טראמפ בדרך לניצחון - ד"ר יעל שטרנהל: "אנחנו נכנסים לתקופה של אי יציבות דרמטית"

ד"ר יעל שטרנהל, מרצה להיסטוריה אמריקנית מאוניברסיטת ת"א, מביעה את דעתה על הנצחון המסתמן של דונלד טראמפ: "זה חד משמעית הסיפור של הרוב הלבן באמריקה"


 

 

ד"ר יעל שטרנהל: "לא חושבת שטראמפ לגמרי יציב נפשית"

המומחית להיסטוריה אמריקנית אמרה לניסים משעל ודרור רפאל ב"רדיו ללא הפסקה 103FM": "הרוב הלבן באמריקה הכריע, ניצח את ההיספאנים בפלורידה. העברת השלטון לטראמפ בלתי נתפסת. מילת המפתח בזמן הקרוב היא אי-יציבות"

הניצחון הדרמטי של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב הפתיע את העולם. ד"ר יעל שטרנהל, מרצה להיסטוריה אמריקנית מאוניברסיטת תל-אביב, הסבירה לניסים משעל ודרור רפאל ב"רדיו ללא הפסקה 103FM" מה קרה: "הסיפור בבחירות האלה הוא הדמוגרפיה, אילו קבוצות יצאו להצביע ואילו קבוצות נשארו בבית. יש כאלה שב-2008 ו-2012 נתנו 'פוש' לברק אובמה ובבחירות האלה נשארו בבית או הלכו לדונלד טראמפ. הסיפור הוא חד-משמעית של הרוב הלבן באמריקה, שלמרות ההידלדלות בכוחו הדמוגרפי הוא עדיין רוב, 69% מציבור המצביעים, יש לו יכולת להכריע בחירות ובבחירות האלה הוא הכריע. זה היה ברור לי בשתיים-שלוש בלילה כשראיתי את אחוזי ההצבעה בוירג'יניה הכפרית או פלורידה הכפרית, אלה היו נתונים של יציאה לקלפיות שלא מוכרים מבחירות קודמות".

"טראמפ אמר כל הקמפיין שיש ציבורים גדולים של לבנים שלא יצאו להצביע בבחירות קודמות והפעם הם מרגישים שיש מועמד שמייצג אותם, שיחזיר את אמריקה לגדולתה ויחזיר אותם לגדולתם האישית. והוא צדק", אמרה ד"ר שטרנהל. "הם יצאו להצביע, ולמשל בפלורידה המצביעים האלה הם אלה שעמדו מול ההצבעה של הציבור ההיספאני, שגם התאמץ לצאת הבית ולהשפיע בבחירות האלה. הציבור הלבן בפלורידה הצליח להדוף את האיום הדמוגראפי של ההיספאנים, להצביע בגדול לטובת טראמפ ולהכריע את המדינה הקריטית הזאת, שבסופו של דבר, יותר מכל מדינה אחרת, היא זו שנותנת לו את הניצחון. סירבתי להתנבא ואני שמחה שסירבתי להתנבא. הרגשתי שזו תהיה קלינטון, על סמך נתונים מסוימים במערכת הבחירות שנשארו יציבים לאורך הדרך והראו שלדונלד טראמפ יש סביב 40% תמיכה, לפעמים 38%, לפעמים 43%, אבל גם עם 43% לא מנצחים בחירות באמריקה, אפילו עם השיטה הזאת שיש בה כל מיני הטיות שאנחנו מכירים אותן".

"קשה לנבא איך תיראה הנשיאות של דונלד טראמפ, כי אף פעם לא ראינו דבר כזה", ציינה ד"ר שטרנהל. "הוא כל כך לא צפוי ולכן קשה לי לתת הערכה שמתבססת על ידע או על תקדימים. אני גם לא חושבת שהוא לגמרי יציב נפשית, אבל אני לא פסיכולוגית ולא מוסמכת להעריך את זה. אנחנו נכנסים לתקופה של אי-יציבות דרמטית, גם כלכלית. אנחנו רואים את זה כבר בשווקים. נראה מה יקרה כשהבורסה של וול-סטריט תיפתח. גם חוסר יציבות פוליטית, חוסר יציבות בכל מובן שהוא. זו מילת המפתח בזמן הקרוב. עצם תהליך העברת השלטון בין ברק אובמה לדונלד טראמפ הוא בלתי נתפס".

רפאל השווה את טראפ לאביגדור ליברמן שהתמנה בישראל לשר ביטחון והזכיר את הסיסמה שטבע אריאל שרון ז"ל, "דברים שרואים מכאן לא רואים משם". "זה נכון ולא נכון", השיבה ד"ר שטרנהל. "באמריקה יש ממסד מאוד יציב ומערכת של איזונים ובלמים, אם כי אני לא יודעת איפה הם נמצאים כרגע, כי גם הסנאט ובית הנבחרים בידיים רפובליקניות. השליטה הרפובליקנית מוחלטת בפוליטיקה של וושינגטון, ולכן אני לא יודעת אם מערכת האיזונים והבלמים, שהחוקה מתבססת עליה, תעבוד כפי שהיא אמורה. יש הגנות נוספות כמו הפנטגון ומחלקת המדינה. ביגדור ליברמן הוא לפחות חלק מאיזשהו ממסד. הוא לא הגיע כדי לנתץ את הממסד. הוא פוליטיקאי שבא ממערכות מפלגתיות לעומת טראמפ שהוא חיצוני".

09/11/2016

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris