ענת דוידוב בבוקר

מפקד חיל האוויר לשעבר: "ביצענו את התקיפה בכל הכוח"

אליעזר שקדי: "עד היום לסורים אין מושג כיצד תקיפת הכור נשארה חשאית - וטוב שכך"


בעקבות האישור ההיסטורי לפרסום השמדת הכור הגרעיני בסוריה בשנת 2007 בתום מבצע מורכב של חיל האוויר, שוחחנו הבוקר (ד') עם מי שפיקד על החיל בעת המבצע, אלוף (מיל') אליעזר שקדי

בשיחה עם ענת דוידוב ב-103fm, סיפר שקדי על המבצע המורכב והחשש שיוביל לעימות עם משטר אסד. "בעת המבצע הייתי בתא השליטה בבור של חיל האוויר יחד עם כל הקבוצה שליוותה את המבצע מהקרקע. ברגעים שהלוחמים היו בדרכם למטרה חשתי מאוד מרוכז והאמנתי שיש לנו לוחמים מצוינים שיצליחו לבצע את המשימה הכל־כך מורכבת. המתנתי בדריכות לתחילת המבצע, ולא נדרשתי להתערב במהלכו.

"ב-2006 עלה חשד בפורום המבצעי של חיל האוויר על קיומו של הכור הגרעיני בסוריה, אך לא היה שום מידע ממוקד" סיפר שקדי. "רק במארס 2007 קיבלנו מידע ממוקד דרך המוסד שאכן מדובר בכור גרעיני בשלבי הקמה מתקדמים, ולכן יש לתכנן תוכנית להשמדתו. היה ברור לי מהשלב הראשון שהמסר של ראש הממשלה אהוד אולמרט יהיה להשמיד את הכור - ואכן הוא ניהל את המבצע באופן מקצועי ואמיץ גם מול האמריקנים וגם בתוך ישראל. הוא סבר שהאמריקנים יוציאו לפועל את המבצע, ואני דווקא חשבתי שעלינו לעשות זאת בעצמנו.

"מהזווית של ישראל יש משמעות לטיפול באיום מהסוג הזה בכוחותיה שלה, כפי שיש משמעות לפעולה אמריקנית בסוריה. בהתנהלות חדה ומהירה דרש אולמרט שלא לפנות למסלול המשא ומתן בנושא, אלא לפעול במהירות ובחדות. מאיר דגן ואני ראינו את הדברים באופן זהה וגם אולמרט הבין שיש לדחוף לכך שהמבצע ימומש במהרה".

תקיפת הכור בסוריה
צילום: דובר צה"ל

"אולמרט חיבק אותי חיבוק גדול"

מפקד חיל האוויר לשעבר הדגיש כי המידע על הכור בסוריה הוא "גילוי משמעותי מאוד שאי אפשר להקל בו ראש", והוסיף: "היה ברור לנו שהמשימה הזו חשובה להמשך קיומה של מדינת ישראל. תארי לך מה היה קורה אילו לא היינו מגלים שישנו כור גרעיני בסוריה שקם לנגד עיננו בתקופה הכל כך מתוחה שהייתה באותם שנים. לאורך כל הדרך הערכתי שנתקוף את הכור ולכן הוחלט להיערך למבצע שהוכן תוך זמן קצר ובוצע בכל הכוח".

משהתקבלה ההחלטה, סיפר האלוף במיל', נבחנה הדרך להוציא את התוכנית אל הפועל תוך נקיטת הסיכונים הנמוכים ביותר להתלקחות אזורית. "בדקנו באמצעות המודיעין כיצד ניתן לעשות זאת מבלי להיכנס למלחמה כוללת ויצאנו למבצע בסוף ספטמבר", שיחזר שקדי, "להערכתי, הסורים גם היום לא מבינים מה היה שם. הם ידעו שהגיעו מטוסים שהטילו 18 טון פצצות רק אחרי שהכור הושמד באופן מלא. אין להם מושג כיצד הדבר הזה נשאר כה חשאי - וטוב שכך".

בנוסף, סיפר שקדי על "קוד אריזונה", שסימן על סיומו של המבצע: "מבצע לא מסתיים כשאתה תוקף את המטרה אלא כשהמטוסים נחתו בשלום. אין ספק שהייתה שמחה ותחושת הקלה, אך במקביל ידענו שזה לא נגמר עד שזה לא נגמר. נפגשתי עם הטייסים ערב לפני, בתדריך לפני היציאה למשימה, כשרבים מהם גילו את חשיבות המשימה רק באותו הערב. אין ספק שכל לוחם מייחל לרגע שבו הוא יבצע משהו משמעותי בשירותו, ומהר מאוד הוא גם מגיע להבנה כיצד לבצע את הדברים באופן הכי מקצועי ולשמור על עצמו שלא ייפגע".

לסיום, שיתף מפקד חיל האוויר לשעבר: "כשהמטוסים הגיעו בשלום לארץ נפגשתי עם ראש הממשלה אולמרט בהתרגשות רבה וסיפרתי לו שביצענו את המשימה בהצלחה. הוא חיבק אותי חיבוק גדול, ובכך אמר הכל. מדינת ישראל צריכה להכין את עצמה תמיד למצב שבו יש לה פתרונות למצבים מורכבים כשהיא מרגישה שמדובר בצעדים קיומיים. ראש ממשלת ישראל הוא זה שמופקד על בטחונה של מדינת ישראל וזו אחריות ענקית".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

21/03/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שקדי בחדר הפיקוד של חיל האוויר
שקדי בחדר הפיקוד של חיל האוויר  |  צילום: דובר צה"ל
Paris