אמש רה"מ ושר הביטחון בנימין נתניהו חשף מתקן שהושמד באיראן ואת העובדה שהיו עקבות של אורניום באתר שכבר חשף בשנה שעברה. האלוף במילואים עמוס ידלין, לשעבר ראש אמ"ן, הסביר על האיום האיראני ועל הפעילות של הצבא באזור הצפון.
שאלתם אותי בעבר מה הסיכוי להגיע למלחמה ועניתי לכם שבסולם 10 אנחנו ב-2. כעת עלינו ל-3 וחצי. איראן פועלת בשתי הזרועות העיקריות שהיא מפתחת: פרויקט הגרעין ופרויקט הטילים המדויקים תוך התבססות בסוריה. צה"ל שהצליח לעצור את התוכניות האיראניות ב-2018 ולא הצליח לגרום להם לשוב לאיראן. להיפך. הם הבינו שעליהם להסתמך על חיזבאללה, שהם הכוח היחידי בצפון שמרתיע את ישראל ואת פרויקט הטילים המדויקים יש למקד בלבנון. אנחנו החלטנו שלא ניתן להם להתעצם אלא נפעל נגד ההתעצמות למרות הסיכונים".
ההודעה של נתניהו היא בגדר פעולה כנגד איראן?
"תפקידו של רה"מ להפליל את איראן. חלק גדול בעולם חושב שאיראן לא מפתחת תוכנית גרעינית. כולם יודעים שעד 2003 הייתה תוכנית גרעינית איראנית. מאז הם השמידו את התוכניות, או שימרו או המשיכו לפתח. מה שישראל גילתה אחרי שהביאה את הארכיון האירני לארץ זה שיש שני אתרים שלא הכרנו קודם. האירנים להערכתי לא עשו פעילות עד הדקה ה-90 אלא, כשהם סגרו את הפרויקט, הם המשיכו אותו באופן נמוך. היו שם חומרים ומכונות שהפלילו את האיראנים ששיקרו לעולם. מה שחשף ראש הממשלה היא עוד הפללה של האיראנים שהייתה להם תוכנית צבאית ושהם שיקרו".
אז אפשר לומר שהם מפירים את האמנה להפצת נשק גרעיני?
"אפשר לומר זאת. זו הפרה מהותית. מה שהתגלה זה לא אורניום ברמה של נשק אלא אורניום שהם לא דיווחו עליו. יש תקוות יתר על מה שהגילוי הזה יעשה לאירופים. אני תוהה מה זה יעשה לסב"ה".
יש כאן פגיעה בביטחון ישראל?
"אני חושב שלא הייתה כאן עבירה. הסיוט של כל ראש אמ"ן זה שישרפו לו מקור או יחשפו טכניקה מודיעינית בה הוא משתמש. זה לא קרה כאן. האיראנים יודעים לקחו להם את הארכיון ולכן השמידו את המפעל".
לו היית ראש אמ"ן, מה היית אומר לנתניהו על הסימנים המדאיגים מהבית הלבן שלטראמפ אין בעיה לפגוש את רוחאני.
"לפני חודש כתבתי שראש הממשלה מאוד רוצה שהסנקציות יפילו את המשטר האירני והיה רוצה שאם האירנים יתגרו ויחדשו את התוכנית אז ארה"ב יתקפו אותם. בצער אני חושב שזה כנראה לא יקרה ויש להתכונן לתרחישים אחרים. מה שמדאיג אותי זה שיקרה לנו מה שקרה לנו ב-2013, שהאירנים ילכו למשא ומתן בנוגע לגרעין מבלי לדבר איתנו. אי אפשר לתקן את ההסכם לחלוטין כך שלא יהיה אף גרם של אורניום באיראן והם ישירו את 'התקווה' פעמיים ביום אך אפשר לתקן סעיפים בעייתיים. חשוב שארה"ב וישראל יסכמו ביניהם מה יהיה בהסכם הבא".
עריכה: איתמר זיגלמן