גיא פלג

כישלון למערכת 'קלע דוד'

"בכל אחד מהמרכיבים יכול להיות כשל" • ראש מו"פ אמצעי לחימה לשעבר: "בניסויים בוחנים רק תרחישים שעלו בדמיון"


האלוף (במיל') יצחק בן ישראל הסביר בתוכניתו של גיא פלג ב-103fm כיצד התרחש הכשל הטכנולוגי של מערכת 'שרביט קסמים' בניסיון יירוט השיגורים מסוריה: "בכל מערכת שמציבים מתגלים תיקונים שצריך להיעשות ויכול להיות שזה המצב גם כאן".

טבילת האש המבצעית הראשונה של מערכת 'קלע דוד' או בשמה המוכר יותר 'שרביט קסמים' לא הסתיימה ביירוט. זו המסקנה שהתחזקה מאז התקרית שהתרחשה אמש (ב') בשמי רמת הגולן. האלוף (במיל') יצחק בן ישראל, ראש המנהל למחקר ופיתוח אמל"ח לשעבר, התייחס למערכת שיודעת להתמודד עם איומים של רקטות כבדות וטילים בליסטים: "המערכת כבר סיימה את שלבי הפיתוח שלה ולכן הוצבה כמבצעית. מערכת שכזו עוברת ניסויים רבים בהם בוחנים תרחישים שעלו בדמיונם של המפתחים. בכל מערכת שמציבים מתגלים תיקונים שצריך להיעשות ויכול להיות שזה המצב גם כאן. אינני יודע בדיוק מה כשל אך צריך להבין שמדובר במערכת שמזהה את הירי, מחשבת לאן לירות את הטיל ובכל אחד מהמרכיבים יכול להיות כשל כמו כל תקלה באוטו. בכל דבר שנבחן בחיים יכולים להתגלות תקלות, לעיתים מכשל רכיבי ולעיתים מכשל בסיסי במערכת".

גיא פלג ציין שכל טיל מיירט עולה כמיליון דולר. "נכון", יצחק השיב, "כל טיל שכזה עולה הרבה כסף ולכן צריך להיות מאוד אחראיים בשיגור עצמו. למרות מחירו היקר צריך לזכור את הנזק שהוא חוסך. היית מוכן לשלם מיליון דולר כדי להציל חיים של כמה אנשים?"

כשנשאל באיזה דרג מקבלים את ההחלטה לאשר יירוט של טיל משרביט קסמים הבהיר: "זה לא עולה לדרג הגבוה כי אין זמן. במקרה של טילים קצרי תווך אין אדם שמקבל החלטות- המערכת מקבלת החלטה באופן אוטומטי ויש בני אדם שעוקבים אחרי פעולותיה ויכולים אם יש זמן להחליט לעצור את היירוט ולא יותר מכך. בטילים ארוכי תווך שעלולים להגיע אלינו מאיראן יום אחד יש קצת יותר זמן לשיקול דעת. אתמול נורו שני טילים בתווך 2 קילומטר ולמערכת כולה היה כמה עשרות שניות לקבל את ההחלטה. במקרה כזה אין זמן לפנות למפקד חיל האוויר, שר הביטחון, הרמטכ"ל וראש הממשלה. החיילים שנמצאים בשטח, בדומה לכל פעולה בשטח, צריכים לעשות את מה שלימדו אותם ומה שמתאים לתורת הלחימה שלהם- כך היה אתמול. במקרה באותו רגע היה מפקד הגדוד בשטח וקיבל את ההחלטות".

על החשש מירי מאסיבי לכיוון ישראל וכמות הטילים שהמערכת מסוגלת להתמודד מולם במקביל הסביר: "טילים בתווך הבינוני שעומדים לרשות אויבנו הם ככמה מאות והמערכת נבנה לענות על כולם. האיראנים יכולים להישאר באיראן ולירות עלינו טילים אך לטילים ניתן למצוא פתרונות בעוד שכוחות שנמצאים על הגבול עושים חיים קשים יותר. אם יהיו יחידות צבא איראניות על הגבול זה ישנה את התמונה האסטרטגית. לישראל יש אינטרס שאסד יישאר בשלטון ושהוא יישאר יציב אז היא מאפשרת לאיראנים לעזור לרוסים לאושש את אסד".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

24/07/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גיא פלג
גיא פלג
Paris