לאחר המתקפה של שרת התרבות מירי רגב כנגד הסרט 'ימים נוראים' המספר את סיפורו של יגאל עמיר ומה שהוביל אותו לרצוח את ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, אריה אלדד ובן כספית שוחחו עם במאי הסרט, ירון זילברמן, שלא הופתע מדבריה של השרה וקרא לה לצפות בו לפני שהיא מעיזה לבקר אותו.
בן: אתם שולחים פרחים לשרת התרבות על הפרומו שהכינה לכם?
"זה אחד הדברים הקלאסיים שהיא עושה כשמגיע סרט שנותן ביקורת כלשהי על דברים שקשורים לאג'נדה שלה".
אריה: מותר להיות לשרת תרבות להיות נגד סרט בלי לראות אותו?
"לא נראה לי. היא לא מבקרת סרטים אך היא מביעה עמדה ודעה על סרט שלא ראתה אותו".
אריה: היא שמעה שזה נגד ישראל
"זה ההבדל. היא שרת התרבות. היא צריכה להסתמך על עובדות וראיות ולפחות להסתכל עליו לפני שהיא מדברת".
בן: לא אשאל אותך את השאלה שעלתה הבוקר בתוכנית שלי יחד עם ינון מגל 'למה לא עושים סרט על נרצחי אוסלו'. אני כן אשאל מה ניסית להראות בסרט? מה תוסף שלך?
"הסרט לא נגד ישראל אלא מאהבת ישראל ולמען עתיד ישראל. ניגשנו לזה במטרה לטפל ברצח רבין בצורה חדשה ולשבור את שכבת הקרח שעטפה את הנושא. רצינו להחזיר את הנושא כך שאנשים יוכלו לדבר עליו מכל הכיוונים הראויים. הנושא לא טופל כמו שצריך ועד היום אנחנו רואים את ההשלכות לכך. אני חושב שכשרואים סרט, המתבסס על תחקיר שנמשך לאורך שנים רבות, כולל חומרים ארכיונים שמשתלבים בחומרים עלילתיים מגלים שלא ידענו המון דברים על הנושא. לראות את הדברים מול העיניים בצורה דרמטית, אפקטיבית וחדשה מציגה משהו שעוד לא ראינו".
אריה: אני נטפל לכך שכינית את הנושא עטוף בשכבת קרח. הצלקת הולכת ומגלידה, הפצע הולך ונסגר ומפריע לך שהחברה הישראלית מתקדמת הלאה ולא מחטטת בנושא.
"אני לא מסכים איתך. המצב בפוליטיקה הישראלית מראה שלא למדנו כלום. שההסתה ממשיכה כל הזמן והדיבור הוא אותו דיבור. אלמלא זה היה קורה מול עינינו אולי לא היה צריך את הסרט הזה. כשיש טראומות ברמה הלאומית, האומנות נוהגת לחזור למקומות האלה. לפני כשנה ציינו את 70 שנות הקמתה של מדינת ישראל. רצח רבין לא היה אחד מהאירועים שצוינו בו. לא כולם חושבים שזה צריך להיות תמרור האזהרה שלנו. אני חושב שחשוב שנחווה את הטראומה הזו ונעבד אותה. העיבוד הזה חשוב מאוד לבריאותה של חברה".
בן: אני חושב שהצלקת לא מגלידה והלקחים לא הופקו ולכן הסרט חשוב, גם אם עדיין לא ראיתי אותו. טוענים שהכנסת לפיו של יגאל עמיר איזה משפט שלא נאמר.
"מדובר באימפרוביזציה שקשורה לדברים שלמדנו שנאמרו על ידי יגאל עמיר. חלק מהטקסטים של יגאל עמיר, אותם למדתי, אומרים שהבעיה הגדולה היא עם השמאל הישראלי שהוא הבוגד ושכח להיות יהודי".
אריה: בכך חיברת בין יגאל עמיר לנתניהו.
"אני חיברתי את הדברים שיגאל עמיר אמר שהתקשרו לדברים שאמר בנימין נתניהו מאוחר יותר וחיברתי בין השניים. אני חושב שהדברים שיגאל עמיר אמר היא שפה ששומעים אותה היום בצורה הרבה יותר רווחת".
אריה: אולי חיבור הדברים האלה זאת הסתה?
"זו לא הסתה. אין כאן קריאה לפגיעה באף אחד. אני לא קורא לפגוע באף מנהיג".
אריה: גם נתניהו לא קרא לפגוע באף אדם ומאשימים אותו בהסתה.
"מאשימים אותו בהסתה כי הוא הסית באופן ברור. אני ממליץ לך לראות את הסרט ואת הקונטקסט של הדברים שנאמרו".
אריה: שמעתי את השחקן מדבר בשם הדמות אומר שהוא השתכנע מההסתה של נתניהו. זו נקיטת עמדה פוליטית ולא היסטורית
בן: לי יש נתונים היסטוריים על כך שנתניהו הוזהר על אחד מאנשי צוותו, פסיכיאטר המוני מקצועי שעבד בצוללת של נתניהו בשנה שלפני הרצח, שאומר לו שהוא מוציא את השדים מהבקבוק ואת כל היצרים החוצה וזה מסוכן. זו הוכחה אמפירית לכך שהייתה הסתה. למרות שברור לי שנתניהו לא רצה שמישהו ירצח את רבין.
"ב-94 התרחש הפיגוע הנוראי בדיזינגוף סנטר. בנימין נתניהו הגיע לזירת הפיגוע ואל מול המצלמה אמר 'רבין העדיף את ריווחת תושבי עזה על ביטחונם של אזרחי ישראל'. זו מילה במילה הדברים שאמר בפיגוע שמסביבו 22 גופות".
אריה: "במערכת הבחירות האחרונה גנץ וחבריו אמרו עשר פעמים שלשלם פרוטקשן לחמאס יביא להרוגים.
בן: "התוצאה נגזרת מהתוצאה. בסוף רבין נרצח. אף אחד לא ירצח את נתניהו כי השמאל לא רוצח. גם את זה צריך להגיד". הסרט ילך לאוסקר?
"אני לא יודע. כל מדינה בעולם מגישה את הסרט הנבחר שלה. מתוכם בוחרים חמישה סרטים על ידי ועדה".
עריכה: איתמר זיגלמן