ישראל שיגרה לחלל את 'אופק 10': "מדובר בלוויין תצפית ולא ריגול, כי זה לא חוקי"
יו"ר סוכנות החלל הישראלית אלוף במיל' פרופסור יצחק בן ישראל מסביר על היכולות המתקדמות של הלוויין: "פעם אמרתי בצחוק שהוא רואה את כוס הקפה התורכי ששותה אחמדינג'אד על הבוקר"
ישראל שיגרה לחלל את הלוויין 'אופק 10'. מדובר בלוויין בעל יכולות מתקדמות של צילום, ביום, בלילה ובכל מזג אוויר. יו"ר סוכנות החלל הישראלית, אלוף במיל' יצחק בן ישראל, מסביר בתכניתו של ניסים משעל ברדיו ללא הפסקה את המשמעות של השיגור מבחינת היכולת המודיעינית של ישראל.
"לוויין מסתובב בחלל בגובה של 500 קילומטר ומשם הוא צופה על כדור הארץ. לוויינים בדך כלל צופים באחת מכמה דרכים. דרך אחת פשוטה היא באמצעות מצלמה שמצלמת את מה שיש על הקרקע. אבל ללוויין ששוגר אתמול בלילה, יש מכ"מ במקום מצלמה, ומדובר במכ"מ מאוד מיוחד, שהיתרון שלו הוא שאין צורך באור כדי לצלם וניתן לעשות זאת בלילה וגם בתנאי ראות לקויים, כמו במקרה שבו היעד מכוסה עננים, המכ"ם יכול לחדור ולצלם דרכם.
כוס הקפה של אחמדינג'אד
פרופ' בן ישראל מדגיש ומחדד שהמונח הנכון הוא לוויין תצפית ולא לוויין ריגול. "תצפיות עושים על כדור הארץ לשם אלף סיבות, והמילה ריגול אינה נכונה במקרה זה, כי ריגול זה מעשה שאינו חוקי בעולם. מדובר באיסוף מודיעיני, על ידי תצפית מהחלל שהוא טריטוריאלי, וזהו מעשה חוקי שאינו עובר על שום חוק בינלאומי."
פרופסור בן ישראל מוסיף ומסביר שהלוויין מספק לנו אינפורמציה על כל פעילות שרואים מעל פני השטח - תנועה של כוחות, ניסויים של טילים, בנייה של מתקנים, כל מה שנמצא מעל פני השטח הוא רואה. כאשר נשאל אם הדבר נכון גם לגבי פעילות של טילים באיראן, מצטחק ומספר אנקדוטה נחמדה מלפני מספר שנים כאשר ישראל שיגרה לחלל את הלוויין הקודם 'אופק 9'.
"התראיינתי אז גם ברדיו על השיגור ושאלו אותי את אותה שאלה (וזה היה בדיוק כמה ימים אחרי פרשת המרמרה עם התורכים שהתקרבו מאוד לאיראנים, לפני המשבר הגדול במזרח התיכון), אז אמרתי בצחוק, כי רציתי להכות שתי ציפורים במכה אחת, שהלוויין רואה לא רק מתקנים גדולים אלא גם את כוס הקפה התורכי ששותה אחמדינג'אד בבוקר.
"ואז יצא מאמר בעיתונות הפרסית שבו כתבו שסוכנות החלל הישראלית מתיימרת בדברים שאי אפשר לעשות בכלל, והוכחה לכך היא העובדה שאחמדינג'אד בכלל לא שותה קפה אלא תה...."
רזולוציה בינלאומית
"אנחנו לא אומרים באיזו רזולוציה מתצפת אופק 10, כי זה מסווג", אומר פרופסור בן ישראל, "יש חוקים בינלאומיים לגבי מה הרזולוציה שמותר למכור בשוק העולמי, ואני יכול לומר רק שמדובר ברזולוציה קצת יותר ממה שמותר למכור".
"הלוויין הזה מקפיץ אותנו מדרגה מבחינת היכולת המודיעינית של ישראל, גם מבחינת הרזולוציה שלו וגם מבחינת המספר", מסכם פרופסור בן ישראל, "כי כשיש לך יותר לוויינים, הצד השני לא יכול לנצל את החורים בין מעבר של לוויין אחד למעבר של לוויין שני, כי לוויין עובר פעם בשעה וחצי ממקום נתון. לכן בשני המובנים האלה זו קפיצה משמעותית מבחינת ישראל".
10/04/2014