היועץ המשפטי לממשלה הקים צוות לבחינת השאלות החוקתיות בעקבות כתבי האישום שהוגשו נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. בצוות חברים היועמ"ש מנדלבליט והמשנים לו וכן פרקליט המדינה שי ניצן. לאור הדברים עלתה השאלה, האם הנשיא ריבלין יכול להטיל על ראש הממשלה את תפקיד הרכבת הממשלה. עורכת הדין כנרת בראשי, שייצגה את א', המתלוננת הראשונה מבית הנשיא בפרשת משה קצב, וח"כ רויטל סויד (העבודה- גשר) הביעו את דעתן על הדברים.
מה דעתך על הצוות שמקים היועמ"ש כדי לבחון אם ראש הממשלה יוכל בכלל להקים ממשלה בשל מצבו המשפטי?
בראשי: "הקולות האנטי דמוקרטיים שנשמעים במדינת ישראל, שבן כספית אחד מהם, המכשירים דיקטטורה משפטית במדינת ישראל ונותנים ליועץ כוח שלא כתוב בחוק תוך רמיסת חוק ייסוד. במשך שתי כנסות אנחנו עדים לכך שתחת כתב חשדות בנימין נתניהו קיבל את המנדט לנסות ולהרכיב ממשלה. פתאום אנחנו מדברים על כך שליועץ יש סמכויות?
בן: נסכם שאין לו סמכויות.
"זה לא כזה פשטני. נורא נוח להסכים היום עם היועץ המשפטי לממשלה אחרי שתקפו אותו שהוא העבד של נתניהו".
ינון: ברק מפרגן לו כעת. בן: מה הטיעון? שאין לו סמכויות? בואו נתקדם.
"כן צריך סמכויות. אם אתה במדינה דמוקרטית ולא בדיקטטורה משפטית, שאתם מנסים לכפות עלינו..."
בן: מי זה אתם?
"האנשים שטוענים שאין לו סמכות".
בן: את טוענת שאין לו סמכות. מי אמור לקבוע כתבי אישום ואיפה היית שהיה יועץ משפטי שהסיר את אולמרט מהבמה הפוליטית?
בראשי: "הייתי באולפנים וספגתי תלונות שאנשי השמאל הגישו לרשות השנייה ודיברתי נגד היועץ המשפטי. אני נאמנה לדרך שלי. אני זוכרת אותך ואת מירב מיכאלי במשפט קצב יחד עם כל האנשים שהפכו כל הפגנה נגד היועץ המשפטי לממשלה לאסון לאומי. אתם הייתם שם. יש לכם אפס ביקורת על ההתנהלות שלו".
בן: אני אפילו לא רוצה להגיב למקבץ השטויות שאת מקשקשת.
בראשי: "כל אחד שלא בעמדה שלך... אתם מדברים...."
בן: מי זה אתם? אין שום אתם. כמה שטויות אפשר לשמוע?
בראשי: "אתה לא תגיד שטויות על מה שאני אומרת".
בן: אני אגיד מה שאני רוצה.
בראשי: "וגם אני אגיד מה שאני רוצה".
ח"כ סוויד. מה דעתך? לגיטימי שהיועמ"ש יפסול את רה"מ מלהקים ממשלה?
סוויד: "השיח שקרה כאן מאז יום חמישי ונבין שזה אחד הרגעים הכי מסוכנים של מדינת ישראל. ראש ממשלה לראשונה בהיסטוריה נאשם בשלושה תיקים בעבירות חמורות של הפרת אמונים ושוחד. מאותה השנייה הוא תופס את המדינה בצוואר וקורא למרי אזרחי".
ינון: מותר לו להעביר ביקורת. היועמ"ש הקים צוות בדיקה האם לאפשר לנתניהו להקים ממשלה במידה וייבחר שוב. מה את חושבת על זה?
סוויד: "זה הדבר הכי אחראי לעשות. אמרתי שנגיש עתירה בג"ץ בדיוק בסוגיה הזאת".
בג"ץ והיועמ"ש יחליטו מי יהיה ראש הממשלה?
סוויד: "ממש לא. היועץ המשפטי והפרקליטות יכולים להחליט מה קורה עם חשודים כשיש נגדם תשתית ראייתית. חוק היסוד קובע שראש ממשלה יכול להמשיך לכהן עד פסק דין חלוט. הרציונל מאחוריו הוא שכאשר מוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה, והוא ייאלץ להתפטר – כל הממשלה נופלת והכנסת מתפזרת. הדבר הזה אינו נכון כשמדובר בראש ממשלה של ממשלת מעבר. מן הראוי שהמצב המשפטי המיוחד הזה ייבחן והיועץ יכריע. אי אפשר להתעלם מדבר כזה".
איפה בחוק כתוב את מה שאת טוענת?
סוויד: "מכיוון שלא היה מעולם מצב ייחודי שכזה והמחוקק לא העלה על דעתו שראש ממשלה יואשם בשלושה כתבי אישום חמורים יש מי שצריך לקבל את ההחלטה הזאת כולל היועץ המשפטי ובג"ץ".
כנרת: "היכולת של השיח המשפטי להיכנס לפוליטיקה הוא הבעיה. אנשים מהגזרה השמאלית מבקשים להפיל ראש ממשלה, כי זה התפקיד שלהם במדינה דמוקרטית אך הם לוקחים את הכלים המשפטיים, שנאספו שלא כדין, עם כתב אישום שמכיל בתוכו ראיות ותמלולים. לו היית סנגורית בתפקידך היית מרעידה את האדמה נגד הפרקליטות שעשתה דבר כזה ומנסה לשבש את הליכי המשפט".
זה פוסל את כתב האישום?
כנרת: "אין שאלה בכלל. אתה לא יכול להציג לבית המשפט ראיות מבלי לאפשר לסנגוריה האופציה להביע את דעתה. זה אבסורד ולא דמוקרטי. כשמערכת אכיפת החוק פועלת שלא כדין זה הרבה יותר מסוכן מראש ממשלה שנבחר על ידי הציבור ומעביר ביקורת".
סוויד: "אפשר ומותר להעביר ביקורת על הפרקליטות אך מה שעושים רה"מ ואנשיו זה לא ביקורת, זה ניסיון להשמיד את מערכת המשפט של מדינת ישראל. אף אחד לא מפיל כאן ראש ממשלה. הוא לא הצליח להקים כבר שתי כנסות וקוראים עליו תיגר גם מבית. ראיתי לא מעט כתבי אישום וממשיכה להעביר כתבי אישום אך די עם הקשקוש הזה על הראיות בכתב האישום, תמיד בכתבי האישום מצטטים גם חלק מהראיות".
עריכה: איתמר זיגלמן