האם שעון החורף מדכא? ד"ר סטולר: "החשכה יוצרת מתח ופוגעת ברפלקסים שלנו"

ד"ר משה סטולר, פסיכיאטר בכיר, מספר כיצד שעון החורף משפיע על בני האדם - האם החושך מלווה בעצבות?


אפרת קורמן

"חורף, השמש נעלמת בחורף, הגשם מטפטף על העורף, חורף- וקר" שר הזמר גידי גוב בשמחה ובאופטימיות. גוב רק שכח לציין בשירו את הדכדוך ותחושת העצבות שמביא איתו החורף וכעת, לאחר שכולנו זכינו לשעת שינה נוספת כשעודכן שעון החורף מגיעה לה במהרה תחושת ה"דיכי" שכל כך מאפיינת את החורף.

בתכניתו אירח גיא זהר את הפסיכיאטר הבכיר ד"ר משה סטולר וניסה להבין לאן נעלמת שמחת החיים שלנו כשמגיעה העונה הגשומה. תשובתו הייתה פשוטה: "בן אדם הוא חיה בטבע כמו כל החיות, בחושך ישן ובאור פעיל. כשפתאום סוגרים לנו את האור שעה לפני הזמן נוצרים דכדוך, עצבנות ומתח כי הגבילו אותנו בחוש הראייה. ברפלקסים הטבעיים שלנו אנחנו מרגישים יותר בסכנה".

גיא זהר הבטיח לד"ר סטולר כי הוא אינו מפחד מהחושך ושאל אם קיים שינוי גופני אמיתי הגורם לדכדוך. סטולר מסביר כי כשיש אור אנחנו יותר פעילים, יוצאים לבלות, עובדים ובאופן כללי במצב רוח טוב יותר וכשיש חושך הרפלקס הראשוני הוא פשוט ללכת לישון. בנוסף אישר כי השינוי מורגש כשהורמון המלטונין, הידוע יותר כגורם לתופעת ה'ג'ט-לג' המוכרת לנו אחרי טיסות ממושכות, משתחרר במוח וגורם לשעון הביולוגי להשתבש: "ההורמון הזה מגיע להורמונים הקשורים למצב הרוח ולכן אנחנו מרגישים בשינוי". בנוסף הרגיע ואמר: "בגלל הציוויליזציה השינוי הוא קטן ועובר מהר. אין חשש שמישהו יכנס לבעיה נפשית מזה".

גיא זהר חיפש דרך לרומם את המצב רוח בדרך מהירה ויעילה וד"ר סטולר ייעץ: "המשיכו את הפעילויות גם כשיש חושך. אם למשל היינו רגילים ללכת לחדר כושר בשעה שמונה לא לשנות את השעה לשבע אלא להמשיך את הפעילות כרגיל לפי השעון הביולוגי שלנו ולא לפי השעון שעונדים על היד".

28/10/2013

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris