זו הייתה אמורה להיות אחת הפעולות המורכבות בתולדות המדינה, אבל במקום זאת, המבצע הצבאי 'כחול וחום' נתפס כאירוע מטריד בו התרחשו רצף תקלות, ששיאן היה בהשארת ארבעה לוחמים בשטח האויב. עדי כרמי, לשעבר בכיר בשב"כ, סיפר לחברי הקבינט של 103fm על השתתפותו במבצע המסובך.
"הייתי קצין בשנת הקבע הראשונה שלי. יצאנו כנבחרת של קצינים ולוחמים מכל קצוות החטיבה. היום אחרי שלושים שנה אפשר לומר חד משמעית שהמבצע הזה השיג את המטרות שלו".
המבצע נחשב למבצע לא מוצלח
"מחשבה כזאת היא טעות אסטרטגית. במבצע הזה נהרגו 33 מחבלים, ומתוכם מפקד אזור הפעולה. המבצע הפתיע את המחבלים. אמנם ברמה הטקטית הייתה הפתעה בשטח לכוח של אמיר ז"ל אך שאר הכוחות ביצעו את משימתם בהצלחה והארגון של אחמד ג'יבריל לא ביצע עוד פיגועים. אחרי שהמבצע התרחש החל שיח גנרליים על מי אשם. בסופו של דבר כל כוחותינו שבו לשטחנו ופגענו קשה מאוד בארגון ובתוך הבתים והרכבים שלו. ברגע שהייתה בעיה עם החוליה של אמיר, נכנסנו לשטח תחת אש לאזור סבוך וקשה על מנת לחלץ אותם".
אין מחלוקת על גבורת הלוחמים אך עיקר הביקורת היא על הערבוב של היחידות. אספו את כל היחידות לכלל כוח וביצעו תרגולות אך חלק מהיחידות לא שחררו את החיילים ולא היו במודל.
"אני מוכן להתווכח על זה. הייתי שם. הכוח של השייטת היה אורגני, הכוח של הסיירת היה אורגני, הכוח של 51 גם היה אורגני אך הכוח של אמיר היה בעייתי. הכניסו שם כל מיני יחידות ואכן נוצרה בעיה. ברק דקל צריך לקבל צל"ש על המבצע הזה. אף אחד לא לקח פיקוד חוץ ממנו. גם אחרי 30 שנה מגיע לו צל"ש".
אמיר ז"ל היה המפקד שלי בכל המסלול בסיירת. בזמנו סיירת גולני כללה מסלול תובעני, עברנו יחד תהליך מאוד מבגר. הוא היה אמיץ ומקצוען, הייתה לו נוכחות. כשהוא היה מדבר בקשר הרגשת שאתה הולך אחרי אדם משכמו ומעלה ושהמשימה תבוצע בצורה הטובה ביותר. הדבר הזה השפיע עליי ועל כל היחידה שהייתה בשיא תפארתה בתקופתו. במבצע פגשתי אותו כשהיה מג"ד ונהיה לנו קשר יותר אינטימי אחרי חודש של אימונים. הוא היה איש מדהים ומחנך. ברק דקל ואני הקמנו לזכרו עמותה בשם 'פסגת אמיר' המטפלת בנוער בסיכון. בשנה שעברה בחור מתוכה סיים מסלול בסיירת גולני והיה למצטיין נשיא. זו עמותה שפועלת ללא רווח או תמורה וזה סיפוק אדיר".
עריכה: איתמר זיגלמן