הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"אנחנו שבויים בגחמות החמאס"

שובר שתיקה • רב אלוף (מיל') דני חלוץ, הרמטכ"ל לשעבר, על המצב בעזה: "איבדנו את אלמנט ההרתעה, שילמנו את המחיר - ולא קיבלנו שום תמורה"


רב אלוף (מיל') דני חלוץ, הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר לשעבר, שוחח עם חברי צוות הקבינט של 103fm ותקף את התנהלות ממשלת ישראל, אך קרא לכבד את הדמוקרטיה ואת בחירת העם.

"שחטנו את כל סולם הערכים שלנו ואני תוהה איך הגענו למציאות הזאת. אין שום דבר קדוש ומדברים בציניות על ביטחון ישראל וצה"ל, וגם על זקנים שלא קיבלו תוספת אתמול וגם על נשים שנרצחו. בין היתר זה מגיע גם להקמת הרכבת בירושלים. מנגד אנחנו לא יכולים לכבד את הדמוקרטיה מבלי לקבל את תוצאות הבוחר. האחרים הם הרוב כעת והם המכתיבים את סדר היום. מישהו בחר בהם וכנראה שאלה שבחרו רצו שזה מה שיהיה. תהיה לציבור הזדמנות לעשות סדר חדש בעוד כשנה בערך אם ירצה בכך". 

חלוץ התייחס גם לשרת התרבות מירי רגב (הליכוד), לעימות שלה עם ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) ולכך שהוא היה הרמטכ"ל שבחר בה להיות דוברת צה"ל: "אני מכיר את אלעזר הרבה שנים והוא התכוון לדברים שהוא אמר. הניסיון להטות את דבריו לנושא הסקסואלי אינו במקום. הוא העיר הערה התנהגותית שיש לה משמעות רחבה הרבה יותר מהצבא בנוגע לאיך אנחנו מתנהלים בתוך מדינת ישראל במערכת השולטת. הוא אמר משפט שיותר טוב שלא היה נאמר. זה חסר טעם שאגיד מילים בוטות על גברת כזאת או אחרת".

כשנשאל אם רצוי שראש הממשלה יהיה גם שר הביטחון של מדינת ישראל השיב: "זה אפשרי אך לא רצוי. היו לכך תקדימים וחלקם גם היו מוצלחים. השאלה היא כמה קשב יש לו להשקיע בביטחון. אנחנו צריכים מישהו שכל כולו יהיה עסוק בנושא".

חלוץ תקף את רה"מ על הפער בין ההצהרות המתלהמות שלו לבין מעשיו בשטח: "מישהו צריך להסביר את הפער הזה ולסגור אותו. אני חושב שבהתנהלותו כיום אנחנו לא ממלאים אחר הצהרותינו או אחר מדיניות ברורה ולכן אנחנו גם לא משיגים שום דבר. כשאני הייתי רמטכ"ל עשיתי פעולה בלבנון שהביאה שקט למשך 13 שנה, גם הוא יכול להתפוצץ לנו בפרצוף כבר מחר בבוקר. אני קורא לעשות את אותו הדבר בעזה".

להערכתך, טיפלנו בשמונה חודשים ברצועת עזה כראוי?
"ביצענו זאת באזלת יד מתמשכת. אני חושב שאנחנו נמצאים שבויים בידי גחמות חמאס. שילמנו את המחיר ולא קיבלנו דבר בתמורה. איבדנו מהרתעתנו כלפי חמאס במובנים רבים ואנחנו צריכים להחזיר עטרה ליושנה".

אנחנו צריכים להכות יותר ולהמשיך בפעולה אווירית או קרקעית?
"להכות במקום שנוצרת אפשרות להכות בו ולא לצנוח בלי שום סיבה. הכוח איננו תכלית הכל, הוא איננו האמצעי להשיג מצב חדש אלא כדי לשרת חזון מדיני. חזון מדיני הוא בין היתר לראות תוכנית ארוכת תווך המסתכלת לכיוון אליו אנחנו רוצים להגיע. כשלא ברור לאיזה כיוון תרצה להגיע - זה לא חשוב לאן תלך. אנחנו יכולים וצריכים להתיר את הסגר על רצועת עזה כדי לאפשר להם לצאת מהפלונטר שמבטיח שאנחנו נשאר באותה המציאות לעולם".

אתה רוצה מצב בו ישראל תפתח במערכה בעזה במפתיע?
"לא במפתיע. אנחנו צריכים לגבש לעצמנו מה אנחנו רוצים. אני רוצה שהעזתיים יוכלו לשפר את מצבם ולצאת מהמצור שהם נמצאים בו. לא רק מבחינה פיזית אלא גם מנטאלית. ייתכן שאנחנו צריכים להניע תוכנית שיקום ולגזור את התמונה מתוך ראייה ארוכה. אם אנחנו רוצים להקים שתי מדינות אז ללכת בכיוון אחד, אם אנחנו רוצים להקים את עזה כמדינה פלסטינית אז ללכת בכיוון אחר או להמשיך את המצב הקיים. צריך להחליט איך נותנים ביטחון לתושבי מדינת ישראל, כולל אזרחי הדרום. בקלות הרקטות יכולות לפרוץ את גבולות הדרום ולהגיע למרכז ולצפון. הגיע הזמן שנחשוב מה אנחנו רוצים".

במידת הרגישות האפשרית, מה פוטנציאל הנזק של הפעולה המיוחדת שהסתבכה בעזה?
"הפעולה שהסתבכה בעזה הייתה הטריגר לסבב האחרון היא יצרה לנו מציאות חדשה. פעולות מהסוג הזה אינן חדשות למדינת ישראל, מתוך מאות אלפי פעולות קורה מעת לעת שיש תקלות. לא כולן מתפתחות לאירועים בסדר גודל כזה ולכן לא תמיד שמענו עליהן. אין ספק שתקלה כזאת חושפת שיטות פעולה ויכול לחשוף אמצעים".

"מוכרחים לסדר את הקונפליקט הפנימי עם עצמנו"

"יש קונפליקט מלטפל אחרת בעזה ולא לטפל במקביל גם ביהודה ושומרון", הסביר, "ייצא מזה שמי שיורה עלינו רקטות זוכה לתנאים מופלגים. הקונפליקט הזה הוא מובנה בשורש הבעיה. יש לנו שתי חזיתות פלסטיניות. אחת נוהגת יחסית ברוגע, וזה דבר זמני, בזמן השנייה יורה עלינו רקטות. אנחנו מוכרחים לסדר קודם כל את הקונפליקט הפנימי עם עצמנו ולאחר מכן לגזור מדיניות. אם היינו עושים צעד ביהודה ושומרון יכולנו להגיע את השטח ואז לטפל באופן חד וברור ברצועת עזה. אנחנו נמצאים במצב בו יש לנו פטיש וסדן, אחד מכה בנו, השני לא עושה דבר ואנחנו נותרנו באמצע".

על הפעולות בגבול הצפוני פירט: "אני דוגל בגישה שבגלל התעצמות לא יוצאים למלחמה. יחד עם זאת, בין מלחמה לפעולות שאינן מלחמתיות יש מרחב גדול. אפשר לפעול בזירה הצפונית עם סיכוי מופחת יותר למלחמה. אנחנו לא שולטים בהתפתחויות אך אני חושב שסוגיית ההתעצמות דורשת טיפול והוא לא הכרח לשלוח את כל צה"ל להסתער על לבנון ולכבוש את ביירות".

בהמשך הגיב שר הביטחון לשעבר דני חלוץ, להתפטרות שר הביטחון, אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו) מיד לאחר הסבב ברצועת עזה: "גם חיזבאללה התפארו שהם הצליחו לפרק ממשלה בישראל אחרי הלחימה בלבנון. שר הביטחון הבין שנקעה רגלו מההתנהלות ולא הסכים עם המדיניות. אני מניח שיש גם שיקולים נוספים. אין לי ספק שהוא ביטא במעשיו הסתייגות מדרך ההתנהלות. אני מסכים איתו שבמובנים רבים נתפסנו כמי שויתרו על הישג במערכה הזו".

לסיום מה עמדתך על תהליך מינוי הרמטכ"ל?
"נבחר רמטכ"ל מצוין. יש לו את כל הרקורד הנדרש להצלחה בתפקיד. הייתה חבורה מצוינת של מועמדים ואני מניח שהשיקולים לבחירה היו ענייניים. התהליך בו שר הביטחון קבע עובדה מבטא את דרך הקבלת ההחלטה של המערכת. כעת הממשלה צריכה לאשר. היה טוב יותר אם היה קונצנזוס"

ומה עם הליכה לפוליטיקה?
"איפה? עם מי?? אני לא יודע לשקר בקצב הנדרש. כשאני רואה את הקולגות שלי אני תוהה איזה ערך מוסף הם מביאים. אני לא רוצה להיות בעגלה הזאת, היא נוסעת למקומות שלא מוצאים חן בעיני. גם ככה יש המון קופצים על עגלה שיש בה מעט מדי מקומות".

.

עריכה: איתמר זיגלמן

29/11/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דני חלוץ
דני חלוץ  |  צילום ארכיון: פלאש90
Paris