אילה חסון שוחחה עם האלוף (במיל') יעקב עמידרור, ראש המטה לביטחון לאומי וראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר, על אודות דבריו העמומים של ראש השב"כ נדב ארגמן בנוגע להתערבות בהליך הבחירות בישראל. בהמשך שוחחו השניים גם על האפשרות כי יתרחש אירוע ביטחוני לפני הבחירות ועל משפטו של השר לשעבר גונן שגב.
"העובדה שמתעניינים בנו עד כדי כך אומרת שאנחנו מדינה חשובה, שתוצאות הבחירות בה חשובות לאותה מדינה שעליה נדב ארגמן דיבר. העובדה שאנחנו מדינה שיכולה להשפיע על מה שיקרה במזרח התיכון ולא רק באמצעות הבחירות. אנחנו מדינה שהיא מעצמת טכנולוגיה ומרכז של עשייה מודיעינית לא רק בהקשר של הבחירות".
מה המדינה יכולה לעשות?
"בישראל זה יותר קשה ממקומות אחרים כי כולם מכירים את כולם. זה לא כמו בארצות הברית שחלק ניכר מהאנשים לא יודע במי מדובר. אנחנו מדינה קטנה כשכולם מדברים עם כולם. מנגד, זה יכול לייצר המון רעש שלילי והמון התגוננות בתוך המערכת. עצם הלכלוך הזה לא טוב במדינה דמוקרטית. במדינה דמוקרטית חשוב מאוד שההליך ייראה נקי, כי תהליך זה דבר שאפשר לכלכך. זה לא טוב מבחינת האמון של האזרחים בתהליך עצמו".
אנחנו זוכרים את V15 בבחירות הקודמות, חלק מזה היה גלוי וחלק סמוי.
"אני מכיר את המערכת בארצות הברית היטב, אחד הדברים הכי גרועים שקרו לארצות הברית זו אותה פסיקה של בית המשפט עליון שאפשרה לכסף ענק לזרום פנימה, ויבוא של ה-V15 הביא את השחיתות לתוך מדינת ישראל. טוב עשתה מדינת ישראל שעצרה את זה ושכל גוף שפועל יחשוף מאיפה יש לו כסף.
"לדעתי אחד הדברים החשובים זה שקיפות של המקורות הכספיים, בין אם מדובר במועמדים, במפלגות או במישהו פרטי שמקדם אידיאולוגיה. לחלק מאזרחי ישראל חשוב לדעת אם עומדים מאחורי המסרים מדינה או אדם פרטי כלשהו".
למה לדעתך נדב ארגמן עשה את זה?
"אני לא יודע אך אני סומך עליו במאה אחוזים. אני חושב שנדב רוצה לומר לכל אלו, שהם לא אותה מדינה, שעינינו פקוחות ואנחנו נחשוף אתכם, לכן אל תנסו לעשות את הדבר הזה. במקביל אני מעריך שהוא רצה לייצר מודעות של הישראלים לנושא".
ראינו השבוע לקראת הנאום הדרמטי של נתניהו, שלא היה דרמטי, מישהו כבר המציא הודעת וואטסאפ המופצת ברשתות.
"בעיתונות שבה יש עורך ועורכת ואליה מגיעים המון פייק ניוז. דמיינו כמה פייק ניוז יש בתוך המערכת החברתית שאין בה עורך".
יהיה אירוע צבאי לפני הבחירות?
"אני לא חושב שזה אינטרס של מישהו לצאת לאירוע לפני הבחירות. לאף אחד לא כדאי לקחת את הסיכון הזה אך ההצלחה של המבצע בצפון, שבה נלקחה מהחיזבאללה היכולת שהוא חשב שהיא שובר שוויון תביא לזהירות בצד השני. אנחנו חייבים תוך כדי תקופת הבחירות להמשיך להילחם באיראן בסוריה, זה יכול להביא לאירוע צבאי כבד".
בדקות אלו נוצר הסדר טיעון עם השר לשעבר גונן שגב. איך אדם שהיה שר בישראל ריגל לטובת איראן וכמה זמן ידענו על זה?
"זו שאלה שאין עליה תשובה. אין חברה אנושית שאין בה אנשים מושחתים. תמיד היו אנשים רעים ומושחתים. אני לא יודע לומר כמה זמן זה נמשך אך אני יודע שהמערכות שלנו מאוד רגישות לנושא גם אם זה לוקח קצת זמן. אין ספק שזאת הצלחה למודיעין האיראני. חשוב לציין שאותו אדם ריגל למען איראן כשכבר היה מחוץ למערכת. אני טוען שכשיש ספק - אין ספק. במערכות צריכות להיות חשדניות תמיד ואני בעד להפעיל את הפוליגרף. אין לנו דרכים טובות יותר לטפל בזה ללא אמצעים. יש אנשים שאוהבים כסף ויש להם גבולות. צריך להיות זהירים מהחיבור לאהבה לכסף לפריקה מוסרית מוחלטת".
"זו הזדמנות להסתכל על השב"כ. בשבוע אחד השב"כ הגיע למחבל שביצע פיגוע בצומת אסף, מטפל בניסיונות של מדינות לפגוע בתהליך הדמוקרטי במדינת ישראל ומביא למעצר של נערים שחשודים בטרור יהודי. זה תפקיד חשוב בצורה בלתי רגילה. אותם האנשים שמגנים כעת על הילדים אלה גורמים לנזק גדול יותר מהנזק של הטרור הערבי. הטרור הערבי לא יחסל אותנו ולא יפגע בקיומנו. לעומת זאת מערכת סרבנית שכזו כן יכולה לפגוע בעצם הלגיטימיות של מדינת ישראל. כשאתה רואה את היקף המאמצים של השב"כ להגן על מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית ולהילחם בטרור על כל צדדיו אתה מבין שזה ארגון שלא אוהבים לדבר בשבחו אך בלעדיו המדינה לא הייתה יכולה להמשיך להתקיים".
עריכה: איתמר זיגלמן