בחמאס ובג'יהאד האסלאמי הביעו שביעות רצון מתוצאות סבב הלחימה הנוכחי עד כה - לפחות כלפי חוץ. צביקה יחזקאלי, ראש הדסק לענייני ערבים של 'חדשות עשר', ניתח את ההתנהלות של מנהיגי הצד השני, והגיע למסקנה: הירי לא ייפסק בזמן הקרוב. בהמשך הצטרף לשיחה גם ג'יהאד סלים, תושב רצועת עזה, והתפתח דיון על המצב ברצועה אחרי העברת הכספים מישראל, שלא הנמיכו לרגע את גובה הלהבות.
צביקה יחזקאלי סיפר על ההודעה המעט זחוחה, לדבריו, שיצאה מהג'יהאד האיסלאמי לפיה הם מזהירים כי פניהם להרחבת הלחימה. "הג'יהאד הוציאו הודעה לתושבים מעבר לטווח אשדוד ובאר שבע, ודרך זה אפשר להבין איפה הם עומדים. אני לא חושב שהמכות שהונחתו עליהם הלילה - כולל החרבת מבנה הטלוויזיה, עשו משהו. מבחינתם הם במצב של מלחמה.
"דובר הג'יהאד יודע מה הוא עושה ומאיים על התושבים. חלק מהמלחמה זה מלחמת תודעה, ואני תמיד רואה את אופן יציאת ההודעות מהרצועה ומנסה לקרוא בין השורות אם זה מעיד על מעט מצוקה, וכאן אני רואה מעין מבערים פתוחים כלפי ישראל. הג'יהאד מודיעים שהם ממשיכים לירות ושישראל לא פגעה ביכולות השיגור והטילים שלהם".
"האדמה בעזה רועדת", הגיבה אילה. "לאנשים שם אין ממ"דים ומקלטים, חוץ מלאנשי החמאס שהם מאורגנים וקשה לפגוע בהם".
"אלו בני הערובה של עזה", השיב יחזקאלי. "אמש יצאה הודעה חריגה משלטונות עזה לתושבים, ונכתב בה שהם לא ביקשו את המצב הזה, אלא נקלעו אליו. 'העורף חזק וימשיך בלחימה', כתבו. זאת הפעם הראשונה שאני שומע את חמאס מדבר לתושבים ומספר להם שהוא כביכול נקלע לאיזשהי סיטואציה ולא הוא גרר את ישראל. כבר עשור שתושבי הרצועה מוחזקים בידי חמאס שגם לקח אותם לשלוש מלחמות. הרבה טוב בחיים הם לא רואים. הם בני ערובה שלא משנה כמה הם דבוקים בחמאס מבחינה דתית, אידיאולוגית או פוליטית - הם בצד של המפסידים. הרצועה פגועה הומנטירית וזה לא משנה אם הם יורים או לא יורים. תושבי הרצועה סובלים".
בשלב הזה הצטרף לשיחה ג'יהאד סלים, תושב רצועת עזה, שסיפר כיצד חווים בעזה את המצב הסבוך: "המצב קשה, כואב הלב. אין לנו ממ"דים ויש פה הרבה אנשים".
למנהיגים שלכם יש ממ"דים ויש להם איפה להסתתר. הם מסודרים יפה מאוד. זה רק אתם שמופקרים.
"כן, אבל מי אוכל אותה במצב הזה? העם", השיב סלים. "אני לא מדבר רק מהצד הפלסטינאי. כולנו בני אדם וצריך להחליט לאן הולכים. כבר כמעט 20 שנה שאנחנו בני ערובה בכלא גדול. אני עצמאי ולא משום ארגון, והמצב ברצועה מאוד קשה. לא משנה מי - אבל מישהו פה אשם. צריך להקל, לפתוח ולשחרר את המעברים. אי אפשר להמשיך ככה".
בסוף השבוע הועברו מקטאר 15 מיליון דולר לרצועת עזה במזוודות של דולרים, מהלך שגרר לא מעט ביקורות בצד הישראלי, שתהו אם הכסף יעבור באמת לתושבי הרצועה או שיילקח למטרות טרור. סלים אומנם לא קיבל כסף, אך שמע על אחרים שדווקא כן. "מישהו קיבל 400 שקלים ואחר קיבל 1,000 שקלים. כל אחד קיבל את המשכורת שלו. האם באמת כל הכסף עבר לאזרחים ולא יועד לטרור? אני לא יודע, אין לי תשובה לזה", הודה.
לעומתו ליחזקאלי דווקא הייתה תשובה חד משמעית: "15 מיליון הדולרים האלה זה לא הכסף הגדול של רצועת עזה. הקטארים העבירו את המזוודות בפרופיל תקשורתי גבוה. היו תמונות והכל יפה, אבל הכסף הגדול של עזה בא מאיראן ותומך בזרוע הצבאית.
"יש משפט בערבית שאומר 'רוצה את האמת או את בן הדוד שלו?' בן הדוד של האמת מופיע בטלוויזיה. כל שקל שיש לחמאס הושקע בביצור הכוח כי יש לחמאס מטרת על שהיא לא לראות כאן את ישראל ולהתיש אותנו". מסתבר כי גם ההפצצות של צה"ל בעזה הן בן הדוד של האמת, לדברי יחזקאלי. ואכן - גם העובדה כי טלוויזית אל-אקצא שחוסלה ועדיין פועלת ומשדרת כרגיל - מצדיקה את טענתו.
לבסוף סלים ביקש לאחל למשפחתו וחבריו שבמדינת ישראל שיהיה יום שקט, מכיוון שכולנו בסופו של דבר רוצים קצת שקט, ותהה: "למה המדינה לא פותחת את המעברים ומקלה על הרצועה?"
"אם הייתי מסביר לך את זה, התוכנית של אילה הייתה נגמרת", ענה יחזקאלי והציע לו לשאול את השאלה הזאת את אבו-מאזן או את יחיא סינוואר. "אנחנו לא הבעיה שלכם. ישראל זה אחד הצדדים שהכי רוצה להקל על הרצועה. כבר כמה פעמים שישראל נתנה הזמנות לחמאס, ואני חושב שחמאס לא רוצה את טובת הפלסטינים.
"אתם בני ערובה בידי חמאס המשתמש בכם כמגן אנושי למטרה הגדולה, שהיא לסלק את ישראל מפה. זה שאתה רוצה לחיות איתי בשלום זה מקסים ונחמד, אבל הלוואי שהמנהיגים שלך היו חושבים כך גם כן".
עריכה: מיכל דאבי