המיזוג הגדול בבנקאות יצא לדרך: בית המשפט לתחרות אישר את מיזוג בנק אגוד עם בנק מזרחי. יהודה שרוני ('מעריב') ואיציק מוקמל, יו"ר ועד עובדי בנק אגוד, שוחחו עם אלון גל ב-103fm על היתרונות והחסרונות של המיזוג ותהו כיצד הוא יועיל או יפגע בצרכנים בישראל.
יהודה שרוני: "המהלך יצא לדרך באמצע 2018 כשבעלי השליטה של בנק אגוד החליטו שאין להם רצון בבנק והחליטו למכור אותו לבנק מזרחי. בדרך התברר שהרשות לתחרות תקעה את המיזוג מחשש לפגיעה בלקוחות. לפני כחצי שנה הבעלים של שני הבנקים פנו לבית הדין והיום המיזוג אושר".
זה מהפך של בית הדין לתחרות.
יהודה שרוני: "אכן זה מקרה נדיר שבית הדין החליט החלטה הפוכה מהרשות לתחרות".
מה תפקידם של השרים בנושא?
"גם שר האוצר וגם שר הכלכלה חרטו על דגלם את הגברת התחרות וכניסת הבנקים הווירטואליים ומיזוג שכזה עומד בסתירה לעמדתם. מה לעשות שלבעלי השליטה בבנקים יש שיקולים נוספים. לכאורה הם לא התערבו אך אין ספק שמאחורי הקלעים הם אמרו את עמדתם לרשות לתחרות. הבעלים והבנקים נאלצו לפנות לבית הדין שאישר בהחלטה חריגה את המיזוג. להערכתי בסופו של דבר זה כן יהיה טוב לצרכנים".
יש סיכוי טוב שהצרכן ייהנה כתוצאה מהמיזוג?
"בנק אגוד בפועל לא היה איום לבנקים האחרים. לאחר המיזוג הוא יהיה בנק חזק שיותר שיוכל להציע הצעות אטרקטיביות. זה נכון שחלק מהעובדים יאלצו לשלם את המחיר וללכת הביתה אך בסופו של דבר צריך שבנק אגוד יהיה בנק גדול וטוב".
איציק מוקמל: "איך עומדת כל האג'נדה של הגברת תחרות והוספת הבנקים הדיגיטליים עם העמדה של יהודה שרוני? אני חושבת שההחלטה הזאת לא לקחה בחשבון את כל התהליכים שהבנק עבר. הבנק נפרד מ-200 עובדים קבועים שעזבו בפרישה מוקדמת. הוא חתך איפה שאפשר היה לחתוך וקיצץ בתוכניות. אנחנו כוועד עובדים ניהלנו מגעים עם קבוצות של רוכשים כאלה ואחרים. מותר לבעלים לרצות להיפטר מהבנק ומותר שמשקיע אחר ייכנס במקומו. אם היו שואלים אותנו, היה לנו המון מה להגיד. היינו פוקחים את העניים ואומרים שיש סיכוי לתת לבנק הזה לגדול ולהתפתח. השרים מביעים עמדות שעליהן הלכו לבחירות. הם רוצים תחרות בבנקים. אני רוצה לשמוע את אותה האג'נדה גם עכשיו, אני מאמין מקווה שהרשות תערער על ההחלטה של בית הדין. זה הכל עניין של ראייה והשקפה".
עריכה: איתמר זיגלמן