יובל יועז, פרשן המשפטים של 'גלובס', מביע את דעתו על המינוי - "האגף הימני מתנגד לו כי הוא אויב המתנחלים." בהמשך עולה לשידור ח"כ סטרוק מ'הבית היהודי' - האזינו לדיון הסוער
אפרת קורמן
מזל טוב לשי ניצן שנבחר אמש (ב') להיות פרקליט המדינה החדש. ועדת האיתור בראשותו של היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין בחרה בניצן ברוב קולות אך לא פה אחד. אז נכון שהבחירה בו הייתה "מעט" צפויה כי עד עד עכשיו שימש כמשנה של וינשטיין לתפקידים מיוחדים אבל העובדה היא שמצבה של פרקליטות המדינה לא זוהר בכלל כך שניצן חייב לעשות קצת שמח כדי להרים את המורל הירוד של הפרקליטות. שיהיה בהצלחה.
יובל יועז הפרשן המשפטי של 'גלובס' סיפר לניסים משעל שתהליך הבחירה היה מעט מעגלי כי מראש כולם ידעו שהיועץ המשפטי לממשלה וינשטיין העדיף את ניצן כיורשו של לדור ואכן כך קרה. ועדת האיתור אמנם קראה לאחרים לבוא ולהגיש את מועמדותם והצהירה כי הסיכוי שווה לכולם ומדובר בתחרות אמיתית אך סגירת מעגל הבחירה כאמור הייתה צפויה מראש. יועז מספר כי הדיון בוועדת האיתור נמשך שעות רבות: "כל מועמד קיבל כשעתיים בהן הציע את עצמו, סיפר על תכונותיו, תפיסת עולמו והחזון שירצה להביא עימו לתפקיד. ההתלבטות הפנימית של חברי הועדה ארכה כשעתיים וחצי ובשעה 2 לפנות בוקר משרד המשפטים שחרר הודעה לעיתונות על ההחלטה שהתקבלה".
שרת המשפטים ציפי לבני אמורה להגיש את מועמדתו של שי ניצן לאישור הממשלה באופן פרוצדוראלי. בדרך כלל לא אמורה להיות בעיה ועד היום במינויים לתפקידים כאלה, אישרה הממשלה את המעומדים שהשר הביא בפניה. אבל לדבריו של יועז יש סיכוי שהפעם ירשם תקדים כי כל האגף הפוליטי הימני בממשלה מתנגד לשי ניצן ומבחינתם הוא נחשב אויב המתנחלים: "בתפקידו האחרון כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה שימש ניצן כממונה צוות אכיפת החוק על מתנחלים בשטחים שכולל אכיפת עבירות חופש ביטוי, הסתה והמרדה. בכל הדברים האלה היה חיכוך מתמיד בין לשכתו של שי ניצן לבין נציגי המתנחלים מועצת יש"ע".
ניסים משעל צירף לדיון את חברת הכנסת אורית סטרוק מסיעת 'הבית היהודי' שלא מבינה את ההחלטה על מינויו של ניצן לתפקיד פרקליט המדינה כשם שלא הבינה עדיין את מינויו הקודם. לדבריה בשנה שעברה אישרה הממשלה את מינויו של שי ניצן לתפקיד חסר הגדרה בפרקליטות המדינה: "זה היה אונס של הממשלה, המינוי הזה הגיע ללא מכרז וללא ועדת איתור תוך שנכתבה חוות דעת משפטית של טלאי על טלאי". לדבריה היועץ המשפטי וינשטיין הודיע לממשלה שהוא חייב את שי ניצן לתפקיד חיוני שבלעדיו אי אפשר וזאת ללא ועדת איתור וללא מכרז. כעת חלפה שנה ומסתבר שהתפקיד כבר לא ממש נחוץ: "חיוניות התפקיד הייתה רק כדי להשאיר את שי ניצן במערכת ולאפשר לו להיבחר עכשיו לתפקיד. ועדת האיתור שהוקמה נתפרה ממש כמו "חליפה ליתום". סטרוק הוסיפה כי היא יודעת על פרקליטים בשירות המדינה שהוצע להם להגיש מועמדות לתפקיד אך הם סירבו כי אמרו שהם יודעים שוינשטיין רוצה את שי ניצן והם לא רוצים להיות מריונטות במשחק הזה.
ניסים משעל תהה מדוע שי ניצן מוגדר כ"אויב המתנחלים" וחברת הכנסת סטרוק ענתה נחרצות כי ניצן במשך שנים רבות היה ראש צוות אכיפת החוק באיו"ש ובמסגרת תפקידו רמס עד דק את החלטת הממשלה שקבעה כי אין דבר כזה צוות אכיפת חוק באיו"ש: "צריך להיות צוות שיעסוק באכיפת חוק על עבירות אידיאולוגיות חמורות של הסתה והמרדה בכל המגזרים ובכל רחבי הארץ ולא רק על המתנחלים באיו"ש". עוד הוסיפה כי כבר ביום שניצן מונה לתפקיד הוא שינה את ההחלטה, מלווה בגיבויו של היועץ המשפטי של הממשלה דאז. במשך 8 השנים שכיהן בתפקיד מירר את חייהם של המתנחלים ואחרי שפרש והוחלף על ידי אדם אחר כבר לא שמעו סיפורים מסוג זה.
יועז אמר כי עלתה טענה בימים האחרונים שאם מגזר שלם בציבור הישראלי כל כך מתנגד באופן אישי למינויו של אדם לתפקיד פרקליט המדינה אולי צריך לשקול זאת אבל התשובה לטיעון הזה היא שפרקליט המדינה אינו פוליטיקאי: "תפקידו לא להתחבב על ציבור כזה או אחר באוכלוסייה, אולי אפילו להיפך- תפקידו של פרקליט המדינה הוא דווקא להיות ה'איש הרע', הקשוח, אותו אדם שבא בשם שלטון החוק ואוכף את החוק במדינת ישראל".
חברת הכנסת סטרוק טענה בכעס כי כל מה שדובר בשיחה הזו הוא שהמתנחלים לא מסמפטים את שי ניצן: "רציתי להסביר איזה מעשים הפרקליט הזה עשה המצביעים על דורסנות שהוא נוקט כפרקליט. יש לי שורה שלמה של ראיות ובמקום זה אתם אומרים שפשוט המתנחלים לא אוהבים אותו. זה ראיון של סתימת פיות!". עוד הוסיפה כי ניצן ניהל אכיפה דורסנית כלפי מתנגדי ההתנתקות שהוכחה במסמכים וגיבש נהלים מיוחדים לאכיפת החוק עליהם כך שגם אלה שסתם עמדו עם שלט הגיעו לכלא. לסיום אמרה: "ככה ממנים אותו לפרקליט המדינה בגיבוי התקשורת מהסוג שלכם ואני קוראת לממשלה להתעשת ולא לשחק את תפקיד המריונטה במשחק המכור הזה".