ד"ר הראל מנשרי, ראש תחום הסייבר של המכון הטכנולוגי בחולון וממעצבי מדיניות הביטחון של ישראל במרחב הסייבר, הסביר את המורכבות והסכנות הכרוכות בשימוש במכשירי טלפון השייכים לחברות סיניות.
"פירוש השם וואוי הוא ההישגים של סין. החברה מוכרת כבר לא מעט שנים כמי שפועלת רבות עבור המודיעין הצבאי הסיני. במהלך השבועות האחרונים דובר על וויקילקס וההדלפות. בהדלפות הראשונות, אחד המסמכים המסווגים של משרד החוק הראה שחברת וואוי היא יחידה צבאית סינית ויש לה אפילו מספר יחידה. על פי החוק הסיני, כל חברה שמייצרת בסין מחויבת לאפשר לאנשי המנגנון הביטחוני הסיני להגיע לפס הייצור ולעשות מה שהם רוצים, כולל התקנת דלתות אחוריות. כך שאם אתה מייצר טכנולוגיה אתה מחויב לתת לסינים את קוד המקור. בשנת 2012 ברק אובמה הוציא צו נשיאותי כנגד חברת וואוי ואסר לאפשר לה להשתתף במיזם של תשתית קריטית בארה"ב".
במה שונה וואוי מחברת אפל לדוגמא?
"גם אפל מייצרת בסין אך הסינים נזהרים עמה יותר מאשר עם חברות אחרות. במידה והאמריקאים ימשכו את אפל מסין זה יגרום לטלטלה ביחסים הפיננסים בין שתי המדינות אך אין ספק שאפל מסרו את קוד המקור שלהם לממשל הסיני, אחרת הם לא יכלו לייצר את המכשיר במדינה".
וואי מתמודדת בישראל למרכז להקמת הדור החמישי הסלולרי.
"סין היא מדינה חשובה מאוד יש לנו אינטרס לקיים עמה יחסים. יחד עם זאת, סין מעולם לא תמכה בישראל בשום הצבעה בינלאומית. ב-1986 הוחלט לבטל את מטוס הלביא ובכך שמו את צווארנו בלולאה האמריקאית ולכן אנחנו צריכים לבחור בצד האמריקאי.
בסין יש תוכניות אסטרטגיות. אחת התוכניות נקראת סין 2050 העוסקת במדינה כשתהיה מתקדמת טכנולוגית ועם הרמוניה חברתית. אחד הסעיפים בתוכנית היא שלסין תהיה דומיננטית עד לכדי שליטה בתקשורת האלקטרונית בעולם כך שבכל צומת בעולם יהיו רכיבים סינים שיקבעו עם הביטים שאנחנו שולחים ילכו ימינה או שמאלה. כבר היום הסינים מקיימים חלק מחומת האש הגדולה שמאפשרת לסין לשלוט במידע שיוצא מסין".
עריכה: איתמר זיגלמן