ענת שוחחה עם עו"ד נעמי לנדאו, מומחית לדיני עבודה, שהסבירה מה הן זכויות העובדים בזמן מלחמה ובאילו מקרים יוכל לקבל העובד חופשה בתשלום לאור ההסלמה; לנדאו ביקשה בתוקף: "בואו נסדיר את החוק אחת ולתמיד".
ההסלמה בדרום שוב גרמה לסגירת מוסדות החינוך ולביטול ימי לימודים. כתוצאה מכך, נאלצים חלק מההורים להישאר עם ילדיהם בבית ולא ללכת לעבודתם. עו"ד נעמי לנדאו כעסה: "זה לא מצב יוצא דופן, זה קורה אחת לכמה זמן ואנחנו צריכים להיות מודעים לזה ולהכין פיתרון מראש.
"משרד האוצר אמר שיכיר בין לבין כזמן חירום שבו עובדים שהם גם הורים לילדים, לא יהיו מחוייבים להגיע לעבודה", אמרה לנדאו והסבירה: "אם יסתבר שהילדים לא יכולים להימצא במסגרות כמו בתי ספר וגני ילדים - כיוון שהיו סגורים, יקבלו שכר מהמעסיק כאילו שזה יום עבודה. כמובן שהכוונה היא רק לאחד מההורים ולא גם לאבא וגם לאמא".
לדברי לנדאו, אחת מהבעיות היא שהחוק אינו מסדיר באופן מקיף את כל האופציות, כמו נושא הפעוטונים הפרטיים, למשל. "פעוטונים שאינם במסגרת רשות מקומית - ספק אם הורי הילדים שבפעוטון יוכלו להגיד למעסיק שלהם שלבם לא היה מקום ללכת אליו, ויקבלו שכר".
נכון לעכשיו, להורים שנשארו בבית עם ילדיהם ייחשב היום הזה כיום חופש, אך בקרוב הנושא יוסדר בחוק והכסף יוחזר. "החזר התשלום ייעשה בדיעבד כאשר יגדירו את הזמן שבו מפסיקה תקופת החירום", אמרה לנדאו וזעמה: "החוק הזה לא ברור. פשוט לא ברור. מדובר על תקנות שמוציא מעת לעת משרד האוצר יחד עם משרד הביטחון.
"תמיד אומרים שהמצב הזה לא יקרה יותר, אבל זה יקרה - למרות שאני מקווה שלא. לכן, אולי כדאי להתקין את זה באופן קבוע וללמוד מהתקלות שהיו בעבר - ויש מה ללמוד. יש תביעות שהוגשו על ידי הורים ולא נענו, ויש תביעות שהגישו מעסיקים ולא נענו", סיכמה לנדאו וביקשה בכל לשון של בקשה: "בואו נסדיר את החוק הזה אחת ולתמיד".
עריכה: מיכל דאבי