נדמה כי הריאיון שהעניק היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לדנה ויס ב'חדשות 12' חסר תקדים מבחינות רבות - האם מדובר במעשה ראוי? אראל סג"ל ואיתמר פליישמן דנו בכך ובחקירות ראש הממשלה עם פרופ' עו"ד יובל אלבשן, דיקן הפקולטה למשפטים בקרייה האקדמית אונו.
"לדעתי הכתבה ששודרה אתמול (ש') מאוד לא שירתה את היועץ המשפטי אני חושב שבשקט בשקט היא (דנה ויס) הכניסה הרבה מאוד דברים שפוגעים בו ולא עוזרים לו. אני לא רואה בזה כתקשורת תומכת. אני לא עיתונאי אך אני חושב שהכתבה עצמה חיזקה ואוששה את הטענות של נתניהו בתחום".
זה הגיוני שערב פרסום אחת ההחלטות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה של הדמוקרטיה של מדינת ישראל, היועמ"ש יתראיין לכתבה כזו?
"כמשפטן אני לא אוהב את זה. אני אוהב שהדברים המשפטיים מתנהלים בבית המשפט שגם בו יש פוליטיקה והשפעות אך אפשר לפחות לשלוט על חלק מהן. המשפט כולו מתנהל בחוץ ולכן לבוא בטענות דווקא למנדלבליט...אני הייתי נוקט במשנה זהירות בנושא. לא בטוח שזה הפאול הגדול.
אם זה לא פאול למה הם מכחישים שזה ראיון מוזמן? למה חוזרים על השקר שהם נפגשו בטעות מחוץ למתחם שרונה?
"אני בתול בתחום אך גם לבתול כמוני ברור שלא יד המקרה היא שהובילה את דנה ויס לשרונה כשהיא מאופרת יחד עם מצלמה בדיוק בשלוש הדקות שמנדלבליט הסתובב למטה".
אותי מטריד איך התחילו החקירות הללו. תואר בתחקיר בצורה די מובהקת איך במשך שנה בלי שיש שום דבר פלילי מסתובבים חוקרי משטרה ומחפשים. סימנו את המטרה לפני שירו את החץ.
"לא סימנו את המטרה, נתנו יד חופשית. זה היה פרט המידע הכי תמוה אתמול. הוצג שהיו תיקים שהעלו אבק וכשמנדלבליט הגיח לתפקיד כולם הוצאו החוצה כשמשך שנה שלמה מחפשים בתוכם אמת למען רדיפת צדק עד שמגיעים להדס קליין. זו בעיה במיוחד בנוגע לשוויון בפני החוק וההליך ההוגן.
"אני מסתמך על מה שנאמר אתמול כדברי מנדלביט וכתיאור המצב מהצד שלו ויש כאן עניין של חוסר שיוון מוחלט. המשטרה בדרך כלל, במקרים בהם אין די מידע, מרפים. אם אתם שואלים אותי אם יש כאן מוטיבציית יתר אז אני חושב שיכול להיות שכן. האם יש כאן רצון לנסות להפיל ראש ממשלה? אני לא יודע. במבחן הצדק העיוור המשטרה והפרקליטות לא פועלות ככה בדרך כלל. אין ספק שנעתי אתמול בחוסר נוחות בכיסא כשראיתי את הדברים. אין ספק שהייתה כאן מוטיבציה שנעדרת במקומות אחרים ודווקא בגלל שמדובר בראש ממשלה צריך מאוד להיזהר".
כשאנחנו רואים את ההליך ותחושות הרבים שיש כאן שאלות קשות. אישית אני מתפוצץ מעצבים.
"אתה צריך להיזהר כי שלטון החוק יותר חשוב ממני וממך".
אנחנו משרתים את שלטון החוק והוא רקוב בזמן האחרון.
"אני לא קונה את הזעקה הזאת. אני לא זוכר ששמעתי אתכם מצטרפים אלינו לזעקה בשנות ה-90. איפה הייתם כשנאבקנו להקים סנגוריה ציבורית? המבחן הגדול של איש זכויות האדם הוא כאשר הוא מגן על האינטרסים שמנוגדים לתפיסה שלו. במקרה הזה קשה לי מאוד להסכים איתכם, כמו שאני לא מסכים עם 193 הרבנים שיצאו נגד חקירות השב"כ על ילדים ולפתע הם גילו שהשב"כ חוקר בצורה לא הוגנת".
הרבה מאוד פעמים דרך מקרה אחד אתה מלמד על מגמה. מה שקרה בתיקי נתניהו בפרט זה שחשפנו כל כך הרבה בגלל שמדובר בדמות שחצי בעדו וחצי נגדו.
"אני רק אומר שמי ששתק מול חקירות אולמרט וחקירות אחרות שיוריד את הטון גם עכשיו".
לא רוצים להוריד את הטון. דיברת על השב"כ, מי שנתן גיבוי לשב"כ לחקור הוא הימין.
"כשמשהו שאומר ששלטון החוק רקוב אז שלטון החוק היה רקוב גם במקרים הפוכים. להרוס זה מאוד קל ולבנות מוסדות זה הרבה יותר קשה".
אנחנו החלטתנו לעצור 6,000 איש במהלך ההתנתקות? מי החליט לא לחקור את השרים שרצו לחוקק את 'חוק ישראל היום'?
"אני אומר שהטון צריך להישאר נמוך. המבחן הוא לא כשאתה מגן על עצורי ההתנתקות אלא על עצורי חמאס. השמאל היום כושל בעיני בזה שהוא לא יוצא נגד חקירות ביבי כמו שהוא כשל בעניין ההתנתקות. לצורך היושר והיושרה תזכרו את העמדות שלכם גם במקרים בהם זה לא ישרת אתכם פוליטית".
בוא ניקח את מקרה אפי נוה. אני שמח שהוא כבר לא יו"ר השלכה. מבלי להיכנס לעניינים פליליים אני חושב שהוא אדם כוחני. יחד עם זאת כשאני מבין את הדרך בה הדברים נעשו תוך פגיעה בפרטיות זה לא משנה מה העמדה הפוליטית שלי.
"באותו להט שאנחנו מגנים על אחרון נוער הגבעות אנחנו צריכים להגן על ארגון מהצד השני כי זה המבחן האמיתי שלנו. אחרת מדובר במדרון חלקלק. במקרה של אפי נוה אני מסכים שהראיות חייבות להיפסל בגלל הפגיעה בפרטיות על מנת להגן על כולנו.
"כל מי שראה את התחקיר של דנה ויס, שבעיני הוא תפור בחוכמה, צריך היה לזוז בחוסר נוחות. כל משפטן שראה אתמול את הדברים וחושב שהם בסדר – שיעשה ניתוח קטרקט ויחזור לשנה א' ללימודי משפטים בה לומדים מהם זכויות חשודים וזכויות נאשמים גם במקרה של ראש ממשלה".
עריכה: איתמר זיגלמן