באוכלוסייה שלה, לכן 'טבע' יכולה במדינת ישראל למצוא בנקל את כוח העבודה המיומן שהיא זקוקה לו. לכן 'טבע' גם בהטבות פחותות באופן משמעותי מההטבות שהיא זוכה לכן כיום, תמשיך לא רק לפעול בארץ אלא גם להשקיע בארץ כי כדאי להשקיע כאן משום שזה מביא המון רווחים למשקיעים, אבל ההטבות הללו באו לעולם לפני 20-35 שנה, כאשר ענף הייצוא הראשון של מדינת ישראל היה תפוזים, כמו מדינת עולם שלישי מפגרת. משום כך, מה שהיה טוב בהטבות כדי למשוך משקיעים במדינה שענף הייצוא המרכזי שלה הוא תפוזים, זה לא טוב למדינה שהתל"ג שלה בסוף השנה יגיע ל-35 אלף דולר לנפש, ובאוכלוסייה היהודית ל-40 אלף דולר לנפש, שזה כבר מתקרב לצמרת של הצמרת של התל"ג בעולם.
המסקנה היא: הטבות - כן, אבל בכל פעם בהתאם לתנאים המשתנים, והם כל הזמן משתנים - צריך לבחון את ההטבות ולהתאים אותן למצב האובייקטיבי של המשק מצד אחד, ולתחרות בנושא הזה בעולם הגלובלי מצד שני.