השר זאב אלקין שוחח הבוקר (א') עם אילה חסון ב-103FM על חשיבות הקול הרוסי בסבב הבחירות הבא, על אביגדור ליברמן ועל האפשרות של מרד בליכוד. אלקין נשאל איך הם מתכוונים לפצח את הקול הרוסי.
"לא היה שום דיון רציני שאני השתתפתי בו בנושא הזה. עוד לא תכננו קמפיין, תכננו להקים ממשלה. אני מניח שתהיה תשומת לב גדולה לנושא הזה. זה לא שהליכוד לא קיבל בבחירות הקודמות או לפניהן תמיכה מהציבור הרוסי. גם אם כל 5 המנדטים של ליברמן הם קולות רוסיים, הוא לא קיבל יותר משליש מהציבור הזה בבחירות. בדרך כלל סדר גודל דומה של מנדטים מגיע לליכוד, והשאר לכחול לבן ולמפלגות הקטנות יותר".
אלקין נשאל אם החילוניות באמת כזו רלוונטית בציבור הרוסי: "בהחלט. הרי ברור שזו אחת הסיבות שהוא עושה את זה. לליברמן אין בעיה לשתף פעולה עם החרדים. תראי מה קורה בירושלים, ברית בין ליברמן, ש"ס ודגל התורה בקואליציה שניצחה אותי בירושלים. ליברמן היה האדריכל שם. לא הייתה לו שום בעיה לעשות הכול בחצרות הרבנים כדי שהמועמד שלו ייבחר. הוא יודע שזה קלף חזק בציבור הישראלי".
ליברמן הוא שמאל גם בעיניך?
"אותי לא מעניינות הצהרות, השאלה היא מה קורה כתוצאה מהמעשים שלו, ופה יש עובדה. כבר 3 פעמים ברציפות ליברמן מרים מכשול רציני להמשך כהונה או הקמת ממשלת ימין. ב-2015 הוא כמעט מנע הקמה של ממשלת ימין, אבל למזלנו היו לנו 61 ח"כים בלעדיו אחרת ממשלת ימין לא הייתה קמה. ב-2018 הוא הקים ממשלת ימין והוביל לבחירות מוקדמות".
אלקין המשיך: "אזכיר לך נשכחות. היינו קואליציה של 61 חברי כנסת, חוק הגיוס כבר היה בדרך לקריאה שנייה ושלישית ואם הוא לא היה פורש הוא היה עובר, אם הוא היה כל כך חשוב לו אז זה לא היה כל כך חשוב לפני חצי שנה. ב-2018 ליברמן יצא מהממשלה בטענה של מחלוקת על המדיניות בעזה, מה שהשאיר את הקואליציה עם 61 חברי כנסת. ברגע שלפיד מסרב לתמוך בחוק הגיוס אז ברור שהממשלה מתפרקת והולכים לבחירות. ועכשיו מגיעים להקמת הממשלה הזאת והוא כן הצליח למנוע את הקמתה. אני שואל אותך – הרי אחרי בחירות שום דבר לא ישתנה נכון?
"ליברמן לא יוכל להגיד לאזרחי ישראל – אה, אתם יודעים, זאת הייתה מן בדיחה כזאת, אומנם עלתה לכם כמה מיליארדי שקלים אבל עכשיו אני כן מוכן להתפשר. ולכן ברור שליברמן במדיניות הזאת למעשה אומר למצביעים שלו – גם בפעם הבאה אני לא אוכל לשבת בממשלת ימין, לכן הקולות שלי לא ייספרו לצורך הקמת ממשלת ימין".
כשנשאל אם זה אומר שבליכוד לא סופרים את ליברמן כחלק מגוש הימין, ענה אלקין: "הוא לא סופר את עצמו".
האם יש ניצנים של מרד בליכוד?
"אני לא יודע מה זה מרד בליכוד. אנחנו מפלגה דמוקרטית, אנשים משמיעים דעות שונות. אני מעדיף את המתכונת הזאת מאשר את המצב אצל יאיר לפיד. את זוכרת שהייתה חברת כנסת עדי קול? כשהיא העזה פעם לצייץ משהו שלא היה לרוחו של המנהיג, העיפו אותה מכל הוועדות ואנחנו מזמן לא ראינו אותה בכנסת, היא לא ברשימה יותר. אצלנו זה עובד אחרת. אצלנו יש דיון, אנשים מביעים דעות שונות".
כשנשאל האם חברי כנסת ושרים נגררו לבחירות אחרי ראש הממשלה, אמר אלקין: "אין דבר כזה נגררו. זו הקדנציה החמישית שלי. כשאנשים לא רוצים משהו באמת הם יודעים למצוא לכך פתרונות פוליטיים. מי שלא רצה – היה יכול להצביע נגד, או אפילו לא לבוא, היה צורך רק ב-61 חברי כנסת. בסופו של דבר הנושא הובא לדיון לסיעת הליכוד לפני שהלכנו לפיזור הכנסת, לא היה אחד שקם ואמר שזה לא נכון".
כשרם בן ברק טוען שהציעו לו להיות שר, זה אפשרי מבחינה חוקית?
"לא. לכן אני לא יודע מי הציע לו ולמה, אומנם חוקים אפשר לשנות, אבל בעיקרון לפי החוק במדינת ישראל, מי שפורש מסיעתו על בסיס אישי לא יכול לכהן לא כשר ולא כסגן שר". כשנשאל האם אנשים סתם ממציאים, ענה אלקין: "בוודאי. הסתובבו בימים האחרונים מיליון מתווכים בכנסת מטעם עצמם, אנשים שרצו שתקום ממשלה, שזה אגב רצון טבעי, ופחות או יותר לכל חבר כנסת שהם פגשו, חוץ מאולי חברי הכנסת ממפלגות הערביות, כל מיני אנשים ופעילים הציעו להצטרף לממשלה. לא צריך לייחס לזה הרבה חשיבות. אנשים נורא נהנו לספר לתקשורת מה מציעים להם".
לסיום, ברור לך מה קרה מאחורי הקלעים או שאתה עוד לא יודע?
"מאוד ברור מה קרה. אני לא יודע להגיד לך לוח זמנים מדויק, אם ביום הראשון או באמצע המשא ומתן, אבל היה ברור בשלב יחסית מוקדם אביגדור ליברמן קיבל החלטה חד משמעית שהוא לא מעוניין להיכנס, והוא לא רוצה שתקום ממשלת ימין בראשות נתניהו. זה אני אומר חד משמעית מידיעה. כל מה שהוא עשה ואיך שהוא התנהל בשבועות האחרונים, הוא חד וחלק לא רצה להקים ממשלה עם נתניהו. הוא זיהה את המגמה הזאת בשלבים מוקדמים של המשא ומתן. לא היו אלטרנטיבות לליברמן".
עריכה: רועי זילברשטין