אילה חסון

הדמוקרטיה האמריקנית הלכה רחוק מדי?

ליאור אקרמן, בכיר בשב"כ לשעבר, על הקושי למנוע מקרי טבח בארה"ב: "יש בעיה מבחינת חופש הביטוי, היות וכמעט הכל אפשרי"


בכיר השב"כ לשעבר, ליאור אקרמן, התייחס לאירוע הירי שהתרחש בפיסטבורג והבהיר: "הפעילות הניאו־נאצית לא חותרת תחת המשטר ולכן לא פועלים נגדה".

האם הפיגוע בפיסטבורג היה יכול להימנע במידה והיה מאבטח בבית הכנסת? בכיר השב"כ לשעבר, ליאור אקרמן סבור שכן: "האפשרות הזו תמיד קיימת אך אם אזרח עם נשק רוצה להיכנס למקום מאובטח הוא יחשוב פעמיים לפני שיעשה זאת. הוא תמיד יעדיף למקום בו לא יתקל בהתנגדות שתפגע בתוכניות שלו. אני מניח שאם המקום היה מאובטח הוא היה חושב פעמיים. אם היה מאבטח עם יכולות ייתכן שהוא היה יכול למנוע את הפיגוע. זאת הדילמה בארצות הברית, החופש של כל אחד לשאת נשק להגן על עצמו ולבין העובדה שהנשק מגיע לפעילים מהסוג הזה שהורגים אנשים חפים מפשע".

"המקרה עצמו ככל הנראה די ברור, אדם חמוש נכנס ומבצע פיגוע רצחני ולבסוף נתפס. יש לבדוק למה לקח כל כך הרבה זמן עד שנתפס, בעיני לא הייתה מוכנות טובה מספיק לכוחות שהיו בחוץ. השאלה היא האם החקירה תיעצר בו או שהיא תמשך לבחון את המקום ממנו הוא בא ומי השפיע עליו ועל תפיסת עולמו. אולי יצטרכו להחמיר גם את החקיקה. הבעיה בארצות הברית היא שבשם חופש הביטוי כמעט הכל אפשרי למעט הסתה ברורה לרצח".

בהמשך הציע לארצות הברית לחזק את איסור המידע על אלו שאוחזים בנשק במדינה: "איסוף מודיעין נכון של הרשויות בארצות הברית על כל אותם תאים קיצוניים היה מביא להם המון מידע. כשאוספים מידע על אלו שמבקרים לעיתים קרובות במטווחים בשילוב דעות קיצוניות, מקבלים תמונה ברורה של אלו שהם ברי סיכון. את אלו יש לממפות. הבעיה היא שלא עושים זאת מספיק כי לא רואים בניאו-נאצים איום טרור על המדינה. פועלים בעיקר לסכל את מי שחותר נגד המשטר ואנשי טרור האיסלאמי לאחר אירועי 9/11. הפעילות הניאונאצית לא חותרת נגד המשטר ויש להם חופש ביטוי לומר מה שהם רוצים. האנשים הללו פועלים בגלוי עם ארסנל של אמל"ח שהם מחזיקים בו ברישיון וזו הבעיה.

עריכה: איתמר זיגלמן

28/10/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


התייחדות לאחר הטבח בפיטסבורג
התייחדות לאחר הטבח בפיטסבורג  |  צילום: אי. אף. פי.
Paris