איפה הכסף
עם ענת דוידוב

כלכלה התנהגותית

פרופ' דורון קליגר: "מקבלי ההחלטות הם גם אנשים ולא רק יצורים רציונלים כפי שתוארו"


ענת דוידוב שוחחה עם חוקר ויועץ למימון וכלכלה על כלכלה התנהגותית: "אנשים עצבניים יראו את העולם במשקפיים פחות ורודות וייקחו פחות סיכונים"

פרופסור דורון קליגר, מומחה בכלכלה התנהגותית סיפר על מידת ההשפעה הרגשית של האדם על השקעתו הכלכלית: "בכלכלה המסורתית חשבנו שמה שמניע אנשים היא היכולת למקסם את העושר שלהם ולפיכך נבנו המודלים. היום כבר למדו שמקסום העושר הוא לא בהכרח הדבר המרכזי בו מתעסקים האנשים אלא להחלטה מתווספים שיקולים נוספים כמו רגשות, מעמד חברתי כלפי הסביבה ועוד. נמצא כי הפסיכולוגיה משפיעה על קבלת ההחלטות שלנו".

עוד הוסיף: "לפי המודלים, אדם יודע לחשב כל חישוב ולהשתמש בכל הנתונים בצורה מופלאה ללא שום טעויות, לא כך הדבר כיום. אנחנו לא יודעים עדיין לקרוא את כל האותיות הקטנות, לכן ישנה תעשייה שלמה שמנסה לעבד את הנתונים עבורנו. ברגע שלוקחים את הנתונים ועושים את החישובים הנכונים ניתן להגיע למסקנות הנכונות, אך צריך גם ללמוד איזה עצות לקחת ומתי לפנות ליועץ".

"לדוגמא, בנושא ההשקעות בבורסה נכנס האלמנט הרגשי שמתערב בקבלת ההחלטות", טען פרופסור קליגר: "במחקר שערכתי במוסקבה בחנתי מה קורה לאנשים שמגיעים עצבניים לעבודה וכיצד מצבם הרגשי משפיע על ההשקעות שלהם.  שילבתי כמה מקורות של נתונים ובאמצעות מפת הפקקים במוסקבה יכולתי לדעת מתי אנשים יגיעו עצבניים ולחוצים לעבודה. מצאתי כי אנשים עצבניים רואים את העולם פחות ורוד ולכן התברר לי כי הם יעדיפו לשלם יותר כסף על מנת להגן על ההשקעה שלהם ולגדר עצמם מהסיכונים".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

09/10/2017

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


איפה הכסף עם ענת דוידוב
איפה הכסף עם ענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris