הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

בחירות אמצע קדנציה בארה"ב: היום שאחרי

דן שפירו הביא לנו דיווח על השינויים בבית הנבחרים • וגם: האם הפיגוע בפיטסבורג השפיע על מעמדו של טראמפ? "אין ספק שהוא תורם לאווירה לא יציבה"


הבית הלבן השעה את אישור הכניסה של כתב CNN  לאחר שהתעמת עם נשיא ארה"ב  דונלד טראמפ במסיבת עיתונאים. דן שפירו, עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי, ולשעבר שגריר ארה"ב בישראל, הביא לנו פרטים נוספים על הדינמיקה בבית הלבן, וגם: מה דעתו על בחירות האמצע בארה"ב? 

בינתיים בארצות הברית: הדמוקרטים שמחים בזה שהם ניצחו, לכאורה, בקונגרס, אבל מצד שני הבהיר הבוקר העיתונאי סבר פלוצקר כי אם אחרי שנתיים של נשיאותו של טראמפ השערורייתי והמפלג זה ההישג שלהם - אזי שמדובר בניצחון גדול לטראמפ. האמנם? 

דן שפירו, עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי, ולשעבר שגריר ארה"ב בישראל, הסביר: "זו תמונה מורכבת ומפוצלת, אבל העם האמריקאי הציג ממשלה מאוזנת. ב־30 מתוך 40 השנים האחרונות הייתה מפלגה אחת בבית הלבן ומפלגה שנייה ששלטה לפחות באחד מהבתים בקונגרס. כשטראמפ כיהן רק עם המפלגה שלו בשני הבתים בקונגרס לא היו עליו מוגבלויות ולא הייתה יכולת לבלום אותו, ועכשיו יש יותר איזון. הדמוקרטים השתמשו בכלים שהיו בידיהם על מנת לעצור את השלטון. 

"בשנתיים האחרונות לא הייתה חקירה ולא היה פיקוח כי חברי הקונגרס הרפובליקנים סירבו לאתגר את טראמפ. גם כשהייתה שחיתות באופן גלוי, ואפילו על מעשים מאוד נכשלים בתוך הממשל", סיפר שפירו. "עכשיו יושבי הראש של הוועדות בבית הנבחרים יוכלו לנהל חקירות ראויות ולעשות פיקוח ראוי שהקונגרס חייב לעשות".

  

"לא יהיה שינוי במדיניות החוץ"

מהרגע שטראמפ נכנס למירוץ לנשיאות, הרפובליקנים הסתכלו עליו כ'נטע זר'. "הוא הרי לא חלק אמיתי מהמפלגה הרפובליקנית. הוא לא צמח בתוכה לא מחובר אליה", הסביר אלון בן דוד. "יש תחושה שבבחירות האלה הוא כן התקבל יותר בקרב המפלגה, וכן נתפס היום כמייצג המפלגה הרפובליקנית".

"נכון", הסכים שפירו והוסיף: "כיום המפלגה הרפובליקנית מאוד מזדהה עם טראמפ עצמו, עם האישיות שלו ועם הסגנון שלו - שהוא חריג לדעתי, עדיין יש לו כוח. הוא ניסה לעזור למועמדים לסנאט בפלורידה ובאוהיו, ובמועמדים למושל בשתי מדינות והם הצליחו. בסנאט הרפובליקני הגדילו את הרוב שלהם. בטח שיש לו כוח בתוך המפלגה, והזהות שלו או של המפלגה ממש משקפת את האישיות שלו. לדעתי זה לא ישרת לטווח הארוך את המפלגה הרפובליקנית, אבל בינתיים זה עובד".

כיצד ישתנה - אם בכלל, יחסו של טראמפ בנוגע למדיניות החוץ שלו? ובכן, לפי שפירו, נראה שהכל יישאר אותו דבר: "רוב הכלים בניהול מדיניות חוץ הם בידיים של הנשיא, והקונגרס רק יכול להשפיע בפרטים קטנים. אני מצפה שאותה מדיניות בישראל - גם ביטחונית וגם מדינית תמשיך. יכול להיות שבבית הנבחרים יישמעו קולות להתחיל או לחדש כמה מתכניות הסיוע לפלסטינים שטראמפ ביטל, אבל יו"ר ועדת החוץ בבית הנבחרים הוא מבורקלין ואוהב את ישראל אפילו יותר מנתניהו, ויושבת ראש ועדת התקציבים תהיה יהודיה מלונג איילנג שמאוד תומכת בישראל, כך שאני לא מבחין בשינוי גדול.

"ובכל זאת, אולי במזרח התיכון יהיה שינוי רחב יותר. כבר לפני הבחירות נשמעו קריאות מדמוקרטים ורפובליקנים להפסיק את התמיכה בסעודיה אחרי הרצח של העיתונאי ובגלל כל האזרחים שנהרגו במלחמה בתימן, אז אפשר שיהיה קצת לחץ מהבחינה הזאת, אבל רוב המדיניות לא תשתנה".

    

"הטבח בפיטסבורג היה תקדים בחיים היהודיים של הקהילה"

אחרי הטבח הנורא בפיטסבורג, ראינו את ראש הממשלה נתניהו מפגין קו מאחד יותר ממה שהופגן בעבר. אלון הזכיר כי נתניהו אף דחה אמירות של רבנים שניסו לרמוז שלא היה מדובר בבית כנסת. "האם ניתן עדיין לאחות את מה שנראה כמו קרע בינינו לבין חלקים גדולים מיהודי ארצות הברית?, שאל.

"הטבח בפיטסבורג היה תקדים בחיים היהודיים של הקהילה", השיב שפירו. "ברגעים הקשים האלה הקהילה הייתה באבל, ישבו שבעה והופנו האשמות כלפי טראמפ שתרם לאווירה רחבה שבה קיצונים ואנשים לא יציבים שחושבים שיש להם תמיכה או מקום לעשות דברים הזויים. אני חושב שהדרך שבה טראמפ מביע עצמו לגבי מיעוטים, מהגרים ומוסלמים - אפילו אם הוא לא מבקר יהודים, יכולה להשפיע גם על החיים שלהם בגלל הקיצונים האחרים". 

  

עריכה: מיכל דאבי

08/11/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דגל ישראל ודגל ארה"ב
דגל ישראל ודגל ארה"ב  |  צילום: Ingram Image
Paris