מקורות צבאיים סורים טענו כי מערכות ההגנה האוויריות שלהם יירטו את רוב הטילים שנורו ממטוסי הקרב הישראליים - עוד לפני שפגעו ביעדם באזור לבנון; תא"ל במיל' אילן ביטון, לשעבר מפקד כוחות הנ"מ, הרגיע והסביר כי למרות שבהחלט יש לסורים יכולת יירוט טילים, הוא מסתייג מהקולות שנשמעו מהם על אחוזי ההצלחה.
"אני לא קונה את הטענות של הסורים אחרי התקיפה, הם לא סבירים להערכתי. יירוט הטילים הוא דבר שהולך ומתפתח בעולם. מערכות ההגנה הולכות ומשתפרות ביכולת ליירט מטרות אך הן עדיין בנויות עם יכולות מסוימות בלבד. בסופו של דבר מערך שלם שתוקף משתמש באמצעים שונים ומגוונים וזה לא סטרילי במצב של מערכת מול טיל בלבד".
ראינו תקיפה בה הסורים שיגרו מלמעלה מ-30 מיירטים וזה מלמד על חוסר הביטחון שלהם במערכת. הם פיזרו ירי בכמויות בתקווה שמשהו יפגע.
"לכן אני מסתייג מהקולות של הסורים. הם שיגרו המון טילים וזה מצביע על רמת חוסר הביטחון שלהם. אני מציע להשאיר את הנושא עמום".
אתמול התפרסמה תמונת המכ"ם של כל המטוסים שהיו בזירה בעת ההפצצה של חיל האוויר. הרוסים טענו שישראל סיכנה שני מטוסי נוסעים. ראית את תמונת המכ"ם הזאת? אתה יודע לומר אם היה סיכון למטוסים?
"תמונה אווירית בשטח היא תלת מימדית. אתה אמנם רואה הרבה מטרות במכ"ם אך היא אינה שטוחה באמת. מי שמנהל את בקרת המטוסים יודע להבחין במדויק איפה נמצא כל מטוס, באיזה מהירות הוא טס ובאיזה גובה. יכולת ההפרדה הזאת מאפשרת שליטה. אני לא יושב בבור אך ברור לי שכל מה שקשור לפעילות המטוסים באזור נלקח בחשבון כדי להקטין טעויות".
עד כמה הרוסים מעורבים בהפעלת המערכות הסוריות?
"אינני יודע אך אני מעריך שהם נמצאים בקשרי החניכה והבקרה על הרמה המקצועית תוך שליטה במערכות. כאשר המערכות מחוברות ביניהם אפשר לבקר בצורה טובה יותר. אני מניח שהם מעורבים, זה לא סביר שהמצב לא כזה".
עריכה: איתמר זיגלמן