אראל סג"ל

עזה - כאב ראש שאף אחד לא מעוניין בו

עורכת אתר 'אל מסדר': "אם למישהו יש מתכון לפתרון - דבר ראשון תחשדו בו"


מהו ההיגיון מאחורי התנהלות בדרום? העורכת הראשית של אתר 'אל-מסדר', שמרית מאיר, שוחחה עם אראל סג"ל ודוד ורטהיים ב-103fm בנושא: "בעיני לא סביר שחיילים ישראלים יסכנו את חייהם כדי לאפשר לאבו מאזן להחזיר את השליטה ברצועת עזה".

סבב נוסף בעזה הסתיים בניצחון של החמאס על ישראל וטרור העפיפונים נמשך. שמרית מאיר, העורכת הראשית של אתר החדשות 'אל-מסדר', התייחסה לפעולותיה של ישראל מול החמאס לעומת פעולותיה של ישראל, על פי פרסומים זרים, בסוריה: "אלו פעולות שמשלימות אחת את השנייה. רבים מתושבי ישראל אומרים שבכסף הרב שהם משלמים לצה"ל הוא אמור לדעת גם ללעוס מסטיק וגם ללכת באותו זמן ובעצם לפעול גם בצפון וגם בדרום. קשה לנהל שתי מערכות במגביל וזה לא אידיאלי. כשמשחקים צריך להיות עם העיניים על הכדור ואני באופן אישי מעדיפה שנהיה עם העיניים על הגזרה הצפונית. אנחנו נמצאים ערב כיבוש מחדש של קונטרה על ידי כוחות אסד, יש שם הרבה מאוד חלקים שזזים. התקיפה שהייתה בלילה בסוריה, על פי פרסומים זרים, הייתה באזור חלב בצפון. זהו אירוע מורכב מאין כמוהו".

נניח שניגרר למהלך הסלמה ויתחיל מערך דומה ל'צוק איתן', מה אנחנו רוצים להשיג ממנו? יש קונצנזוס לגבי מה תהיה התוצאה הסופית הרצויה בעזה? לסיים עוד סבב כשאנחנו מתחננים לאו"ם, לקטאר ולמצרים שיחלצו אותנו מלופ הזה שאין לו סוף? צוק איתן היה רק לפני 4 שנים, זה לא הרבה זמן וזה עוד טרי בזיכרון. 50 ימים הפכו חסרי תוחלת".

אראל סג"ל התייחס לדבריה: "הטענה בדברייך היא שבסבב הבא צה"ל יידרש לכבוש את הרצועה כדי לחסל את הזרוע הצבאית ולהישאר עם נדוניה שאף אחד לא מוכן לקחת אותה. אפילו אבו מאזן לא מוכן להתקרב למעברים". דוד ורטהיים הוסיף ושאל: "אם הממשלה תחליט שהיא רוצה להכניע את חמאס, אפשר לעשות זאת בלי לכבוש. אפשר לכבוש באופן זמני ולצאת".

"אנחנו כל הזמן מנהלים את הדיון הזה בתוך עצמנו ולא מתסכלים על הצד השני", הסבירה, "חמאס אפקטיבית מוכן לוותר על שלטונו בעזה. מרגע שנכנס יחיא סנוואר לסיפור הוא שם את כל הקלפים שלו על מהלך שבבסיסו יש חזרה לזרוע הצבאית ונכונות להעביר לאבו מאזן אפקטיבית את השלטון בעזה. לכן אין פה איום על חמאס למוטט את שלטונו כי הוא קורא לאחרים לנהל את העסק. אין קופצים על המציאה כי הרצועה הנה אחד המקומות המאתגרים וחסרי התקווה ביותר מבחינה כלכלית והזרוע של חמאס לא תפרק את עצמה. יתר על כן, הברית בין הזרוע הצבאית של חמאס לאיראנים הולכת ומתהדקת ואין שום סנריו סביר. שואלים למה אין מנגנון בינלאומי בנושא", הוסיפה, "נשיא ארה"ב באמצעות שליחיו רוצה לשקם את רצועת עזה לאחר שלא הצליח להגיע לעסקת המאה. ומה עושים הפלסטינים? מסרבים".

אראל סג"ל ציין: "אני מעריך מאוד את דעתך שמרית כי את לא בימין ולא בשמאל. את אומרת חד וברור שאין היתכנות למשא ומתן כלשהו ואין אף גוף שרוצה לקחת את בור הביוב הזה. אם ישראל תכבוש את הרצועה היא תצטרך לחזור לשלוט בעוד 2.5 מיליון פלסטינים".

"אבו מאזן נסע למונדיאל, בעט בכדורים ואיחל בהצלחה לשני הצדדים - ישראל וחמאס, במאבק ביניהם. אין אדם עם כוח מספיק גדול כדי להוביל איזשהו תהליך. המצרים מנהלים את כל העניין הזה בכישרון מוגבל מאוד. הקטארים הם גורם מאוד בעייתי מפני שאם הם יכנסו לתמונה הסעודים מיד יצאו. האו"ם מסוכסך איתנו בגלל ענייני טראמפ ולכן אין כאן מתווך אפקטיבי שיכול להניע תהליך גדול בקנה מידה כזה".

אראל סג"ל שאל אם ישראל מפחידה את עצמה לחינם ותהה מה יקרה אם נכבוש את רצועת עזה ואם יכול להיות מצב של שלטון עצמאי שיוכל לנהל את עצמו בעזה. שמרית השיבה: "אני חוששת מכך שהערבים מריעים לנו מהיציע בעוד אנחנו משלמים את המחיר. בעיני לא סביר שחיילים ישראלים יסכנו את חייהם כדי לאפשר לאבו מאזן להחזיר את השליטה ברצועת עזה. לא חייבים להיכנס לרצועה כדי להגיע לסנריו הזה, אפשר לעשות זאת גם במשא ומתן.

"הזרועה הצבאית של חמאס לא תעלם ואנחנו נמצאים לקראת תקופת מעבר ברשות הפלסטינית. אבו מאזן, כמו שאנחנו יודעים, לקראת סוף דרכו הפוליטית. אני מציעה למאזינים לחשוד בכל מי שיש לו איזה 'רצפט' בנושא. אבו מאזן שם כל יוקרתו על כך שתפקידו הוא להדוף את עסקת המאה של טראמפ וחמאס לא יכולים לצאת יותר שמאלנים מאבו מאזן ולומר שהם כן מקבלים את עסקת השלום. כך שגם חמאס נמצא במצב של לא לבלוע ולא להקיא". כשנשאלה אם לפלסטינים יש מדיניות רציונאלית בנושא השיבה לסיום: "אם המטרה של הפלסטינים היא לשפר את חייהם- זה לא נראה כך, הם פועלים נגד האינטרס שלהם. אני חושבת שהם עושים טעות אחרי טעות ואני לא היחידה שחושבת כך".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

16/07/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הריסות בעזה
הריסות בעזה  |  צילום: עבד רחים חטיב/פלאש 90
Paris