גיא פלג, הכתב לענייני משפט של ערוץ 2, מדווח על החלטת הפרקליטות של מחוז תל אביב שלא להעמיד לדין את עמנואל רוזן ובהמשך מצטרף לשיחה עו"ד שמאי, חברו של רוזן
אפרת קורמן
באפריל 2013 יצאו מספר עיתונאיות למסע איסוף עדויות שמטרתו הייתה חשיפת מעלליו של איש התקשורת והעיתונאי הבכיר עמנואל רוזן. העדויות היו קשות, עשרות נשים טענו כי הטריד אותן מינית וגם מספר עיתונאיות מוכרות נשברו וסיפרו את שעבר עליהן. בניגוד לעמדת המשטרה, החליטה פרקליטות מחוז תל אביב שלא להעמיד את רוזן לדין מפאת חוסר ראיות. רוב החושים דווקא עבדו לא רע בכלל- שמעו את העדויות, דיברו על הפרשה בכל אמצעי התקשורת, הסיפור השאיר טעם רע מאוד ולא היה ספק שמשהו פה מסריח. אבל אף אחד לא ראה.
אמש (א') חשף גיא פלג הכתב לענייני משפט של ערוץ 2 כי בפרקליטות מחוז מרכז הוחלט לסגור את תיק החקירה למרות התנהגותו הבעייתית של עמנואל רוזן וזאת כיוון שלא היה ברור אם ההתנהגות הזו חוצה את הרף הפלילי ואם ניתן יהיה להוכיח בבית המשפט ולהרשיע אותו מעבר לכל ספק סביר. פלג סיפר לניסים משעל כי מי שעומדת בראש הפרקליטות היא עורכת הדין רונית עמיאל, שהייתה התובעת בתיק הנשיא לשעבר משה קצב והפכה אותו מתיק גבולי לתיק שהרשיע אותו בכל סעיפי כתב האישום כך שמדובר במומחית של הפרקליטות בענייני עבירות מין.
את תיק החקירה נגד רוזן ניהלו באופן ישיר שניים מטובי המומחים- הניצבים יואב סגלוביץ' שהיה ראש אגף החקירות והמודיעין וניצב מני יצחקי. בשל העובדה שדעת המשטרה הפוכה ונחרצת מדעת הפרקליטות החליטה עורכת הדין עמיאל כי מי שיכריע סופית בתיק רוזן יהיה פרקליט המדינה משה לדור. לדברי פלג אפשר להעריך מה יקרה כשלדור יצטרך להגיע להחלטה כשמולו יושבת המומחית שלו וחוות דעתה מגובשת וסופית. פלג מוסיף שישנם גורמים בפרקליטות שאמרו לו שלמשטרה בעצם אין אחריות ובסופו של דבר מי שצריך להתמודד עם הראיות, העדות, המתלוננות, הסתירות והספקות זו הפרקליטות וכשיש זיכוי מהדהד התיק והביקורת נופלת על הפרקליטות כי זה בעצם תחום האחריות שלה: "בתיק רוזן ייחסו לו עבירות חמורות מאוד ואני יודע מקולגה של עמנואל שהמשטרה הלכה רחוק והגיעה להמון עדים ואנשים אך בסופו של יום, כששקלו את הדברים הבינו שיש הרבה רכילות ושמועות על התנהגויות בעייתיות של רוזן על הודעות ששלח לבחורות ובכל זאת הפרקליטות סבורה שהוא לא עבר את הרף הפלילי".
ניסים משעל תהה אם רוזן יוכל לחזור למקום עבודתו הקודם בערוץ 2 ופלג השיב כי מנכ"ל הערוץ אבי וייס החליט לפטר אותו מכיוון שמדובר בצורת התנהגות לא מקובלת במקום העבודה ולא כי הוא עבריין. רוזן בן 50, נשוי ואב למשפחה התנהג כפי שהתנהג מול תחקירנית כשיצאו לשטח לעשות כתבה וזו התנהגות שאינה מתקבלת בחברת החדשות. פלג מניח שרוזן דווקא ירצה לחזור לעסוק בפעילותו העיתונאית ואמר: "אני בטוח שהוא יבוא ויגיד שאנחנו מקבלים לחיים הציבוריים שלנו אנשים שבית המשפט קבע לגביהם קביעות קשות ולא הרשיע אותם בדין פלילי אז למה דווקא בעניין שלו הולכים בדרך הקשה?"
ניסים משעל צירף לדיון את עורך הדין ארי שמאי והוא טען כי כשתא העיתונאיות החלו לפעול למען טוהר המידות הן אילצו, כפו ודחפו את הבנות שלא רצו ללכת ולהתלונן במשטרה. היום הן אומרות שלא הכול זה משטרה וחוק וההתנהגות של רוזן אינה נורמטיבית. שמאי תהה: "האם אנחנו רוצים לחיות במדינת חוק שבה מה שקובע הוא המדד החוקי או מה שקובע הוא המוסר שהוא דבר יחסי רלטיבי?" עוד הוסיף: "אולי לא הייתי מצפה מחברים שלי להתנהגות לא מנומסת כמו זו של עמנואל אבל מכאן ועד לפליליות המעשה רחוקה הדרך ואני שמח ששתי תובעות מוכשרות ומזל שהן נשים ולא גברים, קבעו שאין פה אחריות פלילית. זה יום שצריך לאותת לנו שלא מכל דבר צריך לעשות מהומה".
שמאי סיפר כי השתתף בתכנית בוקר לצידה של חברת הכנסת מיכל רוזין שהייתה ראש המרכז לסיוע נגד תקיפה מינית ולפי דבריה הסטטיסטיקות מטורפות, אחת לשלוש נשים נאנסת ו80% מהעבירות כלל לא מתגלות. שמאי טוען כי חברות הפורום מצטטות נתונים לא נכונים וניזונות מהם: "הן הפכו את המדינה שלנו למדינה של אנסים ונאנסות. יש פה ציד מכשפות איום ואני חושב שלעמנואל נעשה עוול. נכון שמעשיו לא יפים, מנומסים ובהחלט לא ראויים אבל להריץ שורה של בחורות למשטרה ולעשות מזה תיק דגל? ממתי ניצבים במשטרה חוקרים? פרקליט המדינה יכריע סופית כאילו חוות דעתה של רונית עמיאל לא מספיקה".
פלג הגיב ואמר כי הן המשטרה והן עורכת הדין עמיאל ביקשו שלדור יהיה זה שיחתום על ההחלטה. בעניין הניצבים אמר: "גם אני תמהתי על העובדה שניצבים גובים באופן אישי עדויות. זה רק בגלל שמדובר באדם מפורסם ונאמר לי שזה נעשה כי המשטרה הרגישה שיש ניסיונות להתערב ולהשפיע על החקירה. מדובר על עיתונאים רבי השפעה עם קשרים במשטרה וההחלטה שהניצבים יחקרו התקבלה כדי להרחיק השפעות זרות שיכולות להיות על החקירה".
ניסים משעל הזכיר שגם אמצעי התקשורת "חגגו על דמו" של עמנואל רוזן ועורך הדין שמאי ענה כי בעולם מתוקן תפקידם של כתבי משטרה הוא לבקר את המשטרה ולא להיות ניזונים מדבריהם: "מעבר לציד המכשפות קיים ניגוד בין הדמוקרטיה לבין כתבי משטרה שבמקום לבקר את המשטרה ניזונים מהדלפות על חשבונם של אזרחים חשודים. כשפרשה כזו מתפוצצת יש כותרות ענקיות וכשזה נסגר מחוסר ראיות יש שתי שורות בעיתון". עוד הוסיף כי עיתונאים מקבלים מידע בפרשה אחת ותמורתו הם שומרים על קשרים מצוינים עם המשטרה פן לא תדליף להם פעם הבאה את מה שקורה בחדרי החקירות.
פלג מצידו אמר שמה שבשונה מפרשות אחרות מה שמייחד את פרשת רוזן הוא שפה קם גוף של עיתונאיות רבות השפעה ומוניטין שקיבלו במה תקשורתית להגיד שעמנואל רוזן אנס. לדעתו של פלג השאלה היא מה מקומו של העיתונאי: "הדיון צריך להיות אם מקומו של עיתונאי לדווח על החשדות וללוות את החקירה או שתפקידו שבפרשות כמו כאלה לחשוף את החשד וגם לעודד את המתלוננות לצעוד למשטרה, להעריך את משקל העדות שלהן ואז לומר את הדברים ברדיו ובטלוויזיה". לסיום אמר: "לדעתי לעיתונאי אין כלים ולא צריכה להיות לו את היומרה לשבת ולהעריך את משקלן של ראיות. בטח שאין לנו את הזכות המוסרית וזה לא תפקידו של עיתונאי".