בעקבות פגיעת הטיל על בית במושב משמרת בשרון החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לקצר את ביקורו בארה"ב, וצה"ל החל לגייס כוחות. השר יריב לוין, ממלא מקום ראש הממשלה ושר התיירות, ענה על השאלה האם אנחנו נמצאים בדרך למבצע צבאי בעזה. בהמשך התייחס השר לווין להשפעת ההתנתקות על מצבנו הביטחוני.
"זה אירוע חמור מאוד יחד עם אירועים לא פחות חמורים של טילים שנורו על הדרום. צריך להסתכל על הדברים בצורה מפוכחת ולא מתלהמת ומבישה, כפי שחווינו הבוקר מצד אנשים המתיימרים להיות מנהיגים של המדינה.
"המאבק בטרור הוא מאבק מתמשך והוא לא מסתיים בין לילה. מהלך ההתנתקות והיציאה מעזה היו שגיאה גדולה מאוד שיצרה מציאות בלתי נסבלת, עם מבצעים שחוזרים על עצמם פעם אחר פעם ומוכיחים שאין תחליף לאחיזה שלנו בשטח. כדאי שאת הלקח הזה נלמד בנוגע ליהודה ושומרון. ברור שנידרש כאן לתגובה שהיא עליית מדרגה, אך צריך לומר בכנות – המצב הזה יכול להביא אותנו למבצע רחב".
גם לפני בחירות?
"אני חושב שאסור שעיתוי של מבצע יהיה תלוי בבחירות או בכל דבר אחר. אם נכריז מראש שבגלל הבחירות אנחנו כובלים את ידי הצבא מלפעול התוצאה תהיה כרטיס פתוח לארגוני הטרור לבצע פיגועים ופעולות טרור. זה כמובן לא מתקבל על הדעת".
ראש הממשלה כל הזמן משדר שהוא אינו רוצה לצאת למבצע צבאי בעזה ולכן בחמאס הבינו את המסר ושיש סף של פרובוקציות ושהם יכולים להמשיך.
"אתה נוגע בנקודה חשובה. שמעתי את ההתלהמות הלא אחראית של נפתלי בנט שיושב כבר שש שנים בקבינט ובמוקד קבלת ההחלטות. אלו דברים שצריך לגנות אותם. כשאדם המתיימר להיות ראש הממשלה חושב שנתניהו עומד לשלוח מתנקשים שיחסלו אותו, זה דבר הזוי. כעת גנץ קורא לראש הממשלה למהר ולחזור לארץ ולבטל את הפגישה עם נשיא ארצות הברית. ביטול הפגישה יהיה פרס חסר תקדים עבור ארגוני הטרור. אלו דברים היסטריים ולא רציניים.
"אין ספק שאנחנו נידרש כאן לפעולה הרבה יותר עמוקה ולמבצע הרבה יותר רחב. האחריות של ראש הממשלה וההנהגה היא להיכנס למבצע צבאי רק כאשר מוצו האפשרויות האחרות. אני חושב שהגיבוי הציבורי והקונצנזוס הרחב שנעשה כבר הכול כדי להימנע ממבצע הוא חיוני כדי שנוכל להצליח במשימה הזו. ראש הממשלה ממשיך לנהוג באחריות רבה ובאופן נכון. למרות האירוע הלא פשוט הזה הוא עושה זאת בהצלחה".
אתה מוביל את המאבק לשינוי מערכת המשפט. מדוע בקמפיין הליכוד לא שומעים דבר בעניין הזה?
"יש המון נושאים שאנחנו רוצים לעסוק בהם אך מערכת הבחירות התדרדרה לכל מיני מקומות. זה אחד הנושאים החשובים ביותר בעיניי מלבד הנושא הביטחוני. מה שמשפיע על דמותה של המדינה והיכולת של הממשלה למשול מתחילים בשינוי עומק בבית המשפט. אני בהחלט חושב שהגיע הזמן שנעשה בעניין הזה שינוי יסודי. הוכחנו בקדנציה הזו שאין די בכוונות ובמינויים בודדים ללא שינוי עמוק ויסודי של המערכת".
התחושה היא שאתם מפחדים בגלל מצבו המשפטי של ראש הממשלה. עד מתי מערכת המשפט תנהל כאן את הכול?
"לא פעם נתקלנו באנשים שמפחדים ואומרים שלא כדאי להתעסק עם מערכת המשפט".
אתם מחאתם כפיים על הורדת אהוד אולמרט. אם המערכת יודעת להוריד ראש ממשלה אחד, היא גם יודעת להוריד ראש ממשלה אחר. קארמה איז א ביץ'.
"אמרתי לא פעם שמהלך העדות המוקדמת לא היה צריך לקרות במדינה דמוקרטית ואני גם מציע לא להשוות בין המקרה של אולמרט, שבו מדובר בשוחד ברמה הקשה ביותר, לעניינו של נתניהו. מיומי הראשון בכנסת אני נאבק על כך. לצערי הרב אני נתקל לא פעם בחשש ובחוסר נכונות של אנשים להיאבק בנושא הזה מתוך חשש. זה מראה כמה המצב הזה קשה".
אתה מתכוון שראש הממשלה חושש?
"היו לי לא מעט ויכוחים בעניין הזה עם ראש הממשלה. הוא ראה את הדברים אחרת. בשנים האחרונות קרתה התדרדרות שאיש לא חשב שתהיה. הדוגמה האחרונה היא של בג"ץ שדן בחוק הלאום כשהם שמו עצמם מעל הכנסת. אלו דברים שלא היו מעולם ואני מעריך שמרחק התפיסות שלי ושל ראש הממשלה בנושא קטן מאוד".
עריכה: איתמר זיגלמן