יצחק קלפטר, אחד המוזיקאים הגדולים שצמחו בישראל, הוא האורח של התוכנית 'אלבומי מופת' עם רז שכניק. בחלק השלישי של המפגש הרדיופוני בין השניים, שבו השניים לאלבומו של קלפטר 'שביר' משנת 1983, שבו קלפטר הלחין ועיבד את כל השירים.
השנה הייתה 1983. בעוד שראש ממשלת ישראל מנחם בגין הודיע על התפטרותו, אמיל גרינצוויג ז"ל נרצח בהפגנה של שלום, מניות הבנקים קרסו, עפרה חזה ייצגה את ישראל באירוויזיון ואף בארה"ב הכריז הנשיא רונלד רייגן על תוכנית החלל שזכתה לכינוי 'מלחמת הכוכבים'. במוזיקה הישראלית, יצאו הכוכבים אריק איינשטיין ויצחק קלפטר עם אלבום משותף חדש: 'שביר', שכשמו בהחלט תיאר מצב שביר.
בין השירים הבולטים באלבום, לצד שיר הנושא, 'אחותי הלבנה' ו'אולי צריך לתת לזה עוד זמן'. אלבום זה היווה את שיתוף הפעולה המלא השני והאחרון בין קלפטר לאריק איינשטיין (על שיתוף הפעולה ב'יושב על הגדר' - בתוכנית הזו). קלפטר המשיך לנגן מאוחר יותר בכמה אלבומים נוספים של איינשטיין, וכן הלחין עבורם כמה שירים.
כשנה לפני יציאת התקליט עבר איינשטיין תאונת דרכים קשה. ידידתו נהרגה בתאונה, אשתו נפצעה קשה, וכבדות הראייה שלו הלכה והחמירה. "אני במקרה הייתי שם, הייתי עד לתאונה, זה היה איום ונורא", סיפר קלפטר. העבודה על התקליט הייתה חלק בלתי נפרד מהתהליך השיקומי של איינשטיין. הוא כתב את כל שירי האלבום, ורבות ממילות השירים הושפעו מהמצב הפיזי והנפשי שבו היה שרוי באותה עת.
לדברי קלפטר, "איינשטיין נתן לי הרבה קרדיט, אבל בפועל הוא היה הכוכב". כשנשאל על ההבדל בין שני האלבומים המשותפים - 'יושב על הגדר' ו'שביר' - תיאר את האלבום הראשון כאלבום אופטימי ואילו את האלבום השני כאלבום כאוב המדבר על הקשיים שעבר איינשטיין לאחר התאונה.
עוד חידש לנו קלפטר, כי הסיבה לכך שהשניים לא יצאו לאלבום נוסף, היא תחושת מיצוי שהוא עצמו חש. "איינשטיין, לעומתי, רצה להמשיך", הדגיש.
פרויקט 'אלבומי המופת' מפגיש בכל שבוע את העיתונאי רז שכניק עם גדולי המוזיקאים בישראל. יחד הם יוצאים למסע אל האלבומים שהיו סימני דרך בקריירה שלהם - ובפסקול הישראלי.
לרשימת התוכניות המלאות בפרויקט לחצו כאן.