מיכל עונה לשאלות המאזינים מהפורום - האזינו
שאלה: אמרת לא פעם שמאבקי כוח עם הילדים ממלאים בהם תחושה של עוצמה, כוח וערך איך ניתן למלא את זה בדרך אחרת? כיצד לתת את הרווח הפסיכולוגי הזה?
מיכל עונה:
ניתן למלא את הילד בתחושה של עוצמה וכוח ע"י מספר דרכים, ראשית חשוב להתייעץ עם הילדים ולהיעזר בהם בכל מיני מקומות קטנים. את יכולה למשל לשאול את הילד איזה נעליים לנעול, לתת שתי אופציות שהן רלבנטיות מבחינתך ואז להודות לו על עזרתו. להתייעץ עם הילד זה לא אומר תמיד לעשות מה שהוא אומר זו פשוט דרך להראות שדעתו חשובה לך. במקומות מסוימים את יכולה מידי פעם גם לתת לילד לבחור ולהחליט בעצמו, לדוגמא: 'אני ממש מתלבטת, יש שני סרטים שאני רוצה לקחת אותך אליהם, מה תרצה לראות?' תוכלי לגרום לאותה תחושה גם אם תספרי לילד דברים על עצמך ותחלקי עימו חוויות מהעולם שלך. כל אלו נותנים לילדים את ההרגשה שיש להם פה ושם שליטה על החיים. לתת לילד מידי פעם להגמיש איזשהו גבול ולהראות לו שהוא מצליח לפעמים לשנות את דעתם של ההורים נותן לו תחושה מאוד חזקה של כוח.
שאלה: לבתי בת ה-7 יש מורה שמלמדת אותה מקצוע מסוים רק פעם בשבוע, אותה מורה נוהגת לצעוק על הילדים כל הזמן והם לא אוהבים ללמוד איתה. למרות שאני והורים אחרים שוחחנו על הנושא עם המנהלת והמחנכת המצב לא השתנה. האם מפגש חד שבועי יכול להשפיע לרעה באופן משמעותי על הילדה, ואיזה כלים אוכל לתת לבתי כדי לאפשר לה להתמודד עם המורה הזאת?
מיכל עונה:
אל תחשוש, אם ברוב ימות השבוע שעות הלימודים הן חוויה טובה עבור בתך אז מורה אחת שמייצרת חוויה לא נעימה פעם בשבוע לא תותיר עליה משקעים, החוויה הטובה המרבית לאורך זמן היא זו שתשפיע עליה. יחד עם זאת, בתך לא תמיד תוכל להתחמק מחוסר הנעימות המלווה אותה בשיעורים האלו ולכן זה המקום להגיד לה שאתה מאמין לה ומבין את הקושי אך חשוב שהיא תנסה בכל זאת להתמודד. תציע לה שתנסה להתעלם מהצעקות ותשתדל להתמקד בלימודים, שתיקח אחריות על עצמה ותחשוב איך היא יכולה להתנהג כדי שעליה המורה לא תכעס. אנחנו צריכים ללמד את ילדינו שלפעמים יש מצבים בחיים שאנחנו לא כל כך אוהבים אבל לא תמיד אנחנו יכולים לברוח ולהתחמק מהם. ככה מלמדים אותם איך להתעלם מדברים מסוימים שהם לא נעימים להם ומראים להם מהו טאקט.