שני שודדים נכנסו דרך החלון, ניפצו בגרזן את הזכוכית המשוריינת וגנבו תכשיטים עתיקים בשווי מיליארד אירו בדרזדן בגרמניה. עודד רחמים, ראש מחלקת ביטחון וחירום במוזיאון ישראל סיפר על המקרה.
"הידיעה הזאת היא סיוט של כל אדם שאוהב תרבות, נכנסו ולקחו אוצר לאומי שמייצג את כל האזור, זה רע מאוד שדברים כאלה קורים וזה עצוב. ברמה המקצועית זה מתאר את הסיוט של כל מי שעובד בביטחון בכלל ובביטחון של מוזיאונים, אני מכיר את ראש אגף הביטחון של המוזיאון, הוא קולגה. מוזיאונים בעולם מתקשרים אחד עם השני. כשאתה נכנס ורואה תערוכה אחוזים גבוהים מהם זה השאלות בין מוזיאונים נוספים. בסופו של דבר אתה תרצה שהמוצגים שאתה משאיל למוזיאונים אחרים יגיעו למקומות שיש בהם רמת אבטחה ותחזוקה ברמה טובה".
בסוף הגנב צריך למכור את המוצרים שגנב. מה אתה יודע על שוק המכירות של עתיקות ויצירות אומנות יקרות ערך?
"במקרה הזה גנבו תכשיטים עתיקים, שהם בכל זאת תכשיטים יקרי ערך. יש כמה תובנות שאפשר לחשוב עליהן. בשנת 2017 התרחש שוד בברלין שהוא קצת דומה במאפיינים האלה במוזיאון אחר, נכנסו לתוך חלון וגנבו מטבע ענקי ששקל כמה עשרות קילוגרם והיה עשוי מזהב. מדובר באנשים אלימים מאוד שאם אנשי הביטחון היו מגיעים אליהם זה היה נגמר אולי ברצח. האנשים האלה גנבו משהו שיש לו ערך מאוד גבוה בתור ערך אומנותי,
הם ידעו למה הם באים.
"ייתכן שמדובר באדם שרצה את הדברים אצלו בבית כדי ליהנות ממנו. למכור את הדברים בשוק החופשי זה דבר שקשה לעשות, האינטרפול יעלה על זה ויחזיר את זה כמו שלפני שנה החזירו את שלושת התמונות של ואן גוך שנגנבו לפני עשר שנים. זה נכון שמחיר היצירות או התכשיטים הוא גבוה אך יש להם ערך גם בתור חומרי גלם, זהב אפשר להתיך ולמכור ואי אפשר יהיה לדעת מה המקור שלהם".
אתה אי פעם נתקלת בניסיון גניבה או שוד מתוך מוזיאון ישראל?
"לא נדבר על מה שקורה בתוך מוזיאון ישראל. באופן כללי, אנחנו נערכים לכל התרחישים. במדינת ישראל הביטחון הוא ברמה גבוהה לא רק מחשד לגניבות".
עריכה: איתמר זיגלמן ורעות מתיתיהו ארגון