היום (ב') הותר לפרסום חלק מהפרטים בפרשת המיסים של בר רפאלי, לפיה היא חשודה בהעלמת יותר מ-20 מיליון שקלים. אלה לוי ויינרב ('גלובס') על השתלשלות האירועים, ועורך הדין הראל פרלמוטר, ראש מחלקת המיסים במשרד ברנע, על ההבדל בין ההליך האזרחי לפלילי, וכיצד רשות המיסים רואה את ההנחות והמתנות הניתנות לסלבס.
אלה לוי ויינרב: "מדובר במחלוקת מס המתנהלת כבר יותר מעשור, של הכנסות של רפאלי מחו"ל בין השנים 2009--2010. רשות המיסים טענה שרפאלי העלימה מהמדינה הכנסות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, כי היא תושבת ישראל בעוד שהיא טוענת שהייתה תושבת מדינה זרה. בסיס המחלוקת הוא איפה גרה רפאלי באותה תקופה.
"רפאלי טוענת שאז היא גרה עם בן זוגה לאונרדו דיקפריו, בעוד שהרשות טענה שהיא רק התארחה אצלו ובית הקבע שלה היה בישראל, בבית הוריה שבמגדלי U. בית המשפט טוען שרפאלי לא הביאה לעדות את ליאונדרו דיקפריו ולכן אי אפשר לדעת מה הוא חשב על מערכת היחסים ביניהם. רפאלי טוענת שהייתה מערכת יחסים רצינית, ושהיא אף חשבה על חתונה וילדים".
מלבד הדירות מדובר גם במכוניות ודברים נוספים שהיא קיבלה.
"אכן יש התייחסות למערכות יחסים של תן וקח עם כמה חברות. שילמו לה שכירות והיא קיבלה כלי רכב - ועל כולם היא לא דיווחה. בארה"ב נקבעו קביעות חמורות לגביה, על מצגי שווא לכאורה. רפאלי השיבה בשלילה לשאלות שהייתה אמורה להשיב עליהן בחיוב".
מה תגובת עורכי דינה?
"הם סוברים שיש כאן פסק דין שגוי מעיקרו, שלא התייחס לזוגיות עם דיקפריו. עורכי הדין תוקפים כל טענה וטענה. אחת מהן היא שבשנת 2009 היה הסכם עם המדינה שהכיר בכך שהיא תושבת חוץ כבר משנת 2007, והם טוענים שההסכם חל גם בשנים 2009--2010. בפרקליטות נטען שלא נקבע שההסכם תקף קדימה, וגם שהוא התבסס על מצג שווא כאילו רפאלי גרה בחו"ל למרות שבפועל היא גרה בישראל".
כעת יש את ההליך הפלילי שמתקיים בנפרד.
"אכן. בקרוב ייערך שימוע בהליך הפלילי שבו הוחלט אם להעמידה לדין בכפוף לשימוע על עבירות מס והעלמות של יותר מ-20 מיליון שקלים. למרות זאת עדיין לא נאמרה המילה האחרונה והיא עדיין תוכל לשכנע בשימוע שאין סיבה להעמיד אותה לדין. כמובן שההכרעות של בית המשפט בהליך האזרחי יכולות להכשיל את היכולת שלה להוכיח אחרת".
בר רפאלי לא הצליחה להציג ניתוק מישראל?
עו"ד הראל פרלמוטר: "השאלה המרכזית בסוגיות כאלה, הקורות חדשות לבקרים, היא שהנאשם טוען לניתוק ורשות המיסים טוענת את ההיפך ודורשת דיווח ותשלום בישראל".
ואם היא תצליח להוכיח את הדברים בהליך הפלילי?
"מדובר בשתי סוגיות שונות אך ברור שיש קשר ביניהן. הסוגייה האזרחית דנה בתושבות ואילו בהליך הפלילי דנים אם הדיווחים נכונים או לא. לא בטוח שהדברים עולים בקנה אחד. ברור שכשהדברים מוכחים בהליך פלילי אפשר להיעזר בהם בהליך האזרחי, אך לא ההיפך".
מהי הגדרת התושבות בפקודות המיסים?
"זו הגדרה מאוד ישנה שהתעדכנה לפני 12 שנים. בגדול יש את המבחן הכמותי והמהותי. המבחן הכמותי הוא כמות הימים שבהם שוהים בישראל. המבחן המהותי הוא היכן היה מרכז החיים של הבן אדם, איפה החיים הכלכליים, התרבותיים והמשפחתיים שלו. גם אם אדם שהה בישראל המון ימים אך מרכז חייו היה במדינה אחרת, בית המשפט עדיין יהיה רשאי לקבוע שהוא לא התגורר בישראל".
יש כאלה שיש להם בני זוג שחיים במדינה אחרת וזה לא אומר שהם לא גרים בישראל.
"נכון. גישת רשויות המס היא שלא ייתכן שבני הזוג אינם חיים יחד. לפני כמה שנים ניתן פסק דין בנוגע לעובדת בחברת צים ששהתה בסינגפור במזמן שמשפחתה גרה בישראל".
אנחנו שומעים המון על הטבות והנחות שהסלבס מקבלים, והם אינם יודעים שעליהם לשלם מס על הפרש ההטבה. אם רכשו מכונית ב-90 ואלף שקלים ומחיר המכונית הוא 100 אלף שקלים הם יידרשו לשלם על ההפרש במס.
"אכן. כשאדם מקבל מוצר בחינם הוא נותן שירותי פרסום. השאלה היא אם קבלת מתנה בתור טובה או שיש משהו מאחורי ההטבה. אם יש בהצעת חינם שירות מסוים לחברה ומביא פרסום יש לשלם עליה מס. לכן לידוענים יהיה קשה מאוד לומר שאין להם הכנסה ממוצר שקיבלו חינם כאשר צלם פפראצי צילם אותם לפתע או שהם העלו תמונה עם הפריט לאינסטגרם".
לסיום, מדברים גם על שינוי חקיקה?
"בימים אלה פועלות ועדות של רשות המיסים ושל הממשלה בניסיון לשנות את החקיקה לגבי תושבות של יחיד ושל חברה, כדי שאנשים יוכלו לתכנן את המס שלהם. כולנו יודעים שהצעת חוק מתחילה במשהו אחד ונראית אחרת בסיומה".
עריכה: איתמר זיגלמן