רון קופמן ואריה אלדד

"נתניהו עזר לחיזבאללה כשדיבר על מספר הטילים שלהם"

14180

עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר, בביקורת חריפה על ההדלפות שפוגעות בבטחון המדינה • מדוע הוא סבר כי גילוי המנהרה אינו כזה הישג משמעותי?


רבות דובר השבוע על גילוי המנהרה של חיזבאללה שחדרה לשטח ישראל, אבל אלוף במיל' עמוס ידלין, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, סבור כי החגיגה גדולה ומוקדמת. לניסים משעל הוא הסביר מדוע המנהרה הזו היא רק קצה הקרחון ביכולות האויב ומדוע הפגיעה החמורה בביטחון ישראל מגיעה, לדעתו, דווקא מחברי הקבינט שאינם מסוגלים לסכור את פיהם.

כראש אמ"ן לשעבר, צפה אלוף במיל' עמוס ידלין באירועי השבוע האחרון בצפון הארץ, ולא הבין על מה המהומה הגדולה. בריאיון לניסים משעל ב־103fm, ביקש ידלין לצנן מעט את ההתלהבות: "מבצע 'מגן צפוני' הוא חשוב, אבל לא צריך לנפח אותו מעבר למה שהוא. המנהרות הן לא ה'אס' של חיזבאללה. ה'אס' של חיזבאללה זה כוח האש שלו. טוב מאוד שמצאנו את המנהרות ופעלנו נגדן, אבל כאשר פועלים יש גם איזשהו נזק שהאויב מבין שהוא חדור. עכשיו צריך לעשות כל מאמץ כדי שלא יבין מאיפה הוא חדור".

ידלין התכוון - כמובן, להדלפות ולמידע שזרם החוצה בחופשיות, עוד בכלל לפני שידענו את כל העובדות על המתרחש בצפון. "אחד מהדברים הרעים שקורים לנו זה הדלפות מאוד לא טובות מהקבינט ומפגישות של שר הביטחון עם המטכ"ל של צה"ל, שיוצאות החוצה ומזהמות את תהליך קבלת ההחלטות. אנשים יודעים שמה שהם יגידו ישמש נגדם על ידי מתנגדיהם הפוליטיים, כך שהדיונים נהיים הרבה פחות פרודוקטיביים והרבה פחות נקיים.

"דבר רע אחר שקורה לנו הוא הדיבורים", המשיך ידלין, "שמענו אתמול את ראש הממשלה ושר הביטחון מדברים על מספרים יחסית מדויקים של טילים. זו שגיאה גדולה כי זה עוזר מאוד לחיזבאללה להבין מאיפה אנחנו יודעים את מה שאנחנו יודעים, ואם יש לנו היום יתרון מסוים על חיזבאללה - יתרון שלא היה קיים בשנת 2006, זה מקורות מודיעיניים טובים מאוד. אסור לעזור לחיזבאללה לגלות אותם.

"ראש הממשלה צריך לדבר על הדברים האלה בפורומים סגורים ולא בהודעות גלויות לציבור. אין בזה שום תועלת. בפני ראש הממשלה עומד דיון אסטרטגי חשוב ומשמעותי: האם מפעל דיוק הטילים של חיזבאללה הוא סיבה לצאת למלחמה, אבל אנחנו מדינה שלא ששה למלחמה. כבר 12 שנים שיש שקט מוחלט בגבול הצפון כתוצאה ממה שקרה לחיזבאללה במלחמת לבנון השנייה - אותה מלחמה שנחשבת ללא מוצלחת, אבל בפרספקטיבה היסטורית הביאה את תקופה השקט הארוכה ביותר".

  

הרתעה הדדית

בינתיים בלבנון, חסאן נסראללה רואה את מה שקורה, אבל נכון לעכשיו - סופג ולא מגיב. עד מתי ינהג באיפוק? לדעתו של ידלין, עוד הרבה: "כרגע נסראללה מורתע. 12 שנים שהוא לא העז לעשות שום דבר וקרו לו דברים מאוד גרועים. לפני מלחמת לבנון השנייה הוא היה משגר רקטות לקריית שמונה או לנהריה על תירוצים מליגה נמוכה, ואילו כשהרמטכ"ל שלו עימאד מורנייה עלה לשמים בדמשק הוא האשים את ישראל ועדיין לא עשה כלום, לכן נסראללה באופן בסיסי מורתע מאוד.

"ובכל זאת, כן יש איזשהו קו שהוא יהיה חייב להגיב עליו", הזהיר ידלין, "אבל התגובה תהיה תגובה שהוא יחשוב שאנחנו יכולים להכיל. יש פה משחק מאוד עדין של שני צדדים שלא רוצים ללכת למלחמה, אבל יש להם קוים אדומים. מה הקו האדום של חיזבאללה? אני חושב שתקיפות באזור ביירות זה קו אדום".

אם ישראל תעלה קומה בתגובה ותתקוף באזור ביירות - רק אז הוא יגיב?

"אנחנו לא יודעים מה הולך בראש של נסראללה, אנחנו יכולים רק להעריך. כשהייתי ראש אמ"ן הייתי מאוד זהיר וצנוע בהערכות שלי מה אנשים יחליטו בעתיד. זה לא כמו להגיד כמה טילים יש לחיזבאללה שזוהי מדידה הנדסית כמותית. הערכה פסיכולוגית היא מאוד קשה ומאוד תלויה - אם נסגור את המנהרה לכל אורכה עם הזרמת בטון מצידנו ולא נהרוג אף אחד, אני חושב שנסראללה יחשוב עשר פעמים לפני שיגיב. לעומת זאת, אם ניכנס עם טנקים לנקודה בצד שלהם ויהיו חילופי יריות - זה סיפור אחר. הקווים פה הם מאוד עדינים והם בוודאי לא מוחלטים".

מאזן האימה יכול להימשך כל עוד אחד הצדדים לא מפר אותו בצורה בוטה?

"כן. יש פה הרתעה הדדית ואני חושב שלא צריך להצטער על זה שאנחנו לא יוצאים למלחמה. מלחמה היא הברירה האחרונה. חיזבאללה הוא לא איום קיומי על ישראל אלא הוא איום אסטרטגי. לא ברור לטובת מי משחק הזמן כי בינתיים גם אנחנו מתעצמים: המודיעין שלנו נהיה טוב יותר, ההגנה מפני טילים ורקטות היא מערכת מקצועית יחידה בעולם, יש לנו חיל אוויר מצוין ואם תיגזר עלינו מלחמה אנחנו נהיה מוכנים אליה. ליזום עכשיו מלחמה עם חיזבאללה זה לא אינטרס של מדינת ישראל".

 

עריכה: מיכל דאבי

07/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניסים משעל
ניסים משעל  |  צילום: 103fm
Paris