יו"ר האופוזיציה היוצא ויו"ר הסוכנות היהודית הנכנס, יצחק הרצוג, שוחח עם בן כספית ואריה אלדד על הנזק שנגרם בתפוצות לאור סערת מתווה הכותל: "אי אפשר לומר ליהודים בתפוצות שמאמינים בדרך אמונתם בכל ליבם שהם לא יהודים".
לאחר שנים בשירות הציבור בפוליטיקה, פנה הרצוג לדרך חדשה ומאתגרת בסוכנות היהודית. לפני שהחל את תפקידו, נסע היו"ר הנכנס לאוסטרליה למלחמה ב-BDS. "לחצו עליי כבר זמן רב להגיע לכאן בעקבות חדירת כוחות BDS למפלגת 'העבודה' באוסטרליה שהמטרידים את המפלגה זמן מה עם איום על החלטות בעייתיות כלפי ישראל. למפלגה הזו יש סיכויים לנצח את הבחירות במדינה ואני שמח שראש הממשלה ושר החוץ שלה קיבלו החלטה כי בעקבות חשש שהכספים שנשלחים לפלסטינים יזלוגו למשפחות מחבלים - הם יועבר מעתה בנוהל אחר לפרויקטים מוגדרים וסגורים בלבד. במפלגת 'העבודה' באוסטרליה יש לנו המון חברים. היא מפלגה היסטורית שתמכה רבות במדינת ישראל לאורך השנים".
על אתגריו החדשים כיו"ר הסוכנות היהודית הנכנס סיפר: "לעם שלנו יש אתגרים עצומים בדור הזה. הראשון היא סכנת הפילוג והשני איך מבטיחים את מרכזיות ישראל בכל הלבבות היהודים בעולם תוך יצירה של דיאלוג בין ירושלים לבבל. זה אתגר אדיר, אנחנו בהחלט חותרים לעלייה אך יש גם מיליוני יהודים בחוץ לארץ שנמצאים עם לבטים אדירים בכל מקום בכדור הארץ כלפי הקהילה היהודית".
הרצוג, שמחה בעבר על השינויים שנערכו במתווה הכותל ואיסור תפילת נשות הכותל והיהדות הרפורמית בחרבה, שמח לשמוע שהכנסת התעשתה אמש והעבירה את הסמכויות מהשרה רגב לראש הממשלה בסוגיית התפילה בכותל. "הייתה לי מעורבות ישירה בהקמת הכותל האלטרנטיבי. בשנת 99 היו מהומות קשות בכותל וההסדר שהוצא קיבל תמיכה אפילו מהרב עובדיה יוסף. משמע- זה הפתרון הנכון. ההחלטה של אמש מאותתת לעולם שתהיה התקדמות בכל מה שקשור למתווה".
כשנשאל אם הספיק להודות לשרה רגב ולהתנהלות השערורייתית של נתניהו שסייעה לו להיבחר לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית השיב: "ניהלתי הרבה מאוד שיחות מיוזמתי עם שרים בממשלה, רבנים ועוד וביקשתי מהם לשים לב לדברים שיוצא להם מהפה. הם לא יכולים לומר ליהודים בתפוצות שמאמינים בדרך אמונתם בכל ליבם שהם לא יהודים. אי אפשר לזלזל באומנתו של האחר. יש להבין שמה שלא מוכר בישראל הוא הדבר היחיד שמוכר בתפוצות. את הקשר הזה צריך לבנות לפני שיהיה מאוחר מידי".
הרצוג אף התייחס להחלטה למנוע מארגונים כגון 'שוברים שתיקה' להיכנס ולהרצאות בבתי ספר. "אני סולד מהפעילות של 'שוברים שתיקה' אבל בעולם של חירות הביטוי והמחשבה זה לא מתפקידה של החקיקה בכנסת להתערב באיזה תכנים ייכנסו לאיזה בית ספר ואיך מחנכים את הנוער שלנו לחשוב. 'שוברים שתיקה' גורמים לנו נזק גדול בחו"ל ומרגישים זאת גם כאן באוסטרליה אך לחוקק חוק שמגביל חירות מחשבה זה בעייתי מאוד".
לסיום ציין כי הוא עוסק בנושא חוק הגיוס, שעבר בקריאה ראשונה אמש (ב'), כבר שנים. "הרצוי הוא שילוב השירות של כולם והמצוי הוא תהליך חברתי שצריך להתרחש בעולם החרדי. זה נורא מסובך אך אני חושב שדבר אחד צריך להיות מוסכם - צריך לתגמל ולחזק את אלו שמשרתים בכל דרך. בנושא הזה אבי גבאי צודק".
עריכה: איתמר זיגלמן