ביום חמישי האחרון הוגשו שלושה כתבי חשדות נגד ראש הממשלה נתניהו בתיקים 1000, 2000 ו-4000. אראל סג"ל שוחח עם עו"ד ציון אמיר, שייצג את הנשיא לשעבר משה קצב, שהתייחס למורכבות המשפטית של סוגיית יחסי ה'תן וקח' בין עיתונאי למקור.
"כתב האישום הוא מאוד מורכב ולא פשוט מבחינת ההגנה והתביעה. מדובר באתגר משפטי לא פשוט שמגלגל לתוכו סוגיות מאוד ייחודיות".
רוב המשפטנים מתייחסים לתיק 4000 כחמור ביותר. אתה מסכים איתם?
"כן, גם בשל העובדה שהתיק כולל בתוכו חשד לעבירת שוחד".
עד 2016 צירוף המילים 'סיקור אוהד' ו'שוחד' לא עלו על שפתייהם של אף אחד. ראש הממשלה היה צריך לדעת שמה שהוא עושה זו קבלת שוחד אם מעולם זה לא נחשב לטובת הנאה?
"ההגדרה של עבירת השוחד וטובת הנאה היא רחבה. היא לא חייבת לכלול משהו קונקרטי. טובת הנאה יכולה לבוא בכל מיני אופנים וללבוש כל מיני צורות. בסופו של יום, הקושי והייחודיות של האישום הזה נוגע למערכת יחסים מאוד עדינה ומורכבת במדינה דמוקרטית שהמודל שלה מתנהל באופנים מסוימים, חלקם לגיטימיות וחלקם יכולים לעורר חמיצות ואי נוחות. יחסים בין פוליטיקאים, מו"לים, עיתונות ועוד. אם נזרוק אלומת אור לתוך כל הדבר הזה יתחיל מסע שלם של דוברים, יחצנים, מימין ומשמאל שמקדמים אג'נדות בכל מיני תחומים של החיים. הייחודיות הזאת יוצרת קושי לא פשוט ומורכבות".
כל מגע בין עיתונאי למקור ומוסר ידיעה כולל יחסים של תן וקח.
"כדי להסיר את הפיל המרחף בחדר הפרקליטות תנסה לקשור את הקצוות ולהוכיח שמדובר במתת מושחת ומקבל תמורה מושחתת. זה דיון מורכב ומסובך בפני עצמו".
אני מעריך שגם חלקים מחקירה אחרת שמתבצעת, בה דמות בכירה בצבא מספרת על יחסיה עם מו"ל קרוב, מבצע הליך תן וקח. האם אנחנו יכולים לקחת את תיק 4000 ולהשליך אותו על עשרות מקרים שקורים מדי יום בעיתונות?
"מערכת אכיפה שמחליטה ללכת על כתב אישום שכזה, ותרצה לאכוף את התפיסה הזאת באופן מלא ומסודר על כל מערכות היחסים הללו, תאלץ את משטרת ישראל להיות עסוקה מבוקר עד ערב בבדיקת מערכות כשכל תמונה וכל סיקור של איש ציבור יצטרכו להיבדק ולהסביר את המוטיבציות שעומדות מאחוריהן. ייתכן ולמנדלבליט לא היה מנוס מלהגיש את הטיוטה הזאת בכפוף לשימוע ואני מאמין שהדיון המורכב הזה ייעשה במהלך השימוע. אל תתפלאו אם בסופו של יום היועץ המשפטי ישתכנע שסוגיות כאלה הם לא בפורום הפלילי".
עריכה: איתמר זיגלמן