רוני דניאל

פסגת טראמפ קים - האם קוריאה הדרומית נותרה לבדה במערכה?

לאחר מפגש הפסגה בין נשיא ארה"ב לשליט הצפון, מומחה לקוריאה מנסה לעמוד על ההשלכות


המומחה לקוריאה מאוניברסיטת תל אביב ומכללת בית ברל, ד"ר אלון לבקוביץ', שוחח עם רוני דניאל ב-103fm על ההשלכות של מפגש הפסגה על הדרום קוריאניים: "מבחינת הדרום קוריאנים הנשק הגרעיני איננו מאיים עליהם והחשש הוא דווקא מארטילריה"

לאחר מפגש הפסגה בין נשיא ארצות הברית לשליט קוריאה הצפונית, הכריז דונאלד טראמפ כי הוא מבטל את התרגיל השנתי שמתקיים בין קוריאה הדרומית לארצות הברית. ד"ר אילן לבקוביץ', מומחה לקוריאה, פירט כיצד ישפיעו הצעדים של קים וטראמפ ישפיעו על מערכת היחסים באזור: "נשיא קוריאה הדרומית פעל כדי לקדם את מפגש הפסגה הזה ומבחינתו הוא יאפשר כל צעד שידאג להמשך הדיאלוג. לעומת זאת מערכת הביטחון הדרום קוריאנית יחד עם היפנים מודאגים מאוד מההחלטה לבטל את התרגיל מחשש שארצות הברית תפקיר את דרום קוריאה לבדה במערכה מול קוריאה הצפונית ומול סין. מי שביקר אי פעם בקוריאה הדרומית ראה את המרחק בין הגבול הצפוני לאזרחים. כ-5 מיליון אזרחים נמצאים כיום בתווך הטילים. מנגד, אם מסתכלים על סקרי דעת הקהל במדינה, מבחינתם האיום הצפון קוריאני עומד מול ארצות הברית וכלל לא כנגד קוריאה הדרומית".

"התקשורת הפרו-נשיאותית רואה בפסגה הזו הישג אדיר של המנהיג", הבהיר, "התקשורת השמרנית יותר חוששת שנעשית הונאה מושלמת של הצפון קוריאנים וטוענים שהם השיגו את מטרותיהם וקיבלו לגיטימציה בתמורה להתחייבות כללית להתפרק מנשקם יום אחד. אין כאן איזשהו צעד קונקרטי שהסיר את הדאגה מצד השמרנים בקוריאה הדרומית או ביפן ועולה החשש שהנשיא האמריקאי הפקיר אותם כשלא העלה את הסוגיות המרכזיות שמטרידות אותן. מבחינת הדרום קוריאנים הנשק הגרעיני איננו מאיים עליהם והחשש הוא דווקא מארטילריה. כשישראל ניסתה למכור לקוריאנים מערכות הגנה מפני טילים הם טענו שהנושא הארטילרי מטריד אותם יותר".

עוד הוסיף: "מבחן התוצאה יהיה במפגש הבא בין הצוותים הצפון קוריאנים לאמריקאים. אם קים לא יעמוד בהבטחות שלו טראמפ, כאיש עסקים, 'ייתן לו על הראש'". על החשש ממשבר בעקבות הוצאת הצבא האמריקאי מדרום קוריאה הסביר: "מערכת הביטחון הדרום קוריאנית יצרה תלות בנוכחות האמריקאית בקוריאה הדרומית, היא מהווה סמל לברית עם ארצות הברית. ברגע שהכוחות היו בשטח הם חשו בטוחים. הביטול של התרגיל ישפיע גם על הכוחות האמריקאים ביפן. מבחינת הציבור האמריקאי ההוצאה הצבאית מקוריאה הדרומית מחייבת גם הוצאה של הכוחות ביפן וזה יחייב שינוי מדיניות ביטחונית יפנית. ברגע שטראמפ יטען שהצפון קוריאניים לא מהווים איום, הדרום קוריאניים יוכלו לטעון שכבר אין להם צורך בקנייה של נשק אמריקאי וזה יפגע כמובן בעסקיו של טראמפ".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

13/06/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פסגת טראמפ קים
פסגת טראמפ קים  |  צילום: איי.אף.פי
Paris