איפה הכסף
עם ענת דוידוב

מסתמן: המדיניות הקשוחה של רשות החקירות תימשך

יו"ר הרשות לניירות ערך ענת גואטה: "בלעדיי השמירה על אמון הציבור ועקרון השוק ההוגן אין עיקרון לשוק"


שבוע לאחר גל מעצרים ופשיטות של חוקרי הרשות על משרדיהן של מספר חברות בורסאיות, יו"ר הרשות ענת גואטה מציגה את התוכנית האסטרטגית לשנים 2019-2022. ענת דוידוב ועורכת התוכנית יעל אילון שוחחו היום (ב') עם גואטה, שהסבירה על הצעדים שצפויה לנקוט בנושא. 

"הרשות עסוקה בימים אלו בחקירה בשוק ההון, ראיתם את התהודה שלה בתקשורת. אני לא יכולה להתייחס לחקירה שעוד לא הושלמה".

היא חקירה שונה במהותה מקודמות שהיו כמו פרשת בזק?
"בשלב החקירה אני לא יכולה לדבר על השוני אך במהות חקירות נבדלות זו מזו לפי סוגי העבירות שנחקרות בהן. באופן טבעי לכל חקירה ותיק יש את פרופיל העבירות שמאופיין לו ולכן אין בהכרח דמיון".

האם המדיניות הקשוחה של הרשות בנושא החקירות תמשך? האם יש בכוונתכם לפתח את אותן יכולות טכנולוגיות שהיו וגרמו להצלחות בחקירות קודמות?
"מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר ברשות לניירות ערך היא אחת המחלקות הגדולות והמשמעותיות של הרשות. המחלקה פועלת באופן אינטנסיבי, מסביב לשעון כל הזמן, כדי לזהות ולחשוף פעילות עבריינית בשוק ההון. בהיבט הזה לא היה הבדל בשנים האחרונות, לא יהיה הבדל בהווה וגם לא יהיה הבדל בעתיד. אחד העקרונות המובילים באסטרטגיה שלנו כפי שהצגנו אותה היום כי הנושא של שוק הוגן ובזה נשים דגש. אנשים בוחרים לשים את כספם בשוק ההון כי הם מאמינים שהשוק מתנהל באופן הוגן, יעיל ותקין. בלעדי השמירה על אמון הציבור ועקרון השוק ההוגן אין עיקרון לשוק.

הפעילות של מחלקת החקירות של מודיעין ובקרת מסחר משולבת עם אמצעים טכנולוגיים מתקדמים. אנחנו מקדמים פרויקט במסגרתו משקיעים באמצעים שנמצאים בחזית הטכנולוגיה על מנת לשכלל את יכולת פעילות המודיעין ובקרת המסחר שלנו מקפידים להיות צעד אחד לפני השוק".

רק בשבוע שעבר הבורסה לניירות ערך יצאה בקמפיין יללות על כך שהציבור הפרטי לא משקיע בבורסה. למה זה קורה לדעתך ואיך מחזירים את הציבור להשקיע ולא רק דרך קופות הגמל?
"מרבית הציבור הישראלי מושקע בבורסה באמצעות החיסכון הפנסיוני. נדרשת עבודה בשוק הישראלי במה שקשור לחינוך פיננסי ופיתוח משקיעים. יש רתיעה של הציבור מהבורסה, יש תפיסה של המקום כקזינו והימורים. הבורסה פועלת לשפר את המודעות הציבורית לשפר את הנושא.

במסגרת הפיקוח של הרשות ניירות ערך על בעלי רישיון, יועצי השקעות, מנהלי תיקים, משווקים פיננסים ועוד פועלת כדי להסדיר את המעמד והפיקוח על כל אותם מתווכים פיננסים שאמורים להנגיש שירותים לציבור ולא יבוא אדם שלא מבין כלום בעולם הפיננסי וישקיע בבורסה אלא שיתייעץ עם מומחים שיעשו התאמה לצרכיו. אצלנו זה קצת חסר".

אתם מדברים על חיזוק שוק ההון ובמקביל על עידוד הפיכתן של חברות בבורסה לחברות בלי גרעין שליטה. האם זה המשטר העתידי המועדף עליכם?
"הרשות לניירות ערך לא מביאה עמדה לגבי מודל האחזקות הנכון. המציאות מראה שבעקבות רגולציה אינטנסיבית פרמיית השליטה נשחקה בעשור האחרון ונוצר מצב בו בעלי שליטה מגלים אט אט שהאלטרנטיבה לפזר אחזקות בבורסה היא אלטרנטיבה נסבלת מבחינתם. אנחנו בהחלט רואים גידול בחברות שאין להם בעל שליטה בבורסה. היום יש מעשר עשר חברות כאלה. אנחנו נענינו לתנאי השוק הקיימים במטרה לפעול לשיפור הנזילות המסחר במסחר בבורסה באמצעות הגדלת כמות הסחורה הצפה שקיימת בידי הציבור ודרך מתן תמריצים לבעלי שליטה לעודד את פיזור גרעיני השליטה. אנחנו יודעים, מכירים ומבינים את היתרונות של בעלי שליטה ואין שום טענה חדה וחותכת שקובעת שמודל בחברה מבוזרת עדיף אך בעולם של חברות עם לשיטה מבוזרת ההסדרה והגישה הרגולטורית תצטרך להשתנות – בזה נטפל בעתיד".

בעקבות רפורמט שטרום כרטיסי האשראי שלנו הולכים להתייקר?
"המטרה של הרפורמה הייתה לייעל ולייצר תחרות כדי להוזיל עלויות לצרכן. אנחנו נמצאים בעיצומה של ההתנתקות של חברות האשראי מהבנקים. לאומי קארד כבר השלימה עסקה, ישראכרט אולי תונפק בבורסה או תימכר לצד ג'. בכל מקרה השאיפה להוזיל עלויות בצרכן תלויה גם ביצירה של מנגנוני מימון יעילים לחברות כרטיסי האשראי. בהקשר הזה, חלק מהתוכנית האסטרטגית שלנו מדבר על פיתוח שוק איגוח שמתכתב באופן ישיר עם היכולת של אותן חברות להיתממן באופן יעיל על מנת שכרטיסי האשראי לא יתייקרו".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

25/02/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בורסה
בורסה  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris