ינון מגל ובן כספית

הרמטכ"ל איזנקוט פורש מצה"ל: זמן מסקנות

14025

אלוף (מיל') עמירם לוין: "הרמטכ"ל הזה השאיר מורשת צבאית מצוינת, של מקסום יכולות צה"ל ולא נפל בפח של מבצעים גדולים שהימין רצה לטמון בו"


הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט ישתחרר בשבוע הבא מצה"ל. ענת וינון שוחחו בנושא עם שניים: מוטי קרפל, פובליציסט ('מקור ראשון') וממייסדי תנועת 'מנהיגות יהודית', ועם אלוף (מיל') עמירם לוין, מפקד פיקוד הצפון וסיירת מטכ"ל לשעבר.

מוטי קרפל: "קודם כל מגיע הרבה כבוד לרמטכ"ל שסיים 40 שנה בצה"ל והקדיש את חייו למען ביטחון ישראל. אם יש ביקורת היא צריכה לבוא אחרי זה. אני לא יכול להיות זה שמותח ביקורת על מצבים טקטיים וסוגיות צבאיות אך חושב שצריך למתוח ביקורת על כך שאייזנקוט, כחלק ממערכת שלמה, הקפיד על המטרה לשמור על שקט תעשייתי. במובן הזה הוא רמטכ"ל של תחזוקה מאשר של פריצה. אנחנו חיים במערכת מדינית וגאו פוליטית שנוצרה בהסכמי אוסלו ומכיוון שהיא מלאה בסתירות פנימיות אנחנו בעצם חיים כאן על זמן שאול. אייזנקוט ניסה לתחזק את המערכת הזאת. רק בבוקר שמענו על ה-15 מיליון דולר שעוברים או לא עוברים לחמאס. אנחנו מפרנסים את הטרור כדי שיישאר על אש קטנה".

מה היית מצפה שהוא כן יעשה?
מוטי קרפל: "אני מצפה מרמטכ"ל שיהיה אחד שלא נצטרך להחזיק אותו. זה ברור וזה פשוט. הוא צריך להיות זה שחותר כל הזמן קדימה להכרעה".

איפה ראית את הבעיה?
מוטי קרפל: "ראינו את זה בעיקר בעיסוק במצב ביהודה ושומרון. יש שם רשות פלסטינית שהערבים בשטח שונאים אותה, היא חיה מהטרור, זמנה עברה ואבו מאזן סופר את ימיו האחרונים. אני מצפה מרמטכ"ל שלמרות שזו החלטה מדינית, שידחוף לכיוון הזה. בינתיים צה"ל תופס יתושים".

מה לגבי עזה?
מוטי קרפל: "אני חושב שאם מכריעים את יהודה ושומרון אפשר לשמור את עזה על אש קטנה בינתיים".

וההישג בצפון?
מוטי קרפל: "אנחנו לא יודעים בדיוק מה קורה שם, מה נעשה ומה לא נעשה. זה די מעורפל ואני לא יודע אם יש שם הצלחה או לא ולכן אני מתייחס לזה בעירבון מוגבל. לחז"ל יש ביקורת על דוד המלך שהוא כבש את סוריה לפני שכבש את ירושלים. יש מצבים בהם מדינאים ורמטכ"לים מעדיפים להתמודד עם בעיה צבאית קשה שהיא פשוטה יותר במובנים אחרים. כנראה שמעדיפים להילחם מול אויב חיצוני ולא לפתור בעיה אסטרטגית שנמשכת חמישים שנה ונקראת הכלת הריבונות ביהודה ושומרון".

מי שקלקל היה נתניהו שרצה מחיאות כפיים

עמירם לוין: "גדי מסיים תקופה מצוינת. הוא השכיל להבין את היכולת והעדיפות שלנו מול כל היריבים בשילוב שלוש הזרועות האסטרטגיות שלנו: המודיעין, היחידות המיוחדות והזרוע של חיל האוויר. לזכותו, הוא הצליח להשכיל ולממש את זה. זה לא נכון לומר שהרמטכ"ל הזה לא היה התקפי, הוא יזם עם המטה הכללי את אלפי התקיפות באיראן. יותר מזה, מי שקלקל את זה היה נתניהו והממשלה שלא יכלו לסבול שפועלים נכון ופועלים בשקט מבלי להתלהם. לכן שנתניהו הוא רצה מחיאות כפיים הוא התחיל לחשוף איך השגנו את ארכיון הגרעין וכתוצאה מכך פוטין דאג מהר מאוד להגביל אותו".

"לגבי יהודה ושומרון – זה עוד יותר חמור. היות וממשלת הימין לא רוצה לפתור את זה היא מתחזקת את החמאס ולא נותנת לצה"ל להכריע. כל הפעילות ביהודה ושומרון היא בכלל פעולה משטרתית, היות ולא רוצים לפתור את הסכסוך הפלסטיני אז גם לא מפעילים את צה"ל".

אתה מרוצה מההרתעה שגדי אייזנקוט משאיר למדינת ישראל?
עמירם לוין: "ההרתעה לא מעניינת אותי. זה מושג מעומעם שכבר שנים צריך לזנוח אותו לדעתי. בהיעדר פעילות מדינית נכונה, צה"ל צריך להבהיר לאויבנו בכוח מה נסבל ומה לא נסבל. צה"ל כפוף לדרג המדיני. מוטי קרפל אמר שצריך להיפטר מאוסלו. אני שותף לכך שבאוסלו נעשו שגיאות אך הימין ושלטון נתניהו שכחו שהם כבר עשרות שנים בשלטון ולא שינו פסיק מההסכם. מי ממן את חמאס, אייזנקוט או נתניהו? מי הרים דגל לבן אל מול חמאס?".

מוטי קרפל, זה הכל הכרעות מדיניות. למה אתה מדבר על הרמטכ"ל?
מוטי קרפל: "זה נכון. בוודאי שהימין מממן את חמאס. הוא לא עשה את מה שצריך. אייזנקוט היה באותו ראש, הוא שיתף פעולה עם נתניהו במדיניות לא בגלל שלא הייתה לו ברירה אלא דווקא המליץ על כך. במסגרת הקונספט הזה הוא היה התקפי בסוריה ועשה פעילויות אבל זה מדובר בקונספט שעבר זמנו. אם אתה מקבל את הקונספט של אוסלו ומנסה לתחזק אותו אז הוא היה רמטכ"ל מצוין".

עמירם לוין: "הרמטכ"ל הזה השאיר מורשת מבצעית מצוינת של מיקסום היתרון של צה"ל במודיעין, בחיל האוויר וביחידות המיוחדת. הוא לא נפל בפח למבצעים גדולים שהימין אולי רצה לטמון לו".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

 

13/01/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אביגדור ליברמן, בנימין נתניהו וגדי איזנקוט
אביגדור ליברמן, בנימין נתניהו וגדי איזנקוט  |  צילום: קובי גדעון/פלאש90
Paris