חמש שנים למבצע צוק איתן: השבוע נפגשו הורי השבויים והנעדרים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לפגישה שאותה הגדירו ההורים 'קשה'. לאה גולדין, אמו של הדר זכרונו לברכה, נטשה את הפגישה בדמעות. הפרשן לענייני ערבים של 'חדשות 13' צבי יחזקאלי מסכם את המערכה שנסתיימה, לדבריו, ללא הצלחה.
מה קרה לחמאס מאז שנגמר מבצע צוק איתן? למרות שיש מי שטוען שהארגון יצא ללא פגיעה משמעותית, צבי יחזקאלי סבור אחרת: "צוק איתן הסתיים כשחמאס, בסופו של דבר, ספג מכה. הוא הלך למבצע, חטף את שלושת הנערים, לא העריך את התגובה הישראלית וכך נכנסנו ל־50 יום של תקיפה שעשתה חריכה תודעתית ברצועה וגם חרכה את האדמה, השטיחה את שג'אעיה והביאה ל־2,000 הרוגים ועשרים אלף בתים הרוסים. עם זאת, מבצע צוק איתן לא הצליח.
"נכון שהיו שלוש שנות שקט בעוטף עזה, אבל לפני שנה וחצי התחילו עם הבלונים והפרות הסדר והגענו למצב שכל חודש אנחנו מתכתשים עם חמאס". לטענתו, הכל מתחיל ונגמר בדרך שבה בחרו ראשי החמאס לפעול – דרך הטרור. "בכל שבע שנות חמאס ברצועה היו שלושה מבצעים שהיו אמורים להפיל אותם על הרגליים ולגרום להם להפוך להיות ישות מדינית ולא ג'יהאדיסטית, אבל אחרי צוק איתן הם בחרו אחרת.
"הציעו להם בונוסים כלכליים עצומים – כמו גם להקים ברצועת עזה נמל תעופה ומפעל של קוקה קולה, אבל בחמאס בחרו בסופו של דבר בג'יהאד וזו הסיבה שצוק איתן לא עשה את העבודה". בשביל להחזיר את ההרתעה, כך לפי יחזקאלי, ישראל חייבת לחזור לאותה נקודה – וזה עוד יקרה. זו רק שאלה של זמן. "ישראל תצטרך להציב בפני חמאס את השאלה האם הם רוצים להמשיך להיות ג'יהאדיסטים או להפוך ליישות שמנהלת את חיי האזרחים. כרגע, חמאס בוחר בג'יהאד, ולכן חמש שנים לצוק איתן – אנחנו עוד ניפגש".
חמש שנים מאז אותו מבצע, ועדיין אין שום התקדמות לגבי שחרורם של השבויים והנעדרים הדר גולדין ואורון שאול. "חמאס מוכן לנהל משא ומתן", סיפר יחזקאלי, והסביר כי מה שתוקע את המהלך הוא ככל הנראה המקרה של גלעד שליט. כזכור, ביום שבו נחטף שליט, בחמאס ביקשו תמורתו את שחרורם של כ־1,200 מחבלים. תחילה ישראל סרבה, אבל לאחר שפורסמו צילומים של שליט מהשבי, ובתום תקופה של חמש שנים וארבעה חודשים, שוחרר שליט תמורת המחיר הגבוה אותו דרשו חמאס.
"ישראל שיחררה 1,200 אסירים והתחרטה על כך", אמר יחזקאלי, "ולכן התקבלה ההחלטה שזה לא יקרה שוב. כרגע אנחנו בסוג של בעיה כי אי אפשר - וגם הורי החיילים לא רוצים שזה יקרה, לשחרר אסירים. ראינו מה קרה בשטח כששוחררו למעלה מ־1,000 מחבלים - ויחיא סנוואר ביניהם. כל מחבלי החמאס הבכירים הארכי-טרוריסטים יצאו מהכלא של ישראל. ישראל ניסתה לקחת חלק מהם למעצר, אבל הם שינו את הפנים".
מה צריכים לעשות כדי לשחרר ולהחזיר את השבויים והנעדרים?
"אנחנו מוגבלים בהקשר הזה. חייבים להבין שיש בזאר במזרח התיכון שמתנהג אחרת – ואני אומר את זה גם למשפחות החיילים. כמה שלא נכניס לרצועת עזה סחורות ונמנע מהם עזרה הומניטארית - זה לא אכפת להם. לסנוואר אכפת רק כשכואב לו. אנחנו חייבים לדבר בשפה שהשכונה מדברת וזה אומר לחטוף את סנוואר או את בני משפחתו. להכאיב לו כמו שזה כואב לנו".
"על פי פרסומים זרים - בכל הפעולות המיוחדות שהיו בעזה, ישראל התכוונה וכיוונה לחטיפה, ואולי כבר היינו קרובים לזה. אני בטוח שהנושא עלה. אלה מהלכים קצרים שיש להם השפעות גדולות. אם נפעיל מהלך כואב, איכותי, דומה – חיסול סנוואר, הניה, או הבנים שלהם וניקח את הגופות לישראל, זה כבר ישנה לגמרי את התמונה.
"כך, כמו עם חיזבאללה, החילוף יהיה אחד תמורת אחד. רק ככה הגופות יוכלו לצאת. המשפחות אמרו שהם חשבו שביבי בא לבשר להם משהו ולכן נפגש איתם, אבל לצערי אין הרבה בשורות בסיפור הזה. רק חטיפה או פעולה איכותית מול אחד מבכירי חמאס יוכלו לשנות את כל המשוואה הקשה שאנחנו לכודים בה בעניין החטופים ברצועת עזה".
עריכה: מיכל דאבי