קווים לדמותו של עבריין

ניצב בדימוס אבי דוידוביץ' על עדותו של יצחק אברג'יל: "זה רק תירוץ, הוא לא קורבן של הנסיבות"


במשך כ־11 שעות העיד השבוע יצחק אברג'יל בבית המשפט המחוזי בתל אביב, במהלכן סיפר כיצד הגיע לעולם הפשע כבר כשהיה נער. ניצב משנה בדימוס אבי דוידוביץ', קרימינולוג וראש יחידת הביקורת במשטרה, הסביר את חיבתו של אברג'יל לאקדחים והגיב לטענת אברג'יל שהפך לפושע בעקבות סביבת המגורים בה גדל.

"זה נכון שתנאי הסביבה יכולים להשפיע אך לא בהכרח כל מי שגדל בשכונה של יצחק אברג'יל יוצא לעולם הפשע. חלק מההיווצרות העבריינית היא עניין של בחירה. אפשר להשוות בכירים של ארגוני פשיעה למנכ"לים במשק או מנהלים בכירים. כל אחד בוחר בדרך שלו. יצחק אברג'יל מנסה להציג את עצמו כקורבן של נסיבות חייו אך אנחנו מבינים מתוך הניסיון והמחקר שזה לא בדיוק כך. זה נכון שלסביבה יש השפעה אך תמיד יש את אלמנט הבחירה".

איך הידיעה שאברג'יל עלול למות בכלא יכולה להשפיע על העבריין?
"נדיר מאוד למות בכלא בישראל. כשאתה מסתכל על המציאות של המעצרים הפליליים היום, נדיר לראות מישהו שמרצה יותר מ-17-18 שנים מעונשו גם אם נגזר עליו מאסר עולם. קחו בחשבון שכשאנחנו מדברים על עברייני קריירה שבחרו בפעילות העבריינית כקריירה לחיים, הם לוקחים בחשבון את האפשרות הזאת".

כחלק מהעדות שלו אברג'יל סיפר על אהבתו לאקדחים ואיך ירה באנשים עוד בגיל 14. מה השורש של המשיכה לנשק?
"הכמיהה לנשק רלוונטית גם לאנשי צבא. המחקר קרימינולוגי יודע להצביע על גורמים ביולוגים שיכולים להוות קרקע מכינה להיווצרות עבריינית. אנחנו רואים את זה עם תאומים זהים, ילדים מאומצים ועוד. למרות זאת, ברוב המקרים רוב האנשים לא הופכים לעבריינים ומתרחש תהליך של בחירה. הכל תלוי באיך האדם רוצה למנף את עצמו, איך הוא רצה לפלס את דרכו ולמלא את ה'אני מאמין' שלו בתוכן".

הוא נכלא בעבר, האם הוא טופל? בגילו כבר הייתה מערכת כליאה מאוד מיומנת.
"בכל מה שקשור לעברייני קריירה שבחרו בפשע, נושא הטיפול הוא למראית העין לכל היותר כדי להשיג תועלות לעבריינים ולא יותר מזה".

עריכה: איתמר זיגלמן

19/12/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יצחק אברג'יל
יצחק אברג'יל  |  צילום: פלאש90
Paris