לא הרבה ידוע אודות הפרשה המשפטית שלא יורדת מהשיח הציבורי בימים האחרונים, אולם מה שכן ניתן לפרסום מדאיג במיוחד. פרופ' אביעד הכהן, נשיא המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט חווה את דעתו על מה שנטען ובהמשך גם על השליחות הפוליטי שביצע ראש המל"ל מאיר בן שבת בשירותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"הפרשה הזאת בוודאי מזעזעת אותי. אני קורא לה בושה וגלימה. בעיקר כשמדובר באנשים שהחוק אמור להתוות את דרכם, אנשים שמסייעים למערכת המשפט לעשות צדק בין אם הם שופטים או עורכי דין. אם זה המצב אז אני חושב שזה יום עצוב מאוד למערכת המשפט ולכל מי שהמושג 'מדינה מתוקנת' יקר בעיניו. כך לא צריכים להתנהל. כשמדובר בבני אדם שום דבר לא זר. חכמינו אמרו שכל הגדול מחברו ייצרו גדול ממנו. אני נוקט בזהירות בכבודם של אנשים ובשם הטוב. מצד שני עצם העלאת החשדות הן שלעצמן אות קלון למערכת המשפט הישראלית. זה מצער וכואב".
נעבור לעניין אחר. האם השליחות הפוליטית של מר בן שבת, ראש המלל היא חוקית או שאתה רואה בה משהו שאין לעשות?
"אני לא רואה בה שום פסול. אזכיר שדברים כאלה היו מאז ומעולם. כשהרב עובדיה יוסף היה בן החיים הגיעו אליו פעם אחר פעם אלופי צבא שונים. זה היה מאוד מקובל ללכת לרבנים כדי שאלו שמקשיבים להם ינהגו בהתאם. יש לזה שתי מגבלות. המגבלה הראשונה היא שכמובן לא יגלו סודות מדינה. השנייה היא שהעיסוק יהיה בדברים שמותר לגלות במצב הביטחוני ולא יעסוק בפוליטיקה הקטנה".
אתה ביקשת לקבל את רשימת עדי המדינה של הפרקליטות וביקשת לראות את הסטטיסטיקה של הצלחות מול זיכויים. יש התקדמות בנושא?
"נראה לך שייתנו לי את כל המידע בזמן כל כך רגיש עם פרשות ראש הממשלה? אני גם לא בטוח שעתירה מנהלית לבית המשפט תעזור כאן. ברמה התיאורטית זה הדבר הנכון והחיוני לעשות אך לצערי מסתבר שבתי המשפט לא ממהרים לתת מידע".
לא חייבים לתת שמות. מספיק לקבל את המספרים. בעקבות חוק הלבנת ההון יותר קל לגייס עדי מדינה. השאלה כמה מהם נופלים וכמה עומדים במשפט. זה נראה לי לא הגון ולא דמוקרטי.
"תמיד צריך לשקול את התועלת מול הנזק. יש מתח תמידי בין הרצון לשקיפות וחופש מידע לבין אי הרצון לקבל הלכה שעלולה לפעול כבורמרג נגדנו".
עריכה: איתמר זיגלמן