גלעד שלמור ודורון הרמן

מכורים לפורטנייט? שלא יעבדו עליכם

עוקץ כלכלי ופדופיליה: הורים, שימו לב! • סנ"צ ליאת קילנר על הסכנות המסתתרות מאחורי משחק הווידאו הממכר


משחק הוידאו 'פורטנייט' סחף רבים מילדי הארץ אך חלק ממשתמשי המשחק מנצלים את הפלטפורמה לצורך עקיצות כלכליות. סגן ניצב ליאת קילנר, מפקדת מוקד 105 מיחידת לה"ב 433, סיפרה על אמצעי הזהירות השונים שעל ההורים לנקו, והפתיעה כאשר גילתה כי רוב מי שמבצעים את העבירות הללו הם ילדים בעצמם; בהמשך סיפרה קילנר על הדרכים בהן פדופילים פועלים במסגרת המשחק.

מי שלא ראה את ברהנו טגניה רוקד את ריקוד החוט הדנטלי, או בשמו המוכר יותר - 'ריקוד הפלוס' מתוך משחק הפורטנייט, לא ראה ריקוד טוב מהו. צחוק בצד, המשחק שסחף מיליונים ברחבי העולם וגם בארץ תפס לאחרונה תפנית אפלה למדי עת הגיעו דיווחים על מתחזים שמנצלים לרעה ילדים תמימים שמשחקים בו. 

סגן ניצב ליאת קילנר, מפקדת מוקד 105 מיחידת לה"ב 433, סיפרה לגלעד שלמור וברהנו טגניה ב־103fm כיצד פועלת השיטה: "במשחק יש אפשרות לרכוש כלי נשק שמקדמים את המשתמש. חלק מהמשתמשים גם משוחחים בצ'אט ייעודי לשחקנים שנקרא 'דיסקורד'. בצ'אטים האלה מחליפים פרטים ושמות משתמשים. הבעיה היא, שיש אפשרות להשתלט על שם משתמש שהוזן בו כרטיס אשראי ולהפוך לבעלים החדש של שם המשתמש. מה שעלול לגרום חלילה לשימוש בכרטיס האשראי שהוזן בו.

"מדובר כמובן על כרטיס אשראי אמיתי של ההורים של הילד. ההורים מזינים המספר כמו כל מיני אפליקציות שמתבצעות בהן רכישות". לדבריה, ההורים יוצאים מתוך נקודת הנחה שהפרטים שלהם מוגנים - מה שבפועל לא נכון בכלל. "ילדים מחליפים אחד עם השני פרטי משתמש ואז משתלטים על חשבונות. מדובר בעשרות מקרים כאלה". 

אז איך תוכלו למנוע עוקץ? ובכן, בתור התחלה - אל תתנו לילדים שלכם את פרטי האשראי. אם כבר עשיתם זאת, כדאי שתזהירו את ילדיכם שלא יחליפו פרטים עם משתמשים אחרים ולא יאפשרו להם גישה לחשבון. בנוסף - כמובן, לא להעביר פרטי תשלום או פרטים אישיים שיאפשרו פריצה לחשבון. 

    

כשאומרים לנו 'עבריינים' אנחנו חושבים על אנשים מבוגרים שמנצלים את תמימותם של הילדים. אבל לא כך הדבר. קילנר סיפרה כי רוב הנוכלים הם - ובכן, ילדים. "גם מבוגרים משחקים במשחקים האלה, אבל לרוב מדובר על ילדים שעוקצים ילדים אחרים. במוקד 105 זיהינו שפורטנייט הוא פלטפורמה מאוד משמעותית בעולם הילדים, ולכן מטבע הדברים נכנסו לעולם הזה".

מה אתם עושים עם הילדים האלה - מסתפקים באזהרה או שפותחים תיק פלילי?
"גם באזהרה וגם עושים גישור בין הילדים. המוקד שלנו מורכב משוטרים ומנציגי משרדי ממשלה כמו משרד הפנים, משרד החינוך ומשרד העבודה והרווחה. אנחנו מתערבים ומערבים הורים כשצריך, עושים הליך של גישור ודואגים לעשות תיקון". 

מפחיד, אבל בין משתמשי המשחק ניתן למצוא גם פדופילים. מסתבר כי אותם פדופילים שבעבר הסתובבו בגני ילדים מסתובבים היום בפלטפורמות הווירטואליות שילדים נמצאים בהם. שם הרי מרוכזת כמות גדולה של ילדים.

מי שמכיר את המשחק יודע שהוא בנוי כמשחק בו משחקים מול משתמשים אחרים - לאו דווקא מול משתמשים שמשחקים עם שמם האמיתי. קילנר הסבירה כי הילדים מדברים תוך כדי המשחק - אפילו אם הם לא יודעים מי מאחורי המסך השני. "הילדים מדברים לרמקול, צועקים ומתכתבים באמצע המשחק וגם ב'דיסקורד' עליו דיברנו קודם". וכך הם נהיים חשופים לפדופיליה והטרדות.

     

אז לא, אין צורך להפסיק לשחק בפורטנייט - כלומר, בהצלחה עם לגמול את הילדים, אבל בכל מקרה - חשוב לנקוט מספר אמצעי זהירות על מנת שלא ליפול בפח. הורים, שימו לב: "הסבירו לילד שכדאי לו להימנע מלעבור לפלטפורמות שיח מתמשכות", הציעה קילנר, "וגם, ברגע שהילד מרגיש שמושכים אותו לעבור לאפליקציה אחרת של שיח מחוץ למשחק זה צריך להדליק אצלו נורה אדומה כי זה לא תקין.

"נתקלנו באירועים בהם ילדים התפתו לשלוח תמונות אינטימיות שלהם רק בשביל לקבל דברים במשחק. חשוב לדבר על זה. חשוב שיהיה שיח פתוח בין ההורים לילדים כדי שיבינו את הסכנה שטמונה במשחק", המשיכה קילנר. 

באופן כללי, מומלץ גם שההורים יכירו את המשחק וידעו במה ילדיהם מתעסקים כל היום. בנוסף, "לא לאפשר גישה לכרטיסי אשראי, לא להחליף מידע אישי בין שחקנים, לא להחליף שמות משתמשים, לא לתת סיסמאות ולהיזהר. אם ילד מזהה פגיעה במהלך המשחק, עליו לצלם את שם המשתמש הפוגע ואת השיחות ולהתקשר למוקד 105". 

  

עריכה: מיכל דאבי

09/01/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שלא יעקצו אתכם
שלא יעקצו אתכם  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris