הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"שירות הביטחון יתפוס אותו, צריך סבלנות"

יעקב פרי, ראש השב"כ לשעבר, בטוח כי זה רק עניין של זמן עד שייתפס המחבל מברקן • וגם: האם שוחח פרי עם ח"כ שטרן אחרי המהומה? "לא, אולי היום"


ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי שוחח עם חברי צוות תכנית 'הקבינט' ב־103fm, על התבטאותו של ח"כ אלעזר שטרן כלפי שרת התרבות מירי רגב, על המצב הביטחוני ביהודה ושומרון ועל המחבל מהפיגוע בברקן שטרם נתפס. "אין לי ספק שהשב"כ יצליח לעשות את משימתו", טען. 

יעקב פרי, אשר היה בעברו חבר במפלגת 'יש עתיד', לא יכול היה שלא להתייחס לסערה שחולל השבוע ח"כ אלעזר שטרן כאשר קרא קריאות מפוקפקות לעבר שרת התרבות מירי רגב. "ישנן תופעות בכנסת הנוכחית שצריך לגנות. לא רק הטון אלא גם המשפטים עצמם והמילים זה נורא ואיום. יחד עם זאת, אסור להכליל. זה לא כל הכנסת אלא לרוב אלו אותם אנשים. הרמה ירודה וההתבטאויות איומות".

האם נכון היה שמפלגת 'יש עתיד' תתייצב מאחורי ח"כ שטרן ולא תגנה את דבריו? פרי גילה כי הוא עצמו לא שוחח עם ח"כ שטרן לאחר המקרה, והוסיף: "אני מכיר את שטרן הרבה שנים ואני יודע את הערכים שבהם הוא מחזיק. אני חושב שהיה אפשר להימנע מההתבטאות הזאת בגלל הקונוטציה שהיא גורמת. אני הרי לא יכול לרדת לנבכי נשמתו ולהגיד למה הוא התכוון, אבל דברים כאלה מוטב שלא ייאמרו בכלל או שינוסחו בצורה שהציבור יבין למה התכוון".

עכשיו שהוא כבר לא חלק מחברי הכנסת, הודה פרי כי הוא חש בעיקר הקלה גדולה: "אתה יושב כמעט שלוש שנים באופוזיציה ובסופו של דבר מבין שהיכולת שלך להשפיע, לשנות ולגרום לכך שמדינת ישראל תיראה אחרת - היא לגמרי שולית. כשאתה לא מסוגל להשפיע, עדיף שתתן לאחרים, אולי הם יצליחו הרבה יותר". 

  

"צריך להקל על התנאים הנוראיים בעזה"

השבוע יצא ראש השב"כ באזהרה משמעותית לחברי הכנסת על כך שיהודה ושומרון נמצאת בשקט מדומה שעשוי להתפרץ, וזה אף מתחבר להרתעה האסטרטגית שהוציא אגף המודיעין בצה"ל לפני מספר חודשים. "אני אישית לא מבין מה ידליק את יהודה ושומרון עכשיו", הודה אלון. 

"באופן בסיסי יו"ש ורצועת עזה הן עדיין חומר דליק מאוד", הסביר פרי. "העובדה שהשנה נראתה לנו שקטה היא יחסית. שב"כ חשף קרוב ל־500 ניסיונות לפיגוע, כלומר הפוטנציאל הוא נפיץ ורגיש ויש המון סיבות שיכולות לגרום לכך שהשטח יידלק: הדיבורים העמומים על תכנית המאה או תכנית השלום, הדיל שטראמפ רוקח לנו וגם הנתק שיש ביחסים בין הרשות הפלסטינית לבין ארצות הברית. צריך לזכור שארה"ב תרמה הרבה לשקט היחסי עוד הרבה לפני טראמפ", הזכיר פרי. "הנתק הזה ללא ספק יכול להיות גם הוא רגיש, וכמובן הרצון של ארגוני הטרור והעובדה שאבו מאזן הולך ונחלש והחמאס מתחזק. ישנו פוטנציאל רגיש ואני חושב שטוב שאמר ראש השב"כ שזאת נקודה ההנחה ששירותי הביטחון מתכווננים אליה בעתיד הקרוב".

רוני דניאל לעומתו הבין את דבריו של ראש השב"כ דווקא בצורה אחרת: "היה נדמה לי שהוא העביר מסר לדרג המדיני ואמר שהמלחמה בטרור דרך השב"כ, הצבא והמודיעין זה בסדר, אבל אם לא יהיו מהלכים אזרחיים במובן של הקלה, מקומות עבודה ופרנסה - זה יהיה בבחינת אצבע קטנה מידי בסכר, כלומר הוא דיבר במפורש על הצורך לשפר את החיים בעזה ובאיו"ש. גם אתה הבנת כך?"

"כן", הסכים פרי. "שירותי הביטחון, צה"ל ומתאם הפעולה בשטחים אומרים כבר הרבה מאוד זמן שישראל צריכה לעשות מה שהיא יכולה על מנת להקל את המצב הכלכלי ברצועת עזה - ששם אנחנו נמצאים כמעט על סף משבר המוניטרי. ביו"ש המצב קצת יותר טוב, אבל ללא ספק יציאה לעבודה, הטבת תנאים והקלות יתרמו בסופו של דבר להפחתה מסויימת בטרור. צריך לאפשר ולהקל על התנאים הנוראיים בעזה". 

אחת הטענות כלפי השב"כ לאורך השנים הייתה שמדובר בארגון קשיתי שההסתכלות שלו היא רק סיכול הטרור ולא שום דבר אחר מסביב. "עניין הפועלים מעזה מאוד מרתיח את המערכת משום שבמצב הכלכלי הקשה ברצועת עזה, אם ייכנסו אלפי פועלים ויביאו פרנסה, הם עשויים להקל על המצב", אמר יואב לימור. "את סכנת הפיגועים צריך לדעת לנטרל באמצעים בטחוניים, וסכנת המלחמה שעומדת מהצד השני ודאי תביא יותר נזק והרוגים". 

"זה נכון שתפקידו של השב"כ הוא להסתכל על ביצוע בדקני של משימותיו", אישר פרי אך סייג: "עם זאת, במשך שנים שב"כ מסתכל גם בראייה הרחבה. נכון, יש רמז לדרג המדיני בכך ששירות הביטחון מתנגד לכך שפועלים ייצאו מהרצועה, אבל זה לא מחייב את הדרג. כלומר אם הדרג המדיני חושב - וכך הוא צריך לחשוב, שתהיה הקלה ושחרור של שסתום באישור לפועלים, הוא יכול להחליט על כך ושב"כ יבצע את משימתו כך או אחרת".

  

עניין של זמן

ובכל זאת, כיצד ייתכן שכבר חודש אחרי הפיגוע בברקן בו נרצחו שניים, ולמרות השליטה המודיעינית והטכנולוגית של ישראל בגדה המחבל עדיין לא נתפס? האם מדובר בכישלון של השב"כ? "ודאי", השיב פרי. "עד שלא ייתפס אפשר לראות בזה ככישלון. וגם, עצם הפיגוע ועצם זה שלא הייתה הרתעה ולא הצליחו למנוע, והעובדה שלמעלה מחודש מתקיים מרדף ללא תוצאות - אז כן. זה כישלון מודיעיני. כנראה שכמות הסייענים של המחבל גדולה, אבל היא לא נפלה לתוך הרשת המודיעיני שהייתה צריכה להביא את הידיעה. 

"שב"כ זה שירות שעובד יום ולילה על מנת להגיע לתוצאה. אצל מפגע בודד קשה לדעת או לקבל התראה מראש על כך שהוא הולך לעשות פיגוע, ועכשיו קשה ללכוד אותו מכיוון שהוא לא מוקף בהתארגנות מוכרת. בסוף שב"כ יתפוס אותו, אבל צריך קצת סבלנות. נכון שזה מתארך, אבל מודיעין זה לא דבר הרמטי. אין לי ספק שהשב"כ יצליח לעשות את משימתו". 

יואב הקשה על דבריו של פרי והוסיף כי תפקידו לדרוש מהשב"כ תוצאות. "הם צריכים להסתכל במראה ולשאול את עצמם איך זה שעבר חודש ועדיין לא תפסו אדם שיש סביבו מעטפת באזור שאנחנו שולטים בו מאה אחוז. וגם, אי אפשר להתגאות בסיכול של 480 פיגועים, ואז לבקש שנקבל את זה שהם לא תופסים את המחבל. או שעובדים בצנעה ובשקט לגמרי, או שלוקחים גם את הטוב וגם את הרע". 

"אני לא שמעתי התבטאות של ראש השב"כ שמבקש שנקבל את העובדה שלא תפסו אותו", ענה פרי. "ריצה או מרדף אחרי מבוקשים זה דבר שאנחנו רגילים אליו מאז 1967". אם אי פעם תהיתם לעצמכם כיצד בשב"כ תרים אחר מפגעים, פרי סיפק הצצה קטנה לנעשה מאחורי הקלעים של הארגון הכי סודי בישראל: "עושים תכנית מודיעינית שקשורה בכל מי שיש יכולת לאתר בסביבה המשפחתית או החברית של המפגע. אחר כך עושים ניתוח טריטוריאלי של השטח - אצל מי הוא יכול להסתתר. מפעילים מקורות חיים וטכניים על מנת להגיע לקצה חוט, ובסופו של דבר אותה רשת הולכת ומתהדקת עד שמקבלים ידיעה גואלת". כולנו תקווה שאותה ידיעה גואלת תגיע בקרוב. 

  

עריכה: מיכל דאבי

08/11/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יעקב פרי
יעקב פרי  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris