הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון (כחול לבן) זועם: בריאיון לניסים משעל ב־103fm תקף את מדיניות הממשלה מול חמאס ("לא צריך לשלם להם פרוטקשן"), יצא נגד נתניהו ("מקבל החלטות כדי להימלט מאימת הדין"), והצהיר כי בני גנץ יישאר ראש מפלגת כחול לבן גם בבחירות החוזרות ("נישאר באותו הרכב. כל השאר זה ספקולציות").
אמש (ה') רקטה שנורתה מהרצועה פגעה במבנה בשדרות. אין נפגעים. הלילה צה"ל תקף בעזה והשמיד מתחם של הכוח הימי של חמאס. מה שהפך לריטואל קבוע החל, לפי משה (בוגי) יעלון, כשלוש וחצי שנים אחרי שסיים את תפקידו כשר ביטחון. "במשך כל התקופה חמאס לא העז לירות אפילו כדור אחד לשטחנו, וזו התוצאה של צוק איתן עם כל הקשקושים לגבי המערכה הזאת.
"מחודש אפריל בשנה שעבר נוצרה שחיקה בהרתעה. ההתרעה לא נהרסה לחלוטין ובחמאס עדיין חוששים - אחרת היו יורים בכל יום על תל אביב, אבל יש פה כרסום בהרתעה". לטענתו, אותו כרסום קשור באופן מובהק למדיניות הממשלה שגם היא משועבדת לאינטרסים האישיים של העומד בראשה. "ברגע שראש הממשלה מכניס אותנו למצב של 'אוטוטו בחירות' - ובסוף גם מקדים אותן, אז השיקול הגובר הוא הבחירות. יש הנחה לפיה לא כדאי לצאת למערכה לפני בחירות כי תראו מה קרה לאולמרט במלחמת לבנון השנייה, ולכן גם פה זה משועבד לאינטרסים האישיים.
"חמאס היה צריך לחטוף כבר מזמן, עוד כשהתחילו עם הבלונים והעפיפונים. אני אמרתי שמי שמזלזל בבלונים, בעפיפונים ובהצתות יחטוף בסוף רקטות על תל אביב. גם כשכבר נורו הרקטות התגובה הייתה תגובה רפה". עוד הוסיף יעלון וקרא להפסיק עם העברת המזומנים ולחזור לסיכולים הממוקדים. "חמאס צריך לשלם מחיר כבד מבלי שמשלמים לו דולרים במזומן כמו פרוטקשן. מה גם, כמו שפעם אמרנו ששיח יאסין לא חסין, כך גם סינוואר לא חסין. אף אחד לא חסין. אי אפשר להחזיק בני ערובה את כל היישובים בעוטף עזה. מספיק עם זה".
לדבריו, לאחר מבצע צוק איתן חמאס הגיע לשולחן המשא ומתן עם רשימת דרישות, אך לא קיבל ולו אחת מהן. איך זה קרה? "כי בעזה נהרסו עשרת אלפים בניינים מהקומה הראשונה ועד לאחרונה. עד שלא יפסיקו עם הדברים האלה - כולל ההפגנות האלימות על הגדר, הם ישלמו מחיר".
אם היית ראש הממשלה או שר הביטחון, מה היית עושה?
"לא צריך לדבר על עניינים כמו 'איך ומה עושים' ברדיו, אבל יש לצה"ל יכולות אדירות שיכולות לגרום לחמאס לשלם מחיר. אני וצה"ל יודעים איך צריך לעשות ולא צריך לפרט בפני האויב. אני שומע אנשים דנים בשאלה 'האם צריך להיכנס לעזה קרקעית', אבל זה ממש לא הדיון. אם צריך אז גם כניסה קרקעית, אבל שוב - זה לא הדיון. אנחנו יודעים לגבות מהצד השני מחיר כבד עם או בלי כניסה קרקעית".
'מחיר כבד' פירושו שמדינת ישראל תרד למקלטים כי חמאס יפעיל את כל הכוח.
"ומה עכשיו? הבחור מישיבת ההסדר בשדרות במקרה חי הבוקר. אפשר לחיות ככה כשבכל רגע אנשים עלולים לחטוף? צריך להחזיר את המצב כמו שהיה עד לפני שנה וחצי שבו חמאס לא יורה כדור אחד ואם מישהו כמו הג'יהאד האיסלמי יורה, למשל, חמאס מתנפל עליו כי מבין שישלם מחיר".
האם לנוכח המצב הנוכחי מדינת ישראל בדרך לסבב נוסף מול חמאס? לפי יעלון, בגלל הבחירות כנראה שלא'. "אני לא יודע, אבל בסופו של דבר שוב יש שיקולי בחירות", טען. "הלקח הוא שאם הולכים למערכה אז משלמים על זה מחיר פוליטי ולכן יש פה בעיה. חמאס קורא את התמונה ומשחק איתנו. היה שקט כמה ימים משיקולי חמאס ולא מהשיקולים שלנו. הם גמרו לחגוג את עיד אל פיטר וחזרו לחזיק אותנו כבני ערובה. עד שהם לא יוכו מכה קשה וישלמו מחיר שיגרום להם לחזור למצב שהם לא יורים ודואגים שאחרים לא יירו, לצערי תושבי הדרום ישלמו מחיר".
אני מעביר לנגד עיניי כבר כמה סבבים מול חמאס שהסתיימו בלא כלום גם בתקופתך.
"צוק איתן הסתיים בלא כלום? למעלה משלוש וחצי שנים של שקט זה לא כלום? אם אני הייתי בתפקיד שהחלה ההיתדרדרות במרץ 2018, לא הייתי נותן לזה להתדרדר למצב שבו אנחנו נמצאים היום".
האצבע המאשימה שלך מופנת לנתניהו?
"במדיניות, בוודאי. שמעתי את הריאיון של ראש העיר שדרות. אתה בא בטענות לצבא? נוצרה פה תרבות שמעקמת את הכל. בסופו של דבר מי שמקבל את ההחלטות זה לא הרמטכ"ל. הוא צריך להציע מה לעשות והדרג המדיני הוא זה שמקבל את ההחלטות".
באחד מהראיונות הקודמים אמר יעלון כי 'נתניהו מפקיר את ביטחון אזרחי ישראל בידי מרצחים צמאי דם'. יש מי שיאמר שמדובר בההאשמות חמורות מאוד כלפי ראש הממשלה, אבל לא לפי מי שאמר אותן, שאף הוסיף מילים קשות: "כל מה שקורה עכשיו – ולא רק בנושא הביטחון אלא גם הדברים עם מערכת המשפט, ענייני חופש העיתונות וגם מערכת היחסים בין הדרג המדיני לדרג הצבאי - הכל משועבד כדי להציל את עורו של נתניהו מאימת המשפט. זה המצב. גם מינוי שר המשפטים הנוכחי והאמירות חסרות האחריות משועבדים. זה שנשיאת בית המשפט העליון נאלצת להתבטא כנגד הדרג המדיני זה מצביע על שעת חירום.
"תושבי העוטף, מערכת המשפט, הדמוקרטיה הישראלית וגם הכלכלה - כולם משלמים את המחיר. מי שנמצא כרגע בראשות הממשלה דואג לעצמו ולא לאזרחים. כל ההחלטות שלו משועבדות כדי לאפשר לו להימלט מאימת הדין".
בסקר שפורסם הבוקר (ו') של מכון 'מאגר מוחות' עלה כי כחול לבן בראשות גבי אשכנזי זוכה ל־35 מנדטים, לעומת 33 בלבד לליכוד בראשות נתניהו. התוצאות לא בדיוק ריגשו את יעלון, אשר הבהיר כי מה שהיה הוא שיהיה. "כחול לבן קמה כדי ליצור אלטרנטיבה שלטונית. המפלגה הצליחה תוך זמן קצר להביא לזה שהיא הסיעה הגדולה בכנסת. לאחר שהבנו שהולכים לבחירות חוזרות החלטנו שאנחנו שוב הולכים יחד באותו הרכב. בראש הרשימה יו"ר כחול לבן בני גנץ, ועם זה אנחנו הולכים בהסכמת כולם. כל השאר זה ספקולציות".
אמרת הרבה שצריך לעשות כל מאמץ כדי להחליף את נתניהו. אם יש לכם קלף שיכול להחליף אותו - זה לא מנצח הכל?
"הקלף שלנו הוא הדרך שבה בחרנו. הדרך היא להניח הצידה עניינים אישיים כאלה ואחרים. כל אחד מבחינתו מניח את מה שמניח כדי להחזיר את מדינת ישראל למסילה. ישראל לפני הכל זו לא הסיסמה. כמו שאנחנו רואים כרגע ביבי לפני הכל. אצלנו ישראל לפני הכל, ולכן מהבחינה הזאת קיבלנו כבר החלטה כדי לא ליצור רעשים וכדי שלא יהיו סיפורים וחיכוכים ונפנה אנרגיות למקומות לא נכונים. הולכים יחד באותו הרכב".
עריכה: מיכל דאבי