אראל סג"ל

'#לא_התלוננתי' - לא כל הנשים בעד

עו"ד מורן סמון קוראת להפסיק את הקמפיין ששטף את הרשת בימים האחרונים: "תקומו, תצעקו ותתלוננו אבל אל תעשו את זה 30 שנים אחרי"


מדוע עורכת הדין מורן סמון, המומחית לדיני משפחה ויו"ר הוועדה הארצית לטיפול בתלונות שווא, קוראת להפסיק את הקמפיין ששטף את הרשת בימים האחרונים? בשיחה עם אראל סג"ל ב-103fm הבהירה: "הדרך להתמודד עם הטענות היא בזמן אמת או בתקופת ההתיישנות שנקבעה בחוק".

פרשת התקיפות המיניות של ברט קבאנו הולידה קמפיין רשת בשם 'לא_התלוננתי', בו נשים וגברים הסבירו מדוע לא הגישו תלונה במשטרה נגד מטרידים מינית. עו"ד מורן סמון יצאה נגד הקמפיין והציעה להעניש את מי שמתלונן ללא הוכחה וחטפה על כך לא מעט ביקורת. בריאיון לאראל סג"ל הסבירה מדוע היא לא מתחרטת על צעדיה: "הדברים שצייצתי נעשו על דעת עצמי ולא בגלל הכובע והתפקיד המקצועי שלי. בציוץ שכתבתי טענתי שנשים שמחליטות לקום ולהתלונן אחרי 30 שנה כנגד אדם מסוים יהיה עליהן לספק ראיות או שהן יעמדו לדין. הדברים שלי נכתבו מתוך הבנה שיש קושי להוכיח את הדברים. אי אפשר להסתמך על גרסה אחת ולבטל לחלוטין גרסה של האחר".

"אם אנחנו נקבל את זה שנשים שחיו בדור אחר עם נורמות חברתיות שונות כאמת ברורה אנחנו צפויים לכאוס", הדגישה, "יש אמנם סעיף ההתיישנות על פרשות אך כמה פעמים יצא לכם לראות שאכן אכפו את הסעיף. הצליחו להרוס חיים שלמים ומבלי להוכיח את הדברים בבית המשפט".

אראל סג"ל התייחס לדבריה: "אם אדם טוען שנעשה לו עוול מפרסום כזה או אחר הוא רשאי לתבוע דיבה את אותה מתלוננת ולדרוש את נטל ההוכחה עליה. מתנהלים כעת שני משפטים שיהיו להם השלכות עצומות על החברה בישראל. הראשונה היא של אלכס גלעדי כנגד אשרת קוטלר והשניה היא התביעה המדוברת של נתן זהבי כנגד הדס שטייף".

מורן הבהירה: "הדרך להתמודד עם הטענות היא בזמן אמת או בתקופת ההתיישנות שנקבעה בחוק. אי אפשר בחברה מתוקנת לטעון למשהו שנגרם לפני 30 שנה ולצפות שתתקבל רק הגרסה של מי שמעלה את הטענה ולא מי שנפגע באותו הרגע. זה פשוט לא אפשרי מבחינה ראייתית. הדרך שבחר נתן זהבי להתמודד עם הפרשה היא אכן שיטה אחת להתמודד אך בפועל הוא שילם עליה מחיר. במשך כמה חודשים נתן זהבי שמר על פרופיל נמוך ולא בא למקום עבודתו. כעת הוא מנהל משפט שעולה לו לא מעט כסף בזמן ארוך. הנזק כבר נגרם עצם הציוץ עצמו. מי שרוצה לפרוק ולספר יכולה מבלי לציין שמות. במקום להצדיק את ההתנהלות הזו אני קוראת לחברה ללמד את הדור החדש איך לפעול. נשים היו מוחלשות לפני 30 ו-40 שנה והיום הן הרבה יותר חזקות".

אראל הוסיף: "העלאתי אותך לשידור לא רק בגלל העמדה שלך אלא גם בגלל המתקפה שהייתה כלפייך בסוגיה. רבים חושבים שחופש הביטוי הוא הדבר המשמעותי ביותר שיש בדמוקרטיה כחירות הבסיסית. בדברייך את מנסה למנוע את חופש הביטוי של המתלוננות".

"ממש לא", הסבירה, "ההיפך. תקומו ותדברו אך אל תעשו את זה 30 או 40 שנים לאחר המעשה. אם אנחנו נלמד את הציבור איך להתנהל בחברה מתוקנת נגיע לזה. איך זה מקדם את הנושא שחושפים את השמות כיום? מה זה נותן?"

סג"ל סיכם: "אני לא רוצה לעסוק ברכילות אך אנשים מפחדים ונוצרות תביעות דיבה. גם לי קשה עם האשמות של דברים שקרו לפני 30 שנה כשאין למואשמים דרך להתגונן מפניהם אך אני עוד פחות אוהב את הרעיון שאסור להגיד את הדברים".

עריכה: איתמר זיגלמן

02/10/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


לוגו טוויטר
לוגו טוויטר  |  צילום: אי. אף. פי.
Paris